Δεν ταπεινώνεις μια βασανισμένη χώρα για να ρίξεις τον Τσίπρα
Μπαλή Κ.
Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έχει ανθήσει τους τελευταίους μήνες. Έχει απαλλαγεί από το άγχος της ηγεσίας των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, έχει εκχωρήσει το κύριο βάρος του προεκλογικού αγώνα στον -εκτός σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού- Μάρτιν Σουλτς κι έχει αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο έχει την... ιδιομορφία να εκτοξεύει τη δημοτικότητα του κατόχου του στα ύψη.
Επιπλέον έχει καταφέρει να χάσει με πολύ κόπο πολλά κιλά και κυρίως κατάφερε να τελειώσει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο - μανιφέστο για την Ευρώπη. Το βιβλίο αυτό, με τον τίτλο “Αναδιαμορφώσεις”, παρουσίασε προχθές στο Βερολίνο ο Μίστερ Ευρώπη, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, χριστιανοδημοκράτης μεν, αλλά πιο κοντά στις απόψεις του Γκάμπριελ για την ευρωπαϊκή πολιτική.
Το όραμα του Γκάμπριελ για την Ευρώπη περνάει και από μια γενναία δόση κριτικής και αυτοκριτικής για τα μέχρι τώρα λάθη της γερμανικής πολιτικής. Ο Γκάμπριελ, που φημίζεται για τις σκληρές δηλώσεις του -“ο Τσίπρας έκαψε και τις τελευταίες γέφυρες μέσω των οποίων Ελλάδα και Ευρώπη θα μπορούσαν να φθάσουν σε συμφωνία» είχε πει την παραμονή του δημοψηφίσματος του 2015- γράφει τώρα εξίσου σκληρά:
“Δεν επιτρέπεται να ταπεινώνει κανείς μια βασανισμένη χώρα, όπως η Ελλάδα, κυρίως για να βγάλει από τη μέση μια αριστερή κυβέρνηση”. Αυτό το “κυρίως” δεν θα αρέσει καθόλου στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και στον ισχυρό άνδρα του υπουργείου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που πάντοτε ισχυρίζεται ότι ουδόλως τον ενδιαφέρει ποιος κυβερνάει στην Αθήνα, αρκεί “να κάνει τα μαθήματά του”.
Σε άλλο σημείο ο Γκάμπριελ σημειώνει: “Μήπως η συμφωνία του Δουβλίνου (σ.σ.: για το πού υποχρεούνται να κάνουν αίτηση ασύλου οι κάτοικοι τρίτων χωρών) είναι ένα γιγαντιαίο λάθος, αφού ευνοεί σκανδαλωδώς χώρες όπως η Γερμανία, που δεν βρέχονται από τη Μεσόγειο”; Κι αυτό δεν θα αρέσει καθόλου σχεδόν στο σύνολο του πολιτικού συστήματος στη Γερμανία, πολλών σοσιαλδημοκρατών συμπεριλαμβανομένων, που λένε: “Τι θέλετε, εμείς, κόντρα στους κανόνες του Δουβλίνου, υποδεχτήκαμε ένα εκατομμύριο πρόσφυγες. Καιρός είναι να το επανενεργοποιήσουμε”.
Στο βιβλίο του ο Γκάμπριελ καλεί την Ευρώπη να ανακτήσει την αυτοπεποίθησή της και να βρει μια νέα ισορροπία ανάμεσα στα οικονομικά συμφέροντά της και τα πολιτικά ιδεώδη της. Το ζητούμενο, κατά τη γνώμη του, για μια Ευρώπη με μέλλον είναι περισσότερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών - μελών. Κι επέλεξε για την παρουσίαση των “Αναδιαμορφώσεων” τη σωστή στιγμή.
Μόλις μια μέρα νωρίτερα είχε εκλεγεί Πρόεδρος στη Γαλλία ο φίλος του Εμανουέλ Μακρόν -με τον οποίο, όταν ήταν και οι δυο υπουργοί Οικονομίας, είχαν παρουσιάσει μια κοινή πρόταση για τις επενδύσεις στην Ευρώπη- κι ο Γκάμπριελ εκτιμά ότι είναι δουλειά του Παρισιού και του Βερολίνου να σώσουν την Ε.Ε. και να υπερασπιστούν τις αξίες του δυτικού κόσμου τώρα που έφυγαν από το κλαμπ οι Βρετανοί και κυβερνά στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ.
Κι επειδή είναι προεκλογική περίοδος στη Γερμανία, ο Γκάμπριελ, όσο κι αν είναι πια το δεύτερο βιολί για το SPD, εμφανίστηκε αποφασισμένος να κάνει εκστρατεία για μια άλλη Ευρώπη, πιο αλληλέγγυα, στην οποία η Γερμανία δεν θα παίζει μονίμως τον ρόλο του δημοσιονομικού θηριοδαμαστή. Εκστρατεία για μια Ευρώπη διαφορετική από αυτή για την οποία μάχονται οι Μέρκελ και Σόιμπλε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου