Πανεπιστημιακοί «εναντίον» ΕΣΥ... και τούμπαλιν
Δημήτρης Τερζής
«Το να βρεις πανεπιστημιακό γιατρό δημόσιου νοσοκομείου που να σου μιλήσει υπέρ της κατάργησης του ιδιωτικού ιατρείου του είναι σαν να ψάχνεις Κινέζο στην Αφρική. Και πάλι, Κινέζο στην Αφρική θα βρεις, πανεπιστημιακό με τέτοια άποψη, αποκλείεται».
Τα λόγια αυτά προέρχονται από γιατρό του δημόσιου συστήματος υγείας με χρόνια καριέρας στην πλάτη του.
Αφορμή της κουβέντας στάθηκε το υπό δημόσια διαβούλευση σχέδιο του υπουργείου Υγείας για τα οργανογράμματα των νοσοκομείων, που μεταξύ άλλων προβλέπει την εξίσωση των εργασιακών σχέσεων γιατρών του ΕΣΥ και πανεπιστημιακών γιατρών, καθώς οι τελευταίοι θα κληθούν να διαλέξουν αν η επαγγελματική τους δραστηριότητα θα έχει τον χαρακτήρα του «δίπορτου» ή όχι: αν δηλαδή θα απασχολούνται αποκλειστικά στον δημόσιο τομέα και δεν θα ιδιωτεύουν παράλληλα.
«Ισοπεδωτικό σχέδιο»
Σε σχετική ανακοίνωση -τη δεύτερη κατά σειρά το τελευταίο διάστημα- που έβγαλε η ΑΣΚΕΥ (Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Κίνηση Επιστημών Υγείας), το σχέδιο χαρακτηρίζεται «ισοπεδωτικό», επειδή «δεν λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της χώρας για την εκπαίδευση των νέων γιατρών και την προώθηση της ιατρικής έρευνας και καινοτομίας».
Στην ανακοίνωση γίνεται επίσης αναφορά σε ανάλογο νόμο που ψηφίστηκε το 2001 -και ουδέποτε εφαρμόστηκε- και ο οποίος «είχε δημιουργήσει πολλά προβλήματα στις πανεπιστημιακές κλινικές και τα εργαστήρια που ήταν εγκατεστημένα σε νοσοκομεία.
»Τότε υπήρξε μαζική φυγή πολλών πανεπιστημιακών από αυτές τις κλινικές και πήρε περισσότερα από 10 χρόνια για να επανέλθει το σύστημα σε μια ισορροπία.
»Η διάταξη αυτή και τώρα θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στη λειτουργία των πανεπιστημιακών κλινικών.
»Αναμένεται να προκαλέσει νέο κύμα μαζικής φυγής πανεπιστημιακών γιατρών από τις κλινικές που είναι εγκατεστημένες σε νοσοκομεία, είτε προς πανεπιστημιακές μονάδες ή εργαστήρια εκτός νοσοκομείων, είτε αποχή από το κλινικό έργο, είτε παραιτήσεις και αποχωρήσεις από το πανεπιστήμιο καταξιωμένων γιατρών».
«Στο καλό και να μας γράφουν», είναι η απάντηση γιατρών του ΕΣΥ με τους οποίους επικοινώνησε χθες η «Εφ.Συν.», σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η κατάσταση με τους πανεπιστημιακούς συναδέλφους τους έχει ξεφύγει εντελώς από κάθε όριο. «Απειλούν ότι θα φύγουν; Από πού; Γιατί, πατάνε και ποτέ;» συμπληρώνουν.
«Η θέση μας ως ΟΕΝΓΕ είναι πως το καθηγητικό πανεπιστημιακό κατεστημένο χρησιμοποιείται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις ως μία από τις βασικές ομάδες εκπροσώπων ιδιοτελών συμφερόντων που προωθεί την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της δημόσιας περίθαλψης», μας λέει ο γ.γ. της ΟΕΝΓΕ, Πάνος Παπανικολάου, και προσθέτει:
«Εμείς απαιτούμε την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση για όλους τους γιατρούς που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ ζητάμε την άμεση και πλήρη κατάργηση των απογευματινών (επί πληρωμή) ιατρείων».
Η αναφορά στα απογευματινά ιατρεία δεν είναι καθόλου τυχαία, μια και το υπουργείο Υγείας, σε μια προσπάθεια να «χρυσώσει» το χάπι στους πανεπιστημιακούς γιατρούς που θα κληθούν να επιλέξουν την αποκλειστική απασχόληση, τους προτείνει τα απογευματινά ιατρεία ως αντιστάθμισμα στη... χασούρα τους.
«Απαξιώνουν το ΕΣΥ»
«Ολοι ξέρουμε τι συμβαίνει με τους πανεπιστημιακούς γιατρούς, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και οι φωτεινές εξαιρέσεις.
»Υπάρχουν καταγγελίες απ’ όλα τα νοσοκομεία που διατηρούν πανεπιστημιακές κλινικές για την απαξίωση των γιατρών του ΕΣΥ απ’ τους πανεπιστημιακούς και όχι μόνο.
»Καταγγελίες για πανεπιστημιακούς που φεύγουν όποτε θέλουν απ’ την εργασία τους, που χειρουργούν σε ιδιωτικές κλινικές, που δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν.
»Τον προηγούμενο Δεκέμβρη είχαμε το περιστατικό μιας δίκης στη Λάρισα, όπου πανεπιστημιακοί αθωώθηκαν επειδή χειρουργούσαν σε ιδιωτική κλινική, με το σκεπτικό της απόφασης να αναφέρει “ναι μεν χειρουργούσαν, αλλά δεν είχαν δόλο!”. Μιλάμε για απίστευτα πράγματα εδώ», λέει ο κ. Παπανικολάου, που τονίζει ότι στη συγκεκριμένη δίκη η Πολιτεία δεν παρέστη -ως όφειλε- ως πολιτική αγωγή.
Η αλήθεια είναι ότι ο ιδρυτικός νόμος του ΕΣΥ (1983) προέβλεπε για τις πανεπιστημιακές κλινικές ότι θα λειτουργούσαν με γιατρούς του ΕΣΥ ωσότου επανδρωθούν πλήρως από πανεπιστημιακούς γιατρούς και μόνο.
Αυτό ουδέποτε έγινε και παρά τις παρατάσεις που πήρε ο σχετικός νόμος και απ’ το 1990 και μετά το καθεστώς παραμένει ουσιαστικά παράνομο, μια και όλες οι πανεπιστημιακές κλινικές της χώρας στηρίζονται κατά βάση σε γιατρούς του ΕΣΥ.
Την ώρα που συμβαίνουν τα ανωτέρω, η ΑΣΚΕΥ στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «καταστροφική διάταξη που μόνο ζημιά θα προκαλέσει προκειμένου να ικανοποιήσει ιδεολογικές εμμονές υπουργών της κυβέρνησης» και προειδοποιεί με προσφυγή στη Δικαιοσύνη.
Ο «πόλεμος», πάντως, μεταξύ γιατρών του ΕΣΥ και πανεπιστημιακών γιατρών αναμένεται να συνεχιστεί και σε ένα άλλο πεδίο, αυτό της αναμόρφωσης του πλαισίου της ιατρικής εκπαίδευσης.
Ηδη οι συνδικαλιστικές ενώσεις των γιατρών αναφέρουν πως το σχέδιο που ετοιμάζεται απ’ την κυβέρνηση δεν έχει καμία ουσιαστική διαφορά από εκείνα των προκατόχων της (Ν.Δ./ΠΑΣΟΚ) και πως μέσω αυτού εμφανίζονται και πάλι ως βασιλικότεροι του βασιλέως οι πανεπιστημιακοί γιατροί, που αναμένεται να είναι οι υπεύθυνοι στο κομμάτι της εκπαίδευσης των νέων γιατρών, την ώρα που είναι γνωστό σε όλους πως το μεγαλύτερο κομμάτι αυτής της εκπαίδευσης το αναλαμβάνουν γιατροί του ΕΣΥ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου