Το κλείσιμο της αξιολόγησης αλλάζει το πολιτικό παιχνίδι
To επικείμενο κλείσιμο της αξιολόγησης αλλάζει το τοπίο του πολιτικού παιχνιδιού, υποχρεώνοντας τα κόμματα να αναπροσαρμόσουν τη πολιτική τους. Στο κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάζουν οι επόμενες εκλογές να γίνουν όχι νωρίτερα από τον Μάιο του 2019, παράλληλα με τις ευρωεκλογές, ή τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, με το κλείσιμο της τετραετίας.
Η μετάβαση στην ομαλή διακυβέρνηση είναι το νέο μεγάλο στοίχημα για για τη κυβέρνηση, καθώς καλείται τα επόμενα δύο χρόνια να ασχοληθεί με προβλήματα, η λύση των οποίων είχε παγώσει λόγω των διαπραγματεύσεων. Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν λείπουν οι σκέψεις για ανασχηματισμό, με αντικατάσταση των υπουργών που δεν έχουν καταφέρει να αποδώσουν έργο.
Μετά την συμφωνία η επίτευξη της οποίας του είχε αποσπάσει όλη τη προσοχή, ο πρωθυπουργός καλείται τώρα να αναλάβει ο ίδιος τον συντονισμό της κυβερνητικής μηχανής. Οι επισκέψεις στα υπουργεία και το ταξίδι στην Κίνα για τη προσέλκυση επενδύσεων, εντάσσονται σε αυτή τη κατεύθυνση. Αποτελεί πλέον κοινή συνείδηση ότι μόνο με την επανεκκίνηση της οικονομίας αλλά και την επίλυση προβλημάτων καθημερινότητας μπορεί η κυβέρνηση να ανατρέψει το δυσμενές κλίμα που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις.
Ακόμη πιο περίπλοκα είναι τα πράγματα είναι για την αξιωματική αντιπολίτευση, που καλείται να παρουσιάσει νέο αφήγημα, καθώς η προοπτική των πρόωρων εκλογών απομακρύνεται οριστικά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε τη στροφή ήδη από την ομιλία του στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο. Διατύπωσε μεν, αλλά σε χαμηλότερους τόνους, το αίτημα για εκλογές, ενώ άσκησε για πρώτη φορά κριτική στους δανειστές και έκανε λόγο για “ιερά συμμαχία” ανάμεσα στους δανειστές και τον Αλέξη Τσίπρα.
Η ΝΔ θα προτάξει την επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνηθέντων από την σημερινή κυβέρνηση, αλλά είναι πολύ αμφίβολο αν αυτό το αίτημα μπορεί να διατηρήσει συσπειρωμένο τόσο το κόμμα όσο και το νεοδημοκρατικό εκλογικό ακροατήριο.
Παρότι κατήγγειλαν το πολυνομοσχέδιο σε όλους τους τόνους, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ είναι ανακουφισμένα από το κλείσιμο της αξιολόγησης, καθώς απομακρύνεται η περίπτωση πρόωρων εκλογών. Το πρώτο θα βρισκόταν κατά πάσα πιθανότητα εκτός Βουλής, ενώ το σχέδιο της “ανασυγκρότησης” της κεντροαριστεράς έχει τελματώσει, λόγω και της ανοικτής κρίσης στο ΠΑΣΟΚ.
Στο τελευταίο προέχει η μάχη εξουσίας μεταξύ της Φώφης Γεννήματα και της ομάδας Νίκου Ανδρουλάκη- Στέφανου Ξεκαλάκη. Τα δημόσια αλληλοκαρφώματα που φθάνουν έως και σε καταγγελίες για πλουτισμό συντρόφων ή "πράσινους χειροκροτητές" του Αδωνι Γεωργιάδη, έχουν φτάσει τα πράγματα σε οριακό σημείο.
Από την άλλη ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει κόψει ουσιαστικά τις επαφές με τη Γεννήματα και φέρεται να στρέφει το βλέμμα του προς τη ΝΔ. Σε μια προσπάθεια να καθαρίσει το τοπίο η Γεννηματά οδηγεί το κόμμα σε έκτακτο συνέδριο στα τέλη Ιουνίου. Με τόσα ανοιχτά εσωκομματικά ζητήματα, ο σχεδιασμός στρατηγικής μετά το κλείσιμο της συμφωνίας, περνάει σε δεύτερη μοίρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου