Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

Οι καναλάρχες δεν πληρώνουν και αντεπιτίθενται

Οι καναλάρχες δεν πληρώνουν και αντεπιτίθενται

 Η... σεπτεμβριανή αντεπίθεση των καναλαρχών οργανώνεται ήδη με πυρετώδεις ρυθμούς, η αγωγή του Star κατά του Δημοσίου και η διεκδίκηση αποζημίωσης 32 εκατομμυρίων ευρώ για την απώλεια του “Survivor” δεν είναι παρά η αρχή, και όλα τα μηνύματα δείχνουν ότι η νέα τηλεοπτική και πολιτική σεζόν θα ξεκινήσει με βιομηχανία αγωγών και, πιθανότατα, και νέα προσφυγή στο ΣτΕ.

Καθαρός και σχεδόν ομολογημένες στόχος των μιντιαρχών είναι να μην πληρώσουν ουσιαστικό τίμημα για την χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών - επτά πλέον στον αριθμό όπως αποφάσισε το ΕΣΡ -, επιδιώκοντας όμως παράλληλα και μια ακόμη πολιτική ήττα της κυβέρνησης που θα συνέβαλε στην αποδόμησή της και την ενίσχυση του συμμάχου τους Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι σχεδιασμοί στην κατεύθυνση αυτή εκπονούνται ήδη, νέες συμμαχίες κτίζονται και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε πρώτο χρόνο θα ακολουθήσουν και νέες αγωγές αντίστοιχες με αυτές του Star. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έχουν ήδη υπάρξει επαφές προς συντονισμό κινήσεων ανάμεσα στις πλευρές Βαρδινογιάννη, Κυριακού και Κοντομηνά, το τελικό "σχήμα" όμως της αντεπίθεσης θα καθορίσουν δύο παράγοντες.

Ο πρώτος είναι η τελική διαμόρφωση της μετοχικής σύνθεσης του Mega που αναμένεται αυτή την εβδομάδα μέσα από την δημοπρασία - στις 26 Ιουλίου - των περιουσιακών στοιχείων της "Πήγασος", συμφερόντων Μπόμπολα. Σ' αυτά τα περιουσιακά στοιχεία βρίσκεται και ποσοστό 13.% του Mega το οποίο εκτιμάται ότι θα έχει αρκετούς μνηστήρες. Σύμφωνα δε με ορισμένες πληροφορίες δρομολογείται ήδη κοινό χτύπημα απο Star και Σκάι ( Βαρδινογιάννη-Αλλαφούζο) για την απόκτηση του εν λόγω μεριδίου. Τα δυο κανάλια συνεργάζονται ήδη και μια τέτοια κίνηση θα έκανε απόλυτο κυρίαρχο στο Μega τον όμιλο Βαρδινογιάννη που ήδη ελέγχει ποσοστό του Τηλέτυπου κοντά στο 35%. Από 20% ελέγχουν επίσης ο Βαγγέλης Μαρινακης και ο Ιβάν Σαββίδης.

Ο δεύτερος παράγοντας που θα επηρεάσει τις κινήσεις των καναλαρχών είναι το σύστημα δημοπρασίας που θα επιλέξει το ΕΣΡ για την χορήγηση των αδειών. Η σχετική απόφαση δεν αναμένεται πριν από τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να μην ορίσει τιμή εκκίνησης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς εχει δηλώσει ότι το τίμημα των 250 εκατομμυρίων ευρώ της περσινής δημοπρασίας αποτελεί έμπρακτη επίδειξη της συνολικής αξίας των αδειών, ενώ οι καναλάρχες έδωσαν το δικό τους στίγμα (μη) προθέσεων με την πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΙΤΗΣΕΕ:

"Ακόμη και απο την αμφισβητούμενη μελέτη της Φλωρεντίας" ανέφερε η ανακοίνωση, "προκύπτει ότι το συνολικό εύλογο τίμημα για την παραχώρηση του φάσματος στην Digea και για την αδειοδότηση των παρόχων περιεχομένου δεν υπερβαίνει αθροιστικά (και για τις δύο αδειοδοτήσεις) το ποσό των € 12 εκ για περίοδο 10 ετών. Η Digea έχει ήδη αναλάβει την εκμετάλλευση του φάσματος για μεγαλύτερο ποσό, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη κατ’ αναλογία πληθυσμού (το κόστος του φάσματος προφανώς το χρεώνει στους πάροχους ").

Από την ίδια ανακοίνωση καθίσταται προφανής και η ανοιχτή τους πρόθεση για νέα προσφυγή στο ΣτΕ, αυτή τη φορά με επίδικο τον καθορισμό του συστήματος δημοπρασίας - όταν αυτό επιλέγεις - και με επίκληση των "θεμελιωδών συνταγματικών δικαιωμάτων".

"Σε κάθε περίπτωση η επιλογή συστήματος διαδικασίας δημοπρασίας όχι μόνο δεν δικαιολογείται από καμία πραγματική συνθήκη, άλλα ταυτόχρονα συνιστά ευθεία παραβίαση μίας σειράς από θεμελιώδη - συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα. Με την επιλογή συστήματος δημοπρασίας (το οποίο δεν επιβάλλεται από τεχνικούς λόγους), αίφνης όλες αυτές οι αρχές και δικαιώματα τίθενται υπό τον απόλυτο περιορισμό του «ποιος θα δώσει τα περισσότερα», το δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης και της πολιτισμικής ανάπτυξης και η δημόσια λειτουργία της τηλεόρασης αντιμετωπίζονται με την ίδια λογική της παραχώρησης άδειας περιπτέρου ή χρήσης τραπεζοκαθισμάτων σε δημόσιο χώρο", διαμήνυσαν οι καναλάρχες.

Σε αυτό το πλαίσιο δρομολογείται η επόμενη φάση του πολέμου για τις τηλεοπτικές άδειες. Οι διεργασίες, δε, και οι νομικές - και όχι μόνον - κινήσεις τους τελούν σε πλήρη γνώση της κυβέρνησης που, επί του παρόντος, απαντά υπενθυμίζοντας ότι η όλη διαδικασία ακολουθεί κατά γράμμα τον νόμο και την οδό που υπέδειξε το ΣτΕ. Και καλεί και την ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα να παρόν θέση ενώπιον τς εμφανούς απροθυμίας των καναλαρχών να πληρώσουν για την χρήση των δημόσιων συχνοτήτων. Μέχρι στιγμής πάντως τόσο η μείζων όσο και η ελάσσων αντιπολίτευση τηρούν απλώς σιγή ιχθύος....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου