Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Πολλά λασπωμένα χιλιόμετρα ακόμη...

Πολλά λασπωμένα χιλιόμετρα ακόμη...
Τάσος Παππάς
Και η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση καλούνται να διαχειριστούν το κλείσιμο της αξιολόγησης. Από τις επιλογές τους θα κριθεί εν πολλοίς το πότε θα γίνουν εκλογές και κυρίως ποια θα είναι η έκβασή τους. Η αξιοπιστία του ίδιου του πρωθυπουργού θα δοκιμαστεί.

Θυμίζουμε ότι στη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» είχε δεσμευτεί πως δεν θα επιβληθεί «ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα». Μπορεί να συμβεί αυτό; Τα αντίμετρα θα ισοφαρίσουν τις απώλειες που θα προκληθούν από τη μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου; Για να εφαρμοστούν πάντως τα αντίμετρα, πρέπει να πιάσουμε τον στόχο για το πλεόνασμα. Είναι αυτό εφικτό; Οι σοβαρότεροι ειδικοί επί των οικονομικών, σε όποια σχολή σκέψης κι αν ανήκουν, δεν είναι πολύ αισιόδοξοι.
Υπάρχει μήπως περίπτωση με μαζικούς αντιπερισπασμούς να διασκεδαστεί το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία και ιδιαίτερα στα στρώματα εκείνα στα οποία απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ;
Για παράδειγμα, μπορούν τόσο η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, με την κατάθεση από την πλευρά της κυβέρνησης ριζοσπαστικών προτάσεων που ενοχλούν τη συντηρητική παράταξη και τις συστημικές δυνάμεις, όσο και η επίσπευση των διαδικασιών για το ξήλωμα της διαπλοκής και το χτύπημα της διαφθοράς να μεταθέσουν το κέντρο βάρους της δημόσιας αντιπαράθεσης; Το στοίχημα είναι ανοικτό. Ανάλογα προβλήματα έχει και η Νέα Δημοκρατία.
Αν η αξιολόγηση κλείσει (κρατάμε μια επιφύλαξη γιατί με τον Σόιμπλε ποτέ δεν πρέπει να είσαι σίγουρος), το αίτημα για πρόωρες εκλογές εδώ και τώρα δεν έχει νόημα. Η επιμονή σ’ αυτό, κόντρα στις ενδείξεις, θα φανερώνει τουλάχιστον αμηχανία, για να μην πούμε προγραμματική αφλογιστία. Οφείλει λοιπόν η ηγετική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να το αποσύρει ευσχήμως.
Επιπλέον είναι υποχρεωμένη να οργανώσει μια διαφορετικού τύπου επιχειρηματολογία γιατί αυτή που έχει σήμερα δεν είναι καθόλου πειστική. Θα έλεγα ότι φλέρταρε επικίνδυνα με τη γελοιοποίηση. Έχουμε και λέμε: Πίεζε αφόρητα την κυβέρνηση να κλείσει την αξιολόγηση γρήγορα για να μην μπει η χώρα σε περιπέτειες και για να μην επιστρέψει στο τραπέζι το Grexit.
Τώρα καταγγέλλει την κυβέρνηση γιατί φέρνει σκληρά μέτρα και δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει ούτε τα αντίμετρα. Υπόσχεται ότι αν έρθει στα πράγματα, θα εφαρμόσει το σκληρό πακέτο γιατί είναι υπεύθυνο κόμμα και όχι εξτρεμιστικό όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και γιατί το κράτος έχει συνέχεια. Λέει επίσης ότι θα προσπαθήσει να πείσει τους δανειστές (με το σεις και με το σας φυσικά και όχι με ανόητους και αναποτελεσματικούς τσαμπουκάδες) ότι το μείγμα είναι λάθος και πρέπει να αλλάξει.
Να θυμίσουμε στην ηγεσία της Ν.Δ. ότι και ένας άλλος επικεφαλής του κόμματος διατυμπάνιζε ότι το μείγμα του πρώτου μνημονίου ήταν λάθος και ότι αυτός θα κατάφερνε να το τροποποιήσει. Ηταν ο Αντ. Σαμαράς την περίοδο των Ζαππείων. Το αποτέλεσμα; Το ξέρουμε. Ο κ. Σαμαράς καθάρισε με ένα «ουδείς αναμάρτητος» παρουσία της κ. Μέρκελ και η Ν.Δ. μετά τη θεαματική αναδίπλωσή της προήχθη στη θέση του κυβερνητικού εταίρου.

Ανάγωγα

Χάλια πήγαινε στις δημοσκοπήσεις ο Τραμπ. Ποτέ άλλοτε πρόεδρος λίγων μηνών δεν είχε τόσο χαμηλή δημοφιλία. Τι θα μπορούσε να κάνει λοιπόν για να αντιστραφεί το κλίμα; Δεν το πολυσκέφτηκε. Εκ του ασφαλούς τσαμπουκάς για να τονώσει το πατριωτικό φρόνημα των συμπολιτών του. Εριξε καμιά εξηνταριά πυραύλους σε στρατόπεδο της Συρίας και διέταξε ένα αεροπλανοφόρο να πάει στη θάλασσα της Κορέας.
Για να δούμε τώρα, θα τον εκτιμήσουν οι Αμερικανοί; Αν και πάλι είναι χαμηλά στα γκάλοπ, τι άλλο να περιμένουμε; Καμιά αεροπορική επιδρομή στην Τεχεράνη;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου