Ο Δραγασάκης απαντά στον Σόιμπλε:Άλλα έλεγαν
Αποκαλύπτει, με στοιχεία, την υποκρισία των δανειστών
Έμμεση αλλά σαφή απάντηση στο νέο μήνυμα «πυγμής» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μαζί με αποκαλυπτικά στοιχεία για την υποκρισία των δανειστών, έδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, λίγο πριν από την έναρξη του EuroWorkingGroup όπου κρίνεται το θέμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και το επίδομα στους συνταξιούχους.
«Να δούμε ποιοι παραβιάζουν πράγματι τους κανόνες», είπε ο Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στον Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος, αποκαλύπτοντας ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν συμφωνήσει, εδώ και πλέον από έναν χρόνο να διατεθούν τα όποια πλεονάζοντα έσοδα από την είσπραξη του ΦΠΑ σε «ανάγκες πέραν των συμφωνημένων».
Ουσιαστικά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αποκάλυψε ότι οι ίδιοι οι δανειστές είχαν δώσει το πράσινο φως για κινήσεις, όπως η καταβολή του κοινωνικού μερίσματος στους συνταξιούχους, τις οποίες οι ίδιοι τώρα καταγγέλουν ως «μονομερείς» ενέργειες.
«Επιτρέψτε μου», είπε στην ομιλία του, «να αποκαλύψω στο σημείο αυτό μια πτυχή των διαπραγματεύσεων που ενδεχομένως δεν είναι γνωστή. Όταν το Μάιο-Ιούνιο του 2015 μας προτάθηκε πιεστικά η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ στην εστίαση, τα νησιά και σε άλλους τομείς, εμείς αντιπροτείναμε αντί της αύξησης του ΦΠΑ να καλύψουμε το δημοσιονομικό κενό εξασφαλίζοντας τα αναγκαία έσοδα από τη βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ και τη μείωση της φοροδιαφυγής γενικότερα. Δυστυχώς οι αξιωματούχοι των δανειστών επέμειναν. Δε δέχονταν ως αξιόπιστα τα έσοδα από τις πηγές αυτές. Όμως δεν είχαν αντίρρηση, φυσικά, να το επιχειρήσουμε και με τα έσοδα αυτά να ικανοποιήσουμε ανάγκες πέραν των συμφωνημένων. Και αυτό ακριβώς έγινε.
Μόνο με την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και άλλες παράλληλες δράσεις επετεύχθη βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ, που η Τράπεζα της Ελλάδος την εκτιμά σε 600-900 εκατομμύρια αθροιστικά στο εννεάμηνο Σεπτέμβριος 2015-Ιούνιος 2016, δηλαδή σε ετήσια βάση υπερβαίνουν το ένα δισ. Ένα μέρος από τα έσοδα αυτά χρησιμοποιήθηκε για την έκτακτη ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων. Ένα άλλο σημαντικό μέρος έχει κρατηθεί ως απόθεμα ασφαλείας.
Εννοείται πως από την ίδια πηγή μπορούν να χρηματοδοτηθούν στο μέλλον και άλλες ανάγκες, όπως και στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις, εφόσον, όπως εκτιμούμε, η βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ θα συνεχιστεί και θα παγιωθεί μετά και από την ψήφιση του νόμου για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Και επειδή διαβάζουμε διάφορα κατευθυνόμενα δημοσιεύματα σε μερίδα του γερμανικού Τύπου, αλλά ακούμε και δηλώσεις περί της ανάγκης τήρησης των κανόνων, ποιος παραβιάζει πράγματι τους κανόνες; Εμείς που είμαστε συνεπείς με τη Συμφωνία ή όσοι την ερμηνεύουν αυθαίρετα και μονομερώς και κατ’ εξακολούθηση χρησιμοποιούν άλλα μέτρα και άλλα σταθμά; Από άποψη αρχών το θέμα είναι, κατά τη γνώμη μου, απλό και σαφές: Είτε θα δεχθούν οι Θεσμοί τα έσοδα από την περιστολή της φοροδιαφυγής ως ένα αποδεκτό μέσο για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και το σχηματισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος, οπότε βεβαίως δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται κατά βούληση, είτε δεν τα αποδέχονται, οπότε αποτελούν προσθετά έσοδα και μπορούν να χρησιμοποιούνται από την κυρίαρχη κυβέρνηση».
Καταλήγοντας, δε, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε: «Με τα σημερινά ισχύοντα λοιπόν και με δεδομένο ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 2016 έχει ήδη υπερκαλυφθεί, τα έσοδα αυτά είναι αποτέλεσμα παράλληλων δράσεων πέραν αυτών που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές. Η επίτευξή τους είναι πέραν των συμφωνημένων στόχων. Η διάθεσή τους, επομένως, συνιστά κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας και της κυβέρνησης. Πιστεύω ότι αυτή πρέπει να είναι μια κοινή θέση όλων των πολιτικών δυνάμεων, μια εθνική θέση. Διαφορετικά θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι οι συμφωνίες με τους δανειστές καταργούν κάθε έννοια ή χώρο λαϊκής και εθνικής κυριαρχίας και αυτό θέλω να πιστεύω καμία δημοκρατική πολιτική δύναμη δεν το υποστηρίζει ούτε το επιθυμεί».
Νωρίτερα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με δηλώσεις του στην Die Zeit, είχε υποστηρίξει ότι οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν συνάδουν με τις υποχρεώσεις της, προειδοποιώντας μάλιστα ότι «εάν οι χώρες παραβιάζουν τους κανόνες, η ευρωζώνη θα διαλυθεί».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου