Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Εριξαν και «μπαλοθιές» και γέφυρες

Εριξαν και «μπαλοθιές» και γέφυρες

Σωτήρης Μανιάτης
ΑΠΕ - ΜΠΕ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ*
Ακόμα μια φορά τα στελέχη που εκπροσωπούσαν τους καναλάρχες έδειξαν ξεκάθαρα ότι σχεδιάζουν νομικές προσφυγές τόσο για την επικείμενη αδειοδότηση όσο και για την αναμενόμενη πλατφόρμα διάθεσης διαφημιστικού τηλεοπτικού χρόνου που επιχειρεί να νομοθετήσει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς. Για το δεύτερο, πάντως, άφησαν ανοιχτό παράθυρο συνεννόησης.

Παράλληλα, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου της Ενωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, ο πρόεδρός της Πάνος Κυριακόπουλος (διευθύνων σύμβουλος του Star) άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων για τις «απαράδεκτες συνθήκες», όπως τις χαρακτήρισε, της δημοπρασίας που πραγματοποιήθηκε πέρσι.

Τόσο ο ίδιος όσο και ο γενικός γραμματέας της ΕΙΤΗΣΕΕ Στρατής Λιαρέλλης (εντεταλμένος σύμβουλος Διοίκησης του ΑΝΤ1 πλέον) επισήμαναν ότι θέλουν να υπάρξει αδειοδότηση των καναλιών αλλά με σαφείς, ξεκάθαρους και συνταγματικούς κανόνες, όρους και προϋποθέσεις.
«Ανεφάρμοστα»

Ο κ. Κυριακόπουλος χαρακτήρισε ανεφάρμοστα όσα προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο για την πλατφόρμα διάθεσης τηλεοπτικού χρόνου και πρόσθεσε ότι πρότειναν να θέσει η πολιτεία τους κανόνες για τη διαφάνεια και οι ίδιοι (κανάλια, διαφημιστές και διαφημιζόμενοι) να δημιουργήσουν όρους και προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και λειτουργία ενός τέτοιου συστήματος.

«Είδαμε», σημείωσε, «μια θετική ανταπόκριση από τον υπουργό και αναμένουμε». Ξεκαθάρισε πάντως ότι υπό τις υφιστάμενες συνθήκες θεωρούν τη σχετική διάταξη αντισυνταγματική καθώς παραβιάζει την ελευθερία των συναλλαγών, ενώ δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ που θα έπρεπε με βάση την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ και παραβιάζει και κοινοτική οδηγία ενσωματωμένη στο ελληνικό δίκαιο σχετικά με την ελευθερία παροχής υπηρεσιών.

Πηγές, ωστόσο, και από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής έκαναν λόγο για γεφυροποίηση διαφορών και σημεία σύγκλισης μεταξύ κυβέρνησης, κομμάτων αλλά και παραγόντων της αγοράς. Οπως τόνιζαν, το θέμα δεν είναι ποιος θα κάνει την πλατφόρμα, από τη στιγμή που θα ελέγχεται από το ΕΣΡ.

Το σημαντικό είναι όλες οι συναλλαγές να γίνονται εκεί και οι εκκαθαρίσεις να ολοκληρώνονται σύντομα, εντός τριημέρου. Σημείωναν ότι πλέον η επικοινωνία είναι καθημερινή και άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο την ερχόμενη εβδομάδα να υπάρχουν συμφωνίες επί του θέματος και θετικές εξελίξεις.

Οι εκπρόσωποι των καναλαρχών εξήγησαν τους άξονες που θα μπορούσαν κατά τους ίδιους να οδηγήσουν χωρίς νομικές περιπέτειες σε αδειοδότηση τους οποίους και παρουσίασαν στο ΕΣΡ. Επέμειναν ότι υπάρχουν και άλλα αντισυνταγματικά σημεία του λεγόμενου νόμου Παππά (Ν. 4339/2015) που πρέπει να βελτιωθούν και τα οποία δεν εξετάστηκαν από το ΣτΕ, καθώς, όπως είπε ο Στρ. Λιαρέλλης, «δεν ξανασκότωσαν τον πεθαμένο...».

Ζήτησαν όπως είπαν από το ΕΣΡ «οδικό χάρτη» σχετικά με τα κανάλια που θα αδειοδοτηθούν σε όλες τις κατηγορίες: εθνικής εμβέλειας γενικής στόχευσης ενημερωτικού χαρακτήρα, θεματικής αλλά και περιφερειακής εμβέλειας.

Ξεκαθάρισαν ότι δεν αναγνωρίζουν σε καμία περίπτωση όσα συνέβησαν στην προηγουμένη διαδικασία ως βάση συζήτησης. Ούτε το συνολικό ποσό που συγκεντρώθηκε ούτε βέβαια τα όσα προέβλεπε η προκήρυξη.

Με απλή αίτηση!

Επέμειναν στην πρότασή τους να δίνονται άδειες με απλή αίτηση του ενδιαφερόμενου και καταγραφή σε σχετικό μητρώο ενώ για το τίμημα πρότειναν να δίνεται ένα ποσό που θα πηγαίνει στον προϋπολογισμό του ΕΣΡ. Απέφυγαν να πουν συγκεκριμένο ποσό και έκαναν λόγο για ανάγκη να υπάρξει σχετική μελέτη.

Τόνισαν ότι, από τη στιγμή που εντοπίστηκε αντισυνταγματικότητα, «νομικά, διαγωνισμός δεν υπάρχει», επισημαίνοντας ότι η προηγούμενη δημοπρασία έγινε για τέσσερα κανάλια, οπότε οι υπερθεματιστές είχαν κάνει υπολογισμούς ότι, αφού δεν θα εκπέμπουν τρία έστω μικρότερα κανάλια, θα υπάρχει ένα πλεόνασμα από τη διαφημιστική πίτα 45 εκατ. ευρώ ανά έτος, κάτι που σημαίνει 450 εκατ. ευρώ στη δεκαετία. Υπολόγισαν δηλαδή ότι από αυτό το πλεόνασμα θα μπορούσαν να βγάλουν το αυξημένο κόστος της άδειας.

«Από τη στιγμή που τα κανάλια θα είναι επτά, δεν υπάρχει κανένα πλεόνασμα», είπε ο Π. Κυριακόπουλος και συνεπώς «η νέα διαδικασία δεν μπορεί να βασιστεί σε αυτό».

Σημείωσαν ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με τους πολυπλέκτες της ΕΡΤ, τη μετάβαση στη νέα τεχνολογία DVB-T2, που αυξάνει τη χωρητικότητα του φάσματος, αλλά και με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των όμορων χωρών, ώστε να είναι ξεκάθαρο πόσους πολυπλέκτες θα διαθέτει η Ελλάδα.

«Λέμε “ναι” στις άδειες και στο χτύπημα της διαπλοκής», κατέληξε ο Στρ. Λιαρέλλης, «αλλά με σαφείς προϋποθέσεις, όρους υγιούς λειτουργίας των επιχειρήσεων, καθαρούς κανόνες παιχνιδιού. Δεν μπορεί να μπαίνει το κάρο μπροστά από το άλογο...».

*φωτό:Ο διευθύνων σύμβουλος του Μακεδονία TV Γιώργος Ζώης (αριστερά), ο διευθύνων σύμβουλος του Star Πάνος Κυριακόπουλος (κέντρο) και ο γενικός διευθυντής του ΑΝΤ1 Στρατής Λιαρέλλης (δεξιά), στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της ΕΙΤΗΣΕΕ 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου