Στο Μαξίμου τα κείμενα της τεχνικής συμφωνίας
Σε δύο διαβεβαιώσεις που φέρεται να πήρε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από Λαγκάρντ και Σόιμπλε και στην πίεση που ασκεί η Κομισιόν βασίζεται η - εύθραυστη - αισιοδοξία της Αθήνας για λύση στο θέμα του χρέους ταυτόχρονα με, ή τουλάχιστον λίγο μετά, το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Οι πληροφορίες από πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση φέρουν την επικεφαλής του ΔΝΤ να διαβεβαίωσε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στην Ουάσιγκτον πως η «χρυσή τομή» για τη βιωσιμότητα του χρέους θα βρεθεί είτε έως το Eurogroup της 22ας Μαίου, ή έστω λίγες εβδομάδες αργότερα.
Αντίστοιχο μήνυμα έδωσε, κατά τις ίδιες πηγές, στον έλληνα υπουργό Οικονομικών και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαβεβαιώνοντας από την πλευρά του πως δεν έχει πρόθεση να παρατείνει την εκκρεμότητα για το χρέος έως τις γερμανικές εκλογές.
Τα δύο αυτά μηνύματα, σε συνδυασμό με την πίεση που ασκεί τόσο προς Βερολίνο όσο και προς Ουάσιγκτον η Κομισιόν, συνέβαλαν στην απόφαση της ελληνικής πλευράς να «τρέξει» από σήμερα την τελευταία φάση της διαπραγμάτευση για το staff level agreement και να ψηφίσει τα μέτρα των 3,6 δις ευρώ το αργότερο έως τις 13 Μαίου.
Ο τελικός γύρος του Hilton
Το πακέτο των μέτρων θα κλείσει στις τελευταίες του λεπτομέρειες στις συναντήσεις που ξεκινούν ξανά από σήμερα στο Hilton με τους επικεφαλής του κουαρτέτου και - εάν δεν υπάρξει ανατροπή της τελευταίας στιγμής - τα κείμενα της τεχνικής συμφωνίας αναμένεται να έχουν διαμορφωθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Ηδη, από χθες βρίσκονται στα χέρια του οικονομικού επιτελείου οι 75 σελίδες με τα κείμενα των ευρωπαίων και του ΔΝΤ για την τεχνική συμφωνία και σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να εξεταστούν σε σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα.
Ειδικότερα, πρόκειται για τρία διαφορετικά κείμενα, δύο ευρωπαϊκά και ένα του ΔΝΤ. Το πρώτο ευρωπαϊκό κείμενο αφορά τις τεχνικές λεπτομέρειες του staff level agreement και αριθμεί 40 σελίδες, ενώ το δεύτερο είναι 30 σελίδων και περιλαμβάνει τους βασικούς άξονες της δημοσιονομικής πορείας μετά το 2018. Το κείμενο του Ταμείου είναι μόλις πέντε σελίδων και θα τελεί εν ισχύ από τη στιγμή που το ΔΝΤ θα αποφασίσει οριστικά να μετάσχει στο πρόγραμμα.
Οι πιέσεις Γιούνκερ για το χρέος
Πέραν της τεχνικής συμφωνίας όμως, ο βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει τάχιστα η παράλληλη, παρασκηνιακή διαπραγμάτευση που αφορά τη γεφύρωση των διαφορών μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ για το χρέος και την επίτευξη συνολικής πολιτικής συμφωνίας το αργότερο έως τις αρχές του καλοκαιριού.
Σ’ αυτή την παράλληλη διαπραγμάτευση πρωταγωνιστικό ρόλο έχει αναλάβει η Κομισιόν, με κοινοτικές πηγές να επιβεβαιώνουν ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κοντ Γιούνκερ ζήτησε συγκεκριμένες δεσμεύσεις και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα από την Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον.
Κατά τις ίδιες πηγές αυτές οι δεσμεύσεις δεν έχουν δοθεί μέχρι στιγμής, τόσο όμως δημοσίως όπως έπραξε ο Πιερ Μοσκοβισί όσο και ανεπισήμως οι εμπλεκόμενοι παράγοντες των Βρυξελλών στέλνουν το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι εν τέλει ο συμβιβασμός θα επέλθει.
Τι θα κάνει το ΔΝΤ
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, το καλύτερο σενάριο, λέει ότι το Ταμείο θα μπορούσε να απευθυνθεί στο Εκτελεστικό του Συμβούλιο μέσα στον Ιούνιο, με αναθεωρημένες εκτιμήσεις, και να κρίνει το χρέος βιώσιμο.
Για να συμβεί, ωστόσο, αυτό θα πρέπει να έχει προηγηθεί, με μια ισχυρή νομική μορφή, η δέσμευση περί της εφαρμογής της μεοσπρόθεσμων μέτρων για το χρέος - μια δέσμευση, η οποία θα αποτελεί στην ουσία μια αναβάθμιση των περσινών αποφάσεων του Εurogroup και θα πρέπει να διασφαλίζει την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.
Το ενδεχόμενο αυτό θεωρεί, υπό προϋποθέσεις, πιθανό και η Wall Street Journal, η οποία ωστόσο ανοίγει ταυτόχρονα και νέο παράθυρο ανησυχίας. Και τούτο, διότι επισημαίνει πως ακόμη κι εάν εξασφαλισθεί η ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα το ΔΝΤ θα απαιτήσει περαιτέρω σκληρές μεταρρυθμίσεις…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου