Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Το σχέδιο Τσίπρα για το μεγάλο come back

Το σχέδιο Τσίπρα για το μεγάλο come back       

Ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται… να φορέσει γραβάτα, η Ανγκελα Μέρκελ προσγειώνει μεν αλλά δεν ακυρώνει τις προσδοκίες για συμφωνία στο θέμα του χρέους, και οι ρωγμές στο τείχος Σόιμπλε επιτρέπουν στην κυβέρνηση να προσβλέπει στο μεγάλο πολιτικό come back.

Βασικές προϋποθέσεις γι αυτό το come back είναι η λύση στο χρέος, η επιτυχής έξοδος στις αγορές και το «επενδυτικό τσουνάμι» - ένα τρίπτυχο εξαιρετικά δύσκολο, αλλά εφικτό όπως τουλάχιστον έδειξε να πιστεύει χθες το βράδυ ο ίδιος ο πρωθυπουργός.


Στην πραγματικότητα, ο Αλέξης Τσίπρας κατά την συνομιλία του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες έδωσε τον πλήρη οδικό χάρτη των κυβερνητικών σχεδιασμών, ανεβάζοντας εμφανώς τον πήχη της αισιοδοξίας και επιλέγοντας να προτάξει το θετικό αφήγημα και την προοπτική του εθνικού success story κόντρα στη δύσκολη μάχη για τα νέα μέτρα στη Βουλή.

Οι τρεις σταθμοί του κυβερνητικού σχεδίου

Ο εν λόγω οδικός χάρτης που περιέγραψε ο πρωθυπουργός περιλαμβάνει τρεις σταθμούς: Συμφωνία για το χρέος είτε στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας είτε λίγο αργότερα, πρώτη έξοδο – «δειλά δειλά», όπως χαρακτηριστικά είπε - στις αγορές έως τον Αύγουστο με στόχο ένα επιτόκιο περί το 4% με 4,5% και, εν συνεχεία πάση δυνάμει στροφή στην ανάπτυξη.

«Εφόσον κλείσει η αξιολόγηση και πάρουμε το χρέος θα υπάρξει επενδυτικό τσουνάμι», ήταν η ενδεικτική φράση του Αλέξη Τσίπρα, που χαρακτήρισε ταυτόχρονα «too good to be true» τα μηνύματα που έρχονται για την αλλαγή κλίματος στη χώρα.

Πρόκειται για το ίδιο αφήγημα και τον ίδιο οδικό χάρτη που είχε περιγράψει λίγο νωρίτερα από το βήμα της Βουλής, σε πιο συγκρατημένους μεν αλλά επίσης θετικούς τόνους, και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης λέγοντας: «Ο μόνος τρόπος να ανακτήσουμε τον έλεγχο της μοίρας μας είναι να κάνουμε το χρέος βιώσιμο και να διεκδικήσουμε το τέλος των μνημονίων».

Η Μέρκελ και ο Σόιμπλε

Οι «ενέσεις αισιοδοξίας» από την κυβερνητική πλευρά αποτελούν σαφή επιλογή πολιτικής τακτικής απέναντι σε μια πιεσμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και σε ένα εκλογικό σώμα υπό βαριά μνημονιακή κόπωση, ταυτόχρονα όμως εδράζονται και σε μια σειρά παραγόντων που δείχνουν να διαμορφώνουν ευνοϊκότερο έδαφος και στην πλευρά των δανειστών.

Σ’ αυτούς τους παράγοντες ο Αλέξης Τσίπρας συμπεριέλαβε την πεποίθηση ότι «η κυρία Μέρκελ δεν θέλει να πάει σε εκλογές με ανοικτή κρίση στην Ελλάδα», το γεγονός ότι η γερμανίδα καγκελάριος τον διαβεβαίωσε πως το ζήτημα του χρέους δεν το διαχειρίζεται αποκλειστικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αλλά αποτελεί κοινή τους απόφαση, καθώς και την διαπίστωση ότι «το ΔΝΤ εννοεί αυτά που λέει» - άρα, η Γερμανία θα αναγκαστεί άμεσα να κάνει μια καθαρή επιλογή.

Με αυτά τα δεδομένα στο επιτελείο του Μαξίμου θεωρούν αναπόδραστη πλέον την επίτευξη της πολιτικής συμφωνίας για το χρέος «ακόμη κι εάν χρειαστεί να περιμένουμε έως τον Ιούνιο» όπως έλεγε χαρακτηριστικά χθες το βράδυ στη Βουλή κυβερνητικό στέλεχος.

Η «μεγάλη νύχτα» της 22ας Μαίου

Από την πλευρά του, και απαντώντας ουσιαστικά στο κύμα της ελληνικής αισιοδοξίας ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας στο Βερολίνο επέλεξε να παίξει με τις διατυπώσεις για να συγκρατήσει μεν, αλλά όχι και να γειώσει το κλίμα των προσδοκιών:

«Η γερμανική κυβέρνηση», είπε ο Στέφαν Ζάιμπερτ, «θα ήταν ικανοποιημένη εάν από το Eurogroup της Δευτέρας προέκυπτε μια θετική απόφαση. Όμως η καγκελάριος δεν εκφράζει κάποια προσδοκία για το πότε θα επιτευχθεί μια θετική αξιολόγηση».

Την ίδια ώρα, αξιωματούχος της ευρωζώνης ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες έδινε πιθανότητες «50-50» για επίτευξη συμφωνίας τη Δευτέρα.

Κι έως ότου η ζυγαριά ισορροπήσει ανάμεσα στις επιδιώξεις και σκοπιμότητες όλων των πλευρών - Βρυξελλών, Βερολίνου και Ουάσιγκτον - η πλέον σίγουρη πρόβλεψη είναι μάλλον εκείνη του Αλέξη Τσίπρα ότι η «νύχτα της 22ας Μαίου θα είναι μεγάλη»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου