«Ιστορική νίκη του νομικού πολιτισμού»
Αθώος ο Τάσος Θεοφίλου
Αθώος για όλες τις κατηγορίες κρίθηκε ο Τάσος Θεοφίλου από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, μετά από πέντε χρόνια που έμεινε άδικα στη φυλακή - Νίκη του νομικού πολιτισμού χαρακτηρίζουν οι συνήγοροι του Τάσου Θεοφίλου την αθώωσή του, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν στην οποία συγχαίρουν τα μέλη του δικαστηρίου που «αντιστάθηκαν στις πιέσεις των μηχανισμών» και απένειμαν δικαιοσύνη
Το δικαστήριο αποφάσισε διαφορετικά απο την πρόταση της εισαγγελέως, αθωώνοντας τον Τάσο Θεοφίλου κατά πλειοψηφία (3-2) για το σύνολο των κατηγοριών και συγκεκριμένα για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, ανθρωποκτονία από πρόθεση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστεία, κατασκευή - προμήθεια - κατοχή εκρηκτικών υλών, διακεκριμένη κατοχή όπλων και άλλα.
Η συνεδρίαση διεκόπη και αναμένεται να συνεχιστεί στη συνέχεια η συζήτηση για τα κατασχεθέντα αντικείμενα του Θεοφίλου.
Να σημειωθεί ότι η αίθουσα του Εφετείου είναι κατάμεστη από αλληλέγγυους.
«Ιστορική νίκη του νομικού πολιτισμού»
Νίκη του νομικού πολιτισμού χαρακτηρίζουν οι συνήγοροι του Τάσου Θεοφίλου την αθώωσή του από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν στην οποία συγχαίρουν τα μέλη του δικαστηρίου που "αντιστάθηκαν στις πιέσεις των μηχανισμών" και απένειμαν δικαιοσύνη.
Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσαν οι συνήγοροι του 33χρονου αναρχικού, Κώστας Παπαδάκης, Άννυ Παπαρούσσου και Σπύρος Φυτράκης, αναφέρονται σε "θριαμβευτική νίκη μέσα σε μία γκρίζα πολιτική συγκυρία που απαλλάσσει συστηματικά τους κατασταλτικούς μηχανισμούς από κάθε αναστολή να αυθαιρετούν και να στήνουν σκευωρίες" ενώ τονίζουν ότι η αθώωση του εντολέα τους "απέτρεψε την επιδιωκόμενη μετατροπή του ποινικού δικαίου από δίκαιο αποδείξεων σε δίκαιο ενδείξεων και κυρίως ‘δίκαιο’ υποδείξεων".
Η ανακοίνωση των τριών δικηγόρων έχει ως εξής:
"Η σημερινή πανηγυρική αθώωση του Τάσου Θεοφίλου το Α’ Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών αποτελεί θριαμβευτική νίκη μέσα σε μία γκρίζα πολιτική συγκυρία που απαλλάσσει συστηματικά τους κατασταλτικούς μηχανισμούς από κάθε αναστολή να αυθαιρετούν και να στήνουν σκευωρίες. Ταυτόχρονα είναι μία ιστορική νίκη του νομικού πολιτισμού, που κατακτήθηκε με αιώνες λαϊκών αγώνων και όχι από την καλοσύνη οποιασδήποτε εξουσίας, διότι απέτρεψε την επιδιωκόμενη μετατροπή του ποινικού δικαίου από δίκαιο αποδείξεων σε δίκαιο ενδείξεων και κυρίως «δίκαιο» υποδείξεων. Αξίζουν συγχαρητήρια στα μέλη της πλειοψηφίας του δικαστηρίου διότι αντιστάθηκαν στις πιέσεις των μηχανισμών, που δεν σταμάτησαν ούτε την τελευταία στιγμή, και απέδειξαν ότι υπάρχουν ακόμα δικαστές που δεν ασκούν απλά εξουσία, αλλά απονέμουν δικαιοσύνη και σαν τέτοιες θα μείνουν στην ιστορία.
Θερμούς χαιρετισμούς στο αγωνιζόμενο κίνημα, που μαζί με τους συνήγορους υπεράσπισης δώσαμε μέσα και έξω από τα δικαστήρια τη μάχη για να σπάσει το φράγμα της σιωπής και να απλωθεί με επιτυχία το κύμα συμπαράστασης, πολύ ευρύτερα από τα όρια του αναρχικού χώρου και να νικήσει τους μηχανισμούς. Μετά από πέντε χρόνια άδικης φυλάκισης ο Τάσος βγαίνει σήμερα. Με το βλέμμα σε κάθε διωκόμενο αγωνιστή, ο αγώνας συνεχίζεται".
Την ενοχή του εισηγήθηκε η εισαγγελέας
Η εισαγγελέας της έδρας του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων εισηγήθηκε την ενοχή του για όλες τις κατηγορίες (συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, ανθρωποκτονία από πρόθεση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστεία, κατασκευή - προμήθεια - κατοχή εκρηκτικών υλών και διακεκριμένη κατοχή όπλων), υποστηρίζοντας στην αγόρευση της ότι ο Θεοφίλου ήταν μέλος της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς και μαζί με άγνωστους δράστες πραγματοποίησε τη ληστεία.
Υπενθυμίζεται πως πρωτοδίκως η ποινή που είχε επιβληθεί στον Τ. Θεοφίλου απο το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων ήταν κάθειρξη 25 ετών χωρίς αναστολή και αφορούσε απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία και ληστεία, ενώ το δικαστήριο τον είχε απαλλάξει από την κατηγορία συμμετοχής στην οργάνωση ΣΠΦ, αλλά και από την ανθρωποκτονία ως άμεσο αυτουργό, καθώς δεν προέκυψε κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο από την ακροαματική διαδικασία, αφού δεν υπήρξε ούτε μια μαρτυρία αυτόπτη που να τον συνδέει με τη ληστεία ή τον φόνο.
Συγκεκριμένα ο Τάσος Θεοφίλου κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε ληστεία τράπεζας στην Πάρο τον Αύγουστο του 2012, στην οποία κατά τη διαφυγή των ληστών δολοφονήθηκε ένας οδηγός ταξί.
Να σημειωθεί ότι ο Θεοφίλου είχε συλληφθεί στην Αθήνα, λίγες ημέρες μετά τη ληστεία της Πάρου, καθώς, σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική υπηρεσία, είχε «υποδειχθεί» από «τηλεφώνημα αγνώστου» ως δράστης της ληστείας. Η Αντιτρομοκρατική ανέφερε επίσης, ότι «είχε ταυτοποιηθεί DNA του» σε ένα καπέλο το οποίο ωστόσο, σύμφωνα με την υπεράσπιση, δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των αντικειμένων που συλλέχθηκαν και φωτογραφήθηκαν στον τόπο του συμβάντος.
Ο ίδιος ο κατηγορούμενος, από την πρώτη στιγμή αρνήθηκε κάθε εμπλοκή του στην ληστεία της Πάρου, υποστηρίζοντας ότι τις επίμαχες ημέρες βρισκόταν στην Αθήνα, ενώ αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι σχετίζεται με την οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».
*(Η πρώτη φωτογραφία μετά την αθώωση του Τ. Θεοφίλου, από τοfacebook του Chris Avramidis)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου