Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Γιατί ακύρωσε το ΣτΕ τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες

Γιατί ακύρωσε το ΣτΕ τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες

Περίπου 2,5 μήνες μετά την πολύκροτη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την ακύρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, το δικαστήριο δημοσιοποίησε σήμερα κι επίσημα την απόφαση του αλλά και το σκεπτικό της.

Όπως είπε ο πρόεδρος του Ανωτάτου δικαστηρίου, Νίκος Σακελλαρίου, οι προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών έγιναν δέκτες, καθώς ο νόμος Παππά αντίκειται στο Σύνταγμα. Συγκεκριμένα στο σύντομο διατακτικό της απόφασης που ανακοίνωσε από έδρας ο κ.Σακελλαρίου είπε μεταξύ άλλων ότι με την πολυαναμενόμενη απόφαση ακυρώνεται η απόφαση του Υπουργού Επικρατείας για τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων σε αυτόν σχετικά με το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών και επιπλέον ακυρώνεται η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης περί σύστασης πενταμελούς επιτροπής για τη διενέργεια διαγωνισμού.


Η πολυαναμενόμενη απόφαση θεωρεί επιτακτική την ανάγκη να επαναληφθεί ταχύτατα ο διαγωνισμός για την αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας.

Η απόφαση επαναβεβαιώνει την πάγια θέση της νομολογίας του Δικαστηρίου ότι η μέχρι σήμερα λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών με συνεχείς παρατάσεις της νόμιμης λειτουργίας είναι «συνταγματικώς μη ανεκτή» και παράνομη. Και, προκειμένου ακριβώς να αποκατασταθεί η νομιμότητα, απαιτεί την ταχύτατη επανάληψη του διαγωνισμού.


Το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματική μόνο τη διάταξη περί διενέργειας του διαγωνισμού από τον Υπουργό ειδικά κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου (την παρ. 2 του άρθρου 2Α του ν.4339/15). Τη διάταξη, δηλαδή, που θεσμοθετήθηκε εκ των υστέρων και δεδομένης της αδυναμίας συγκρότησης Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) προκειμένου να διενεργήσει αυτό το διαγωνισμό και παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες για συναίνεση των πολιτικών κομμάτων στη Βουλή.


Μάλιστα, η συγκεκριμένη απόφαση δεν θεωρεί αντισυνταγματικές τις άλλες ρυθμίσεις, που αφορούν τόσο στον ορισμό του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών, όσο και στον καθορισμό της τιμής εκκίνησης.

Το ΣτΕ, στο σκεπτικό του, ξεκαθαρίζει ότι οι τηλεοπτικές συχνότητες αποτελούν δημόσια αγαθά και σπάνιους πόρους του εθνικού πλούτου με μεγάλη οικονομική αξία. Και, άρα, ότι η χρήση των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων πρέπει να γίνεται με ανάλογο οικονομικό αντάλλαγμα και σε καμία περίπτωση δωρεάν.

Τέλος, μια ισχυρή μειοψηφία του ΣτΕ (11 Σύμβουλοι Επικρατείας) δέχονται ότι από το άρθρο 15 του Συντάγματος δεν προκύπτει υποχρέωση συμμετοχής του ΕΣΡ σε κάθε φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, αλλά -αντίθετα- ότι το ΕΣΡ έχει μόνον ελεγκτικές αρμοδιότητες επί της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου