Ο Σόιμπλε στήνει νέα παγίδα
Νικόλ Λειβαδάρη
Η παγίδα ενός ακόμη… ανέντιμου συμβιβασμού μεταξύ Σόιμπλε και ΔΝΤ απειλεί την Ελλάδα – μια παγίδα που αποκρούστηκε μεν σε πρώτο χρόνο, και με γαλλική και ιταλική συνδρομή, στο Eurogroup της Δευτέρας, αλλά παραμένει ανοιχτή εν όψει των κρίσιμων αποφάσεων της 15ης Ιουνίου.
Η παγίδα είναι το 4ο Μνημόνιο που, ουσιαστικά, έβαλε στο τραπέζι ο Σόιμπλε ως σχέδιο «συμβιβασμού», χωρίς καμία άμεση δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους, χωρίς να διασφαλίζεται θετική έκθεση βιωσιμότητας από το ΔΝΤ και, κυρίως, χωρίς να διασφαλίζεται η ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ παρά την ψήφιση των νέων μέτρων λιτότητας για μετά το 2019.
Το νέο εμπρηστικό σχέδιο του γερμανού υπουργού Οικονομικών αποκαλύπτεται πλήρως από τις πληροφορίες που φέρνουν στο φως για τη συνεδρίαση του Eurogroup οι Financial Times και η Handelsblatt ενώ, στην πράξη, επιβεβαιώθηκε και από τον ίδιο τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε χθεσινοβραδυνές δηλώσεις του στις Βρυξέλλες.
Συμμετοχή του ΔΝΤ χωρίς ελάφρυνση του χρέους
O δε βασικός άξονας του σχεδίου, σύμφωνα με τους Financial Times, προβλέπει συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα χωρίς χρηματοδοτική συμμετοχή και με την προϋπόθεση ότι το ΔΝΤ δεν θα διαθέσει νέα κεφάλαια για την Ελλάδα έως ότου οι ευρωπαίοι συγκεκριμενοποιήσουν τα μέτρα για το χρέος.
Εν ολίγοις, ικανοποιεί την πολιτική – προεκλογική ανάγκη Σόιμπλε για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αλλά μεταθέτει τις αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους σε μεταγενέστερο χρόνο και τις συνδέει με νέες ρήτρες προαπαιτούμενων και νέα συμφωνία με το Ταμείο μετά το 2018 που ισοδυναμούν με 4ο Μνημόνιο.
Είναι το σχέδιο που απορρίφθηκε κατηγορηματικά από την ελληνική πλευρά το βράδυ της Δευτέρας στο Eurogroup μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Αλέξη Τσίπρα – παραμένει όμως το σχέδιο που ο ίδιος ο Σόιμπλε θεωρεί ως βάση για τη συμφωνία που, όπως ο ίδιος είπε, «ελπίζει να υπάρξει» στις 15 Ιουνίου.
Η ομολογία Σόιμπλε
O γερμανός υπουργός Οικονομικών, άλλωστε, επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς χθες το βράδυ τις προθέσεις του αυτές λέγοντας: «Το ζητούμενο είναι να βρούμε έναν τρόπο να συμμετάσχει τώρα το ΔΝΤ, αλλά η οικονομική συμμετοχή του να αρχίσει μετά το τέλος του προγράμματος. Διότι έχουμε πει ότι θα εξετάσουμε στο τέλος του προγράμματος τι επετεύχθη μέχρι τότε και από άποψη οικονομικής και δημοσιονομικής εξέλιξης και αναλόγως θα λάβουμε στο πλαίσιο αυτό μεσοπρόθεσμα περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, δεδομένου ότι το Μάιο του 2016 τα καθορίσαμε».
Σύμφωνα με την Handelsblatt η εν λόγω «ιδέα» προέκυψε στη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup, όταν η γερμανική πλευρά πρότεινε να μπει το Ταμείο τώρα στο πρόγραμμα και να δεχθεί το Βερολίνο να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων που έχει πάρει η Ελλάδα από τον EFSF κατά 15 χρόνια.
Ο Πολ Τόμσεν φέρεται να μετέφερε τηλεφωνικά την πρόταση στην Κριστίν Λαγκάρντ κι εκείνη αντιπρότεινε να μπει από τώρα το ΔΝΤ στο πρόγραμμα αλλά με stand by agreement – δηλαδή, να παραμείνει στην Ελλάδα ως τεχνικός σύμβουλος και εγγυητής της συμφωνίας, αλλά χωρίς χρηματοδότηση και χωρίς να παράσχει το «πιστοποιητικό» βιωσιμότητας του χρέους.
Σε κίνδυνο η ποσοτική χαλάρωση
Μια τέτοια εξέλιξη θα αφαιρούσε κάθε δυνατότητα από τον Μάριο Ντράγκι να εντάξει την Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και θα ακύρωνε όλον τον σχεδιασμό για άμεση έναρξη της σταδιακής επιστροφής στις αγορές – γεγονός, που οδήγησε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, με την προτροπή του ιταλού ομολόγου του Πιερ Κάρλο Παντοάν και την στήριξη και του γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ να απορρίψει την πρόταση.
Ωστόσο, σύμφωνα τουλάχιστον με την Handelsblatt, το σχέδιο παραμένει στο τραπέζι και αποτελεί την βάση του επιδιωκόμενου συμβιβασμού μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση και η συμφωνία για την Ελλάδα στις 15 Ιουνίου.
Το μήνυμα στον Μακρόν
Κόντρα σ’ αυτή την προοπτική δουλεύουν ήδη η Κομισιόν – η οποία, πλην των άλλων, θεωρεί ότι και οι δικές της εξουσίες βρίσκονται στο στόχαστρο των σχεδιασμών Σόιμπλε -, η Γαλλία αλλά και οι ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες όπως έδειξε εύγλωττα και η χθεσινή παρέμβαση του Τζιάνι Πιτέλα που χαρακτήρισε τον γερμανό υπουργό Οικονομικών «πρόβλημα για την Ευρώπη».
Ελληνικές κυβερνητικές πηγές προαναγγέλλουν παράλληλες πολιτικές πρωτοβουλίες και επαφές και από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα, θεωρώντας ότι οι υπόγειες κινήσεις Σόιμπλε φέρνουν ξανά, από την πίσω πόρτα, την απειλή του Grexit. Κατά τις ίδιες πηγές, στόχος του γερμανού υπουργού Οικονομικών δεν είναι πλέον μόνον η Ελλάδα αλλά και μια επίδειξη ισχύος προς τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν που έχει ταχθεί ανοιχτά κατά του δόγματος Σόιμπλε και υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου