Ύμνος στη δουλοπρέπεια
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ |
Το θέμα είναι γνωστό και πολυσυζητημένο. Η αντιπολίτευση, όμως, δεν χάνει ευκαιρία να το επαναφέρει. Πρόκειται για το περίφημο Plan B (Σχέδιο Β), το οποίο συζητούσε η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το 2015, για να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενη ρήξη με τους δανειστές η οποία θα οδηγούσε σε οικονομική ασφυξία τη χώρα.
Η πιο πρόσφατη ευκαιρία για επαναφορά της συζήτησης δόθηκε από τον Γκλεν Κιμ, σύμβουλο τόσο του Γιάνη Βαρουφάκη όσο και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος, μιλώντας σε εκδήλωση του κόμματος του Μπέπε Γκρίλο στην Ιταλία, παραδέχτηκε ότι σχεδιαζόταν ένα παράλληλο «δημοσιονομικό νόμισμα» (κουπόνια) με το οποίο θα πληρωνόταν αρχικά το 10% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.
Το σχέδιο αυτό, ανάλογα με την κατάσταση, θα μπορούσε να έχει στην πράξη πολλές εφαρμογές.
Δεν έχει, όμως, κανένα νόημα να το αναλύσει κανείς τώρα, καθώς ποτέ δεν εφαρμόστηκε, ενδεχομένως ουδέποτε ολοκληρώθηκε ως σχεδιασμός και αφορούσε μια έκτακτη κατάσταση την οποία η χώρα έπρεπε να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει.
Σε κάθε περίπτωση, η τότε κυβέρνηση και το αρμόδιο οικονομικό επιτελείο, εν γνώσει και του πρωθυπουργού -αυτά δεν γίνονται χωρίς να τα ξέρουν οι πρωθυπουργοί- ορθώς συζητούσαν για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Λογικά, έπρεπε να ελεγχθούν αν δεν το έκαναν και ασφαλώς υπάρχει ζήτημα γιατί δεν έπραξαν κάτι ανάλογο και οι κυβερνήσεις της περιόδου 2010-2014.
Χθες εννέα βουλευτές της Ν.Δ. κατέθεσαν ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, ζητώντας, μεταξύ άλλων, να πληροφορηθούν αν το θέμα του επίμαχου «παράλληλου συστήματος πληρωμών» συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο.
Η ενέργεια αυτή, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, αποτελεί μέρος ενός γενικότερου σχεδιασμού της Ν.Δ. που, όπως λέγεται, θα καταλήξει σε ακόμα μία πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής αναφορικά με τον τρόπο που πολιτεύτηκε η σημερινή κυβέρνηση, κυρίως στο πρώτο εξάμηνο του 2015 και μέχρι την υπογραφή του τρίτου μνημονίου.
Πρόκειται για αδυναμία εναλλακτικής αντιπολιτευτικής πρότασης από τη Ν.Δ.;Προφανώς.
Το χειρότερο όμως είναι ότι το κόμμα αυτό αποκαλύπτει έτσι τις πραγματικές του αντιλήψεις.
Εξ αντικειμένου ελέγχει την κυβέρνηση που τόλμησε να φέρει αντιρρήσεις στους δανειστές. Αν αυτό δεν είναι ύμνος στη δουλοπρέπεια, τι είναι;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου