Η ΝΔ σε κρίση… «αριστείας»
Φωτιές άναψε στη ΝΔ η υπόθεση με την αγορασμένη εργασία που κατέθεσαν 106 φοιτητές στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς η κομματική φοιτητική οργάνωση ΔΑΠ - ΝΔΦΚ τάχθηκε κατά της τιμωρίας των φοιτητών.
Υπενθυμίζεται πως η γενική συνέλευση τμήματος αποφάσισε να τιμωρήσει του φοιτητές, αποκλείοντάς τους από την εξεταστική του Σεπτεμβρίου. Η φοιτητική παράταξη της ΝΔ, όπως σύμφωνα με πληροφορίες και η ΠΑΣΠ (η φοιτητική παράταξη του ΠΑΣΟΚ), τάχθηκαν κατά της τιμωρίας των 106 φοιτητών. Μάλιστα η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ ζήτησε και την άρση της ποινής ή τουλάχιστον τον αποκλεισμό τους μόνο από το επίμαχο μάθημα και όχι από όλα. Η στάση της ΔΑΠ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, εντός και εκτός κόμματος, αφήνοντας έκθετη την κεντρική οργάνωση της νεολαίας ΟΝΝΕΔ, όσο και τη ΝΔ με το αφήγημα της «αριστείας».
Νεύρα και «καρατομήσεις» στη ΝΔ
Μετά το σάλο που προκλήθηκε για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τα μέλη της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ την «αριστεία», που ευαγγελίζεται η ηγεσία του κόμματος, η ΝΔ ζήτησε την παραίτηση του υπεύθυνου της οργάνωσης της σχολής. «Από την πρώτη στιγμή τόσο ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κ. Κώστας Δέρβος όσο και η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ Πανεπιστημίων καταδίκασαν το περιστατικό που συνέβη στην Πάτρα. Ταυτόχρονα, ζητήθηκε η παραίτηση του υπευθύνου της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ της συγκεκριμένης Σχολής», αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση, για να προσθέσει: «Σε κάθε περίπτωση η Νέα Δημοκρατία απαιτεί τον σεβασμό των κανονισμών από όλους χωρίς εκπτώσεις και χωρίς υπερβολές».
Η ΠΑΣΠ ΑΕΙ Πάτρας έσπευσε να ισχυριστεί πως είναι ενάντια σε τέτοια περιστατικά και πως οι κανόνες θα πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλους. Όμως τόσο ο αντιπρόεδρος της παράταξης στην Πάτρα Νίκος Καλύβας, όσο και ο γραμματέας της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ Μένιος Κορομηλάς, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real, τάχθηκαν κατά της απόφασης της γενικής συνέλευσης του τμήματος να τιμωρήσει τους φοιτητές. Μάλιστα δήλωσαν πως «δεν θα πρέπει να κρυβόμαστε, αυτό γίνεται εδώ και χρόνια».
Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Έτσι αντιλαμβάνονται την «αριστεία»
«Η άμεση αντίδραση των “παιδιών της ΟΝΝΕΔ” να ζητήσουν την άρση αυτής της ποινής, δίνει μία σαφή εικόνα για την άποψη που έχει η συγκεκριμένη παράταξη σχετικά με την “αριστεία” στα Πανεπιστήμια. Είναι γνωστό άλλωστε στους φοιτητές και τις φοιτήτριες ότι οι πρακτικές της ΔΑΠ περιλαμβάνουν δίκτυα σημειώσεων, κυκλώματα αντιγραφής, υπόγειες συνεννοήσεις με καθηγητές, κεράσματα σε μπουζούκια και ταξίδια αναψυχής», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:
«φυσικά, η δική τους “αριστεία” επεκτείνεται στην υπεράσπιση όσων αντιγράφουν, με σκοπό να διατηρήσουν τις πελατειακές τους σχέσεις και να ενισχύσουν την εκλογική τους δύναμη. Μέσα από αυτή τη διαδικασία ακραίας υποτίμησης της ακαδημαϊκότητας και της επιστήμης, επιδιώκεται η συνολική απαξίωση της δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε η μετάβαση σε ένα καθεστώς ιδιωτικών Πανεπιστημίων να μοιάζει με αναπόφευκτη επιλογή.
Επομένος η ανησυχία της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ δεν αφορά τις συνέπειες που θα έχει μία τέτοια τιμωρία για τις σπουδές των 106 φοιτητών/τριών, αλλά στην πραγματικότητα την προστασία των δικτύων αντιγραφής που έχει στήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια, προκειμένου να εξασφαλίζει τη εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος αδιαφάνειας και συναλλαγής που ουδεμία σχέση έχει με τα συμφέροντα και τις ανάγκες της πλειοψηφίας της πανεπιστημιακής κοινότητας».
Τι δήλωσε ο υπουργός Παιδείας
Για σοβαρότατο θέμα ηθικής και ακαδημαϊκής τάξεως που εγείρει το περιστατικό των 106 φοιτητών του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών που παρέδωσαν την ίδια εργασία σε εξεταζόμενο μάθημα, κάνει λόγο ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και προαναγγέλλει ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα ώστε να προστατευθεί η δυνατότητα των φοιτητών να εγγράφουν τις εργασίες τους εκτός των πανεπιστημιακών αιθουσών.
Στηρίζει την απόφαση των ακαδημαϊκών οργάνων του Πανεπιστημίου Πατρών αναφέροντας πως σηματοδοτεί ότι οι κανόνες υπάρχουν για να εφαρμόζονται και όχι για να παραμένουν γράμμα κενό. «Δεν μπορώ να πω το ίδιο για τις συγκεκριμένες φοιτητικές παρατάξεις που έσπευσαν να προστατεύσουν τους «άριστους» αντιγραφείς» σχολιάζει ο κ. Γαβρόγλου.
«Η καθιέρωση των εργασιών αντί των αυστηρά επιτηρούμενων εξετάσεων, κατακτήθηκε ως ένα βήμα τεράστιας αναβάθμισης των εκπαιδευτικών διεργασιών στα ΑΕΙ. Δεν πρέπει παθογενείς καταστάσεις να υπονομεύσουν την πρακτική των εργασιών. Εδώ και δεκαετίες οι προηγούμενες κυβερνήσεις εθελοτυφλούσαν και άφηναν να οργανωθεί ένα σύστημα παραπαιδείας πέριξ των Πανεπιστημίων. Στόχος μας είναι, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες αρχές και με τις Διοικήσεις των Πανεπιστημίων, αυτή η παθογένεια να τερματιστεί και να διασφαλιστεί η αξιοπιστία της μαθησιακής και εξεταστικής διαδικασίας» αναφέρει. Τέλος, χαρακτηρίζει πρόοδο και κατάκτηση της πανεπιστημιακής κοινότητας τη δυνατότητα των φοιτητών να εκπονούν και να συγγράφουν τις εργασίες τους εκτός των πανεπιστημιακών αιθουσών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου