Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Το γεωπολιτικό στοίχημα των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ

Το γεωπολιτικό στοίχημα των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ

Το οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ και οι γεωτρήσεις που ξεκινά εκεί την Τετάρτη, η γαλλική Total γίνεται το πεδίο “μέτρησης” της έντασης αλλά και των μελλοντικών εξελίξεων στο Κυπριακό μετά το ναυάγιο της διάσκεψης του Κραν Μοντανά.


Με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ να στέλνουν ήδη απειλητικά μηνύματα και την Αγκυρα να ασκείται εκ νέου στην νευρική διπλωματία, το πλοίο - γεωτρύπανο West Capella της Total πλέει ήδη μεταξύ Κρήτης και Κύπρου έχοντας ως δηλωμένο, επίσημο προορισμό το λιμάνι της Λεμεσού.


Η γεώτρηση στο οικόπεδο 11 έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει την Τετάρτη, ενώ η κυπριακή κυβέρνηση έχει εκδώσει ήδη δύο Navtex με τις οποίες δεσμεύει την περιοή. Με την άφιξη του πλοίου – γεωτρύπανου αναμένεται και τρίτη Navtex με την οποία θα κηρύσσεται και η ζώνη ασφαλείας γύρω από την εξέδρα. Οπως εμετέδωσε, δε, το ΡΙΚ, το κυπριακό υπουργείο Μεταφορών με έγγραφό του προειδοποιεί ότι συνιστά ποινικό αδίκημα η παραβίαση της ζώνης ασφάλειας. Το έγγραφο κοινοποιήθηκε στα αρμόδια υπουργεία, στον γενικό εισαγγελέα, στις διπλωματικές αποστολές στην Κύπρο και στους συνδέσμους ιδιοκτητών και διαχειριστών πλοίων.

Το οικοπεδο 11 δεν περιλαμβάνεται στα αμφισβητούμενα από την Τουρκία τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ, η Αγκυρα ωστόσο αμφισβητεί συνολικά το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να κάνει έρευνες για υδρογονάνθρακες ερήμην της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Ενδεικτικές έιναι οι νέες απειλές που εξαπέλυσε σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν – μετά τις προειδοποιήσεις του για “plan B” και “plan C” στην Κύπρο – δηλώνοντας από την Κωνσταντινούπολη:«Περιμένουμε όποιοι συμμετέχουν στις εξελίξεις για την Κύπρο να αποφύγουν να κάνουν βήματα που θα οδηγήσουν σε νέες αντάσεις στην περιοχή».

Και πρόσθεσε με νόημα ότ δεν μπορεί να κατανοήσει”την στάση και την επιλογή κάποιων ενεργειακών ομίλων και συμμετέχουν στα ανεύθυνα βήματα των Ελληνοκυπρίων. Η δικαιοσύνη και οι διεθνείς νόμοι θέλουν τους υδρογονάνθρακες να ανήκουν σε όλους."
Από την πελυρά του και ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ επανέλαβε ότι οι υδοργανάνθρακες της κυπριακής ΑΟΖ ανήκουν και στους ελληνοκύπριους και στους τουρκοκύπριους και κάλεσε την Λευκωσία “να αποφύγει μονομερείς ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο”.

Η Τουρκία”, δήλωσε, “ έχει εξουσιοδότηση να προστατεύσει ως το τέλος τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.” Υπό το κλίμα αυτό, διπλωματικές πηγές αναμένουν νέα “παιχνίδια έντασης” από την Αγλκυρα μέσα στις επόμενες ημέρες, καίτοι επισημαίνουν ότι οι πλέον κομβικές δεν είναι οι γεωτρήσεις στο οικόπεδο 11, αλλά στο οικόπεδο 6 το οποίο η Τουρκία περιλαμβάνει στα αμφισβητούμενα τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ. Οι γεωτρήσεις στο οικόπεδο 6 αναμένεται να ξεκινήσουν στα τέλη του καλοκαιριού ή τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά τις προειδοποιήσεις Ερντογάν, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το πιο ακραίο σενάριο θα ήταν μια επιθετική κίνηση προσάρτησης των τουρκοκυπριακών εδαφών από την Αγκυρα – πρόκειται όμως για μια κίνηση που θεωρείται εξαιρετικά απίθανη για δύο λόγους: Αφ΄ενός γιατί η Τουρκία θα έχανε πλέον κάθε προοπτική μελλοντικής πρόσβασης στους υδρογονάνθρακες της Κϋπρου και, αφ' ετέρου, γιατί θα οδηγούσε στην απώλεια του μοναδικού “όπλου” που διαθέτει για να απειλεί την Δύση με το κυπριακό.

Σε κάθε περίπτωση, δε, οι εξελίξεις στην περιοχή θεωρούνται άρρηκτα συνδεδεμένες και με το δημοψήφισμα για το ανεξάρτητο Κουρδιστάν που θα γίνει το φθινόπωρο και θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις κινήσεις του Ερντογάν στην ευρύτερη περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου