Ξεκαθαρίζει και προειδοποιεί το ΔΝΤ για το χρέος
Σαφή μηνύματα με αποδέκτες τους αξιωματούχοι της ευρωζώνης για την πολιτική που ασκούν στην περίπτωση του ελληνικού χρέους περιλαμβάνει άρθρο κορυφαίων στελεχών του ΔΝΤ που αναρτήθηκε στο blog του Ταμείου. Μεταξύ άλλων, τονίζεται «η δέσμευση για παροχή της αναγκαίας ελάφρυνσης του χρέους θα πρέπει να γίνεται στην αρχή του προγράμματος και θα πρέπει να είναι αρκετά αξιόπιστη».
Την πολιτική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απέναντι σε μη βιώσιμα κρατικά χρέη επιχείρησαν να διευκρινίσουν κορυφαία στελέχη του ΔΝΤ (όπως ο επικεφαλής της Νομικής Διεύθυνσης Σον Χάγκαν, ο οικονομικός σύμβουλος Μορίς Όμπστφελντ και ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος Πόλ Τόμσεν) σε άρθρο τους στο blog του Ταμείου (iMF direct).
Στο εν λόγω άρθρο, υπάρχουν άμεσες και έμμεσες αναφορές στην περίπτωση του ελληνικού χρέους, καθώς και σαφή μηνύματα προς τους αξιωματούχους της ευρωζώνης για την πολιτική που ακολουθούν στην περίπτωση της Αθήνας.
Το κείμενο συμπεραίνει πως όταν τα κρατικά χρέη χαρακτηρίζονται ως «μη βιώσιμα» και εφόσον δεν είναι διαθέσιμη δωρεάν χρηματοδότηση, το ορθότερο που μπορεί να εφαρμοστεί είναι η -σε κάποιο βαθμό- ελάφρυνση του χρέους, σε συνδυασμό με ένα ισχυρό, αλλά αξιόπιστο πρόγραμμα προσαρμογής.
«Το να υποκρινόμαστε πως μπορεί να αποπληρωθεί ένα χρέος που δεν είναι δυνατόν να εξοφληθεί, αυτό το μόνο που μπορεί να έχει ως συνέπεια, είναι να υποσκάψει την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών προσαρμογής της χώρας-οφειλέτη, κάνοντας τελικά όλες τις πλευρές να χάσουν περισσότερα από ό,τι αν είχαν αντιμετωπίσει έγκαιρα τα γεγονότα», αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τη γερμανική στρατηγική στο ελληνικό ζήτημα και αποδίδοντας ευθύνες για τη μη επιτυχία του προγράμματος που εφαρμόζει η χώρα μας.
Αν και οι συντάκτες του άρθρου σημειώνουν πως οι ενέργειες στις οποίες προβαίνει το Ταμείο σε περίπτωση μη βιώσιμου χρέους, εξαρτώνται από τις συγκεκριμένες συνθήκες που υπάρχουν, δείχνουν γενικά να τάσσονται υπέρ ενός εξαρχής κουρέματος του χρέους. Στην περίπτωση της Ελλάδας -υπογραμμίζουν- αποφασίστηκε πως «πιο κατάλληλο είναι το πλαίσιο που εστιάζει στις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες, κυρίως επειδή οι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη έχουν επιλέξει να προσφέρουν ελάφρυνση χρέους μέσω μίας πολύ σημαντικής επέκτασης των ωριμάνσεων και μείωσης των επιτοκίων, παρά μέσω κουρέματος από την αρχή».
Σε άλλο σημείο του άρθρου και φωτογραφίζοντας την Ελλάδα, επισημαίνουν πως «μπορεί να υπάρξουν περιστάσεις, όπου οι επίσημοι διμερείς πιστωτές προτιμούν να θέσουν την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος ως προϋπόθεση για την πραγματική παροχή της ελάφρυνσης του χρέους. Μία τέτοια προσέγγιση μπορεί να είναι δικαιολογημένη, για παράδειγμα, όταν υπάρχουν ανησυχίες αναφορικά με το ιστορικό επιδόσεων οικονομικής προσαρμογής ενός μέλους».
Ωστόσο, εδώ απευθύνουν ξεκάθαρη προειδοποίηση προς τους Ευρωπαίους, τονίζοντας πως «η δέσμευση για παροχή της αναγκαίας ελάφρυνσης του χρέους -αν και θα εξαρτάται από την εφαρμογή του προγράμματος- θα πρέπει να γίνεται στην αρχή του προγράμματος και θα πρέπει να είναι αρκετά αξιόπιστη». Μάλιστα, συμπληρώνουν πως «μία υπερβολικά αόριστη δέσμευση θα αύξανε την αβεβαιότητα, μεταξύ άλλων και στις αγορές, όσον αφορά στην παροχή της ελάφρυνσης χρέους, υπονομεύοντας έτσι τις πιθανότητες επιτυχίας του προγράμματος», ρίχνοντας ουσιαστικά βολές προς τη Γερμανία που ανέβαλε συνεχώς τη συζήτηση για λήψη συγκεκριμένων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Τέλος, το Ταμείο είναι κατηγορηματικό σχετικά με το ποιος έχει την ευθύνη για την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους: «Επειδή η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους είναι κεντρική στη διαδικασία λήψης αποφάσεων του Ταμείου, αυτό το έργο παραμένει ευθύνη του ΔΝΤ. Αποκλείεται να την εκχωρήσουμε σε κάποιον άλλο», αναφέρεται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου