Πόσα θες να μας τρελάνεις;
Τάσος Παππάς
Προσπαθείς να ηρεμήσεις και δεν σ' αφήνουν. Ο πολύς κύριος Τόμσεν ξαναχτύπησε. Τούτη τη φορά εκτόξευσε τις πομπώδεις προβλέψεις του και τις κατηγορίες του κατά των ελληνικών κυβερνήσεων σε ημερίδα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Είπε ανάμεσα σ' άλλα:
- «Η Ελλάδα θα χρειαστεί τουλάχιστον 20 χρόνια για να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα του Ακαθόριστου Εγχώριου Προϊόντος»
Τόσο μεγάλη λοιπόν η επιτυχία των προγραμμάτων, στη σύνταξη των οποίων, αν δεν με απατά η μνήμη μου, είχε αποφασιστικό για να μην πω καθοριστικό ρόλο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Βεβαίως πριν απ' αυτόν άλλα κορυφαία στελέχη του Δ.Ν.Τ είχαν παραδεχτεί ότι έγιναν χοντρά λάθη, μόνον που δεν φρόντισαν να τα διορθώσουν. Άφησαν την κατάσταση να εξελιχθεί.
- «Η Ελλάδα θα χρειαστεί ακόμα πολλά χρόνια βοήθειας από τους Ευρωπαίους εταίρους της».
Ναι, αλλά ο κ. Σόιμπλε, ο άνθρωπος που αγαπά με πάθος το Ταμείο, εκτιμά τη συμβολή του στη διάσωση (λέμε τώρα) της Ελλάδας και απαιτεί την εμπλοκή του στη νέα συμφωνία, διαφορετικά θα φύγει η χώρα του, ακούει για νέα βοήθεια στην Ελλάδα και βγάζει σπυράκια.
- «Ήταν λάθος που οι ελληνικές κυβερνήσεις έριξαν το βάρος τους στη μείωση των μισθών και όχι στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων».
Να που μας βγαίνει και φιλολαϊκός ο κ. Τόμσεν. Όταν οι ελληνικές κυβερνήσεις έκοβαν τους μισθούς οριζοντίως και καθέτως γιατί αυτός και οι συνεργάτες του δεν κατέθεσαν τη διαφωνία τους; Γιατί δεν ζήτησαν να αλλάξει το μείγμα; Γνώριζαν ότι ο λόγος του Ταμείου ήταν ισχυρός. Γνώριζαν επίσης ότι οι Ευρωπαίοι ήθελαν πάση θυσία το Ταμείο. Δεν έκαναν τίποτε. Κάποιοι τους τα έλεγαν από τότε. Προειδοποιούσαν για τις καταστροφικές συνέπειες των συγκεκριμένων πολιτικών. Όμως και αυτός και οι Ευρωπαίοι τους χαρακτήριζαν γραφικούς αριστεριστές.
- «Για χρόνια η Ελλάδα απολάμβανε συντάξεις Γερμανίας, ωστόσο οι Έλληνες συνταξιούχοι σήμερα στηρίζουν ολόκληρες οικογένειες»
Πράγματι για πολλά χρόνια έγινε πάρτι με το ασφαλιστικό σύστημα. Πρόωρες συνταξιοδοτήσεις με τη σέσουλα, προκλητικά εφάπαξ στα ρετιρέ του ευρύτερου δημόσιου τομέα, διαφθορά και των γονέων, λεηλασία των αποθεματικών. εισφοροδιαφυγή, εισφοροαποφυγή, μαύρη εργασία. Το ερώτημα όμως είναι το εξής: Γιατί ο κ. Τόμσεν, αφού αναγνωρίζει ότι σήμερα οι συνταξιούχοι στηρίζουν ολόκληρες οικογένειες, επιμένει σε νέες μειώσεις συντάξεων;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου