Τροπολογία για τις μεταθέσεις
Με την υποστήριξη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ καθηγητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στρέφονται κατά του υπουργείου Παιδείας
Απόστολος Λυκεσάς
EUROKINISSI / ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ |
Η εξώδικη δήλωση 132 εκπαιδευτικών κατά του υπουργείου Παιδείας, που κατατέθηκε χθες, μαζί με την έκθεση των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και μια νέα τροπολογία που ετοιμάζουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, απαρτίζουν το τελευταίο επεισόδιο της σύγκρουσης που είχε ξεκινήσει το 2013 όταν είχαν απορριφθεί αιτήσεις μεταθέσεων καθηγητών Πρωτοβάθμιας, αφού στις θέσεις τους είχαν τοποθετηθεί μεταταχθέντες συνάδελφοί τους της Δευτεροβάθμιας.
Η Ομοσπονδία Καθηγητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και οι υπογράφοντες το εξώδικο με ειδικότητες ΠΕ11 (Φυσικής Αγωγής), ΠΕ16 (Μουσικής), ΠΕ06 (Αγγλικών) οι οποίοι απασχολούνται στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ζητούν «αποκατάσταση της αδικίας» αφού είχαν απορριφθεί οι αιτήσεις τους με την αιτιολογία της μη ύπαρξης οργανικών θέσεων.
Ωστόσο, με τις αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας (αριθ. 119655/Δ1/30-8-2013 [ΦΕΚ τεύχος Β’, αριθμ. Φύλλου 986 /3 Σεπτεμβρίου 2013, 2], 111967/Δ2/13-8-2013 [ΦΕΚ τεύχος Β’ υπ’ αριθμ. 1977-/2013 3], υπ’ αριθμ. 144051/Δ1/ 8-10-2013 [ΦΕΚ τεύχος Β’, αριθμ. Φύλλου 2531/8-10-2013]), καθηγητές που υπηρετούσαν στη Δευτεροβάθμια μετετάγησαν στην Πρωτοβάθμια.
Δηλαδή, όπως υποστηρίζουν όσοι υπηρετούσαν ήδη στην Πρωτοβάθμια, βρέθηκαν «σε δυσχερέστερη μοίρα έναντι των υπολοίπων καθηγητών της Δευτεροβάθμιας, στους οποίους δόθηκε η δυνατότητα μετακίνησής τους σε τόπους των συμφερόντων μας».
Από τότε μέχρι σήμερα κάνουν εκκλήσεις με εξωδικαστικές και δικαστικές ενέργειες, αφού θεωρούν ότι «παραβιάστηκε κατάφωρα κάθε έννοια χρηστής διοίκησης, δικαιολογημένης εμπιστοσύνης, ισότητας και κράτους δικαίου».
Προς επίρρωση των καταγγελιών τους κοινοποιούν την έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (υπ’ αριθμ. 49/Α/2016) «η οποία εγκρίθηκε από την Επιτροπή του άρθρου 4 παρ. 4 του Ν. 3613/2007 και η οποία αποκαλύπτει, διασαφηνίζει και αποδεικνύει ουσιώδεις νομικές πλημμέλειες στις γενόμενες μετατάξεις καθηγητών ειδικοτήτων από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στην Πρωτοβάθμια» και η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «πρέπει να ανακληθούν στο σύνολό τους οι διοικητικές πράξεις των μετατάξεων καθηγητών ειδικοτήτων από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια.
Το αίτημά τους να προχωρήσει το υπουργείο σε αποδοχή των αιτήσεών τους όπως είχαν κατατεθεί το 2013 εφόσον τα μόριά τους είναι περισσότερα ή ίσα με τα αντίστοιχα μόρια του τελευταίου μεταταχθέντος της ίδιας ειδικότητας σε όλες τις φάσεις των μετατάξεων υποστηρίζουν συνεχώς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι μένουν πιστοί στις προεκλογικές θέσεις και υποσχέσεις του κόμματος.
Οι εν λόγω βουλευτές, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ετοιμάζουν τροπολογία (η οποία επανακατατίθεται αναμορφωμένη και ενισχυμένη με το σκεπτικό του πορίσματος των επιθεωρητών) όπου θα αναφέρεται πως «εκπαιδευτικοί κοινών ειδικοτήτων (ΠΕ06, ΠΕ11, ΠΕ16) της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Ε.) εξακολουθούν να είναι αμετάθετοι και πολλοί εξ αυτών αναγκάζονται να πάρουν άδεια άνευ αποδοχών, διότι λόγοι υπέρτεροι τους υποχρεώνουν να είναι πλησίον των οικογενειών τους, είτε διότι δεν αντέχουν οικονομικά να επωμιστούν δαπάνες εγκατάστασης σε μακρινούς τόπους».
Γι’ αυτό ζητείται να μετατίθενται με αίτησή τους σε τόπο της επιλογής τους, σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους όπως αυτές έχουν δηλωθεί στις αιτήσεις μετάθεσής τους του σχολικού έτους 2012-2013, «εφόσον τα μόριά τους είναι περισσότερα ή ίσα με τα αντίστοιχα μόρια του τελευταίου μεταταχθέντος της ίδιας ειδικότητας σε όλες τις φάσεις των μετατάξεων».
Η υπόθεση αποκτά επιπλέον ενδιαφέρον καθώς οι ήδη μεταταγμένοι έχουν στραφεί (5/10/16) κατά των αμετάθετων και μάλιστα έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (εκδίκαση της υπόθεσης στις 26/1/17, Γ’ τμήμα) κατά της αίτησης ακύρωσης των υπουργικών αποφάσεων του 2013 που έχει καταθέσει η Ομοσπονδία και ο δικηγόρος που υπογράφει την προσφυγή τους είναι ο σημερινός ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος.
Στην προσφυγή των μεταταχθέντων αναφέρεται πως δεν παραβιάστηκε η συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας, αφού «η αρχή δεν σημαίνει την ίδια μεταχείριση όλων των περιπτώσεων και την ανόμοια των ανομοίων.
Αντίθετα, η ίση μεταχείριση ανόμοιων περιπτώσεων αποτελεί ανισότητα, αφού αποτελεί και αυτή αυθαίρετη μεταχείριση» και στην προκειμένη περίπτωση «η υπηρεσιακή κατάσταση των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι εν πολλοίς ανόμοια σε σχέση με αυτή των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από όπου προέρχονται οι μεταταχθέντες εκπαιδευτικοί».
Τέλος, όπως υποστηρίζουν, «όλες οι διοικητικές πράξεις περί μετατάξεων εκπαιδευτικών για το σχολικό έτος 2013-14 είναι καθ’ όλα νόμιμες, δεδομένου ότι το εκδόν όργανο, ήτοι ο υπουργός Παιδείας, είχε βάσει του νόμου την αποφασιστική και αποκλειστική αρμοδιότητα εκδόσεώς τους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου