Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Κάτι χρωστούν οι «πλανημένοι» αστυνομικοί και δικαστικοί

Κάτι χρωστούν οι «πλανημένοι» αστυνομικοί και δικαστικοί
Του Κλέαρχου Τσαουσίδη
Η αθώωση του Μάριου Ζέρβα αναβιώνει την ελπίδα που πιστεύαμε ότι χάσαμε. Ας είναι η αρχή μιας κάποιας, έστω δειλής, κάθαρσης. Το χρωστάει η κυβέρνηση (το υπουργείο με τον προκλητικό τίτλο Προστασίας του Πολίτη), το χρωστάει το δικαστικό σώμα, το χρωστάνε οι μπόλικοι ανυπόληπτοι δημοσιογράφοι

Η ομόφωνη απόφαση για την αθώωση του Μάριου Ζέρβα από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών χαιρετίστηκε από κάθε σοβαρό πολίτη. Προφανώς, αφού πέσει επικοινωνιακά το θέμα, θα υπάρξουν και οι γνωστοί γελοίοι που θα εκφράσουν αμφιβολίες, αντιρρήσεις, υποψίες.


Το ουσιώδες, όμως, δεν είναι το λογικό, η αθώωση του Ζέρβα. Είναι η παραπομπή του με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα και με βάση τις καταθέσεις τριών μπάτσων. Ας μη θίγονται οι αστυνομικοί που σέβονται τον νόμο, υπάρχουν και οι κατ’ επάγγελμα τραμπούκοι συνάδερφοί τους που συνεχίζουν να κακοποιούν πολίτες, να κατασκευάζουν ενόχους, με τρόπο που θυμίζει τα χειρότερα χρόνια της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας.

Η εισαγγελέας της έδρας ξεμπρόστιασε τους στημένους μπάτσους, που έπιασαν έναν άνθρωπο επειδή είχε στον σάκο του σαμπουάν. Έχετε κάνει μολότοφ με σαμπουάν; Προφανώς έχουν κάνει οι μπάτσοι και ο ανακριτής με τον εισαγγελέα που δέχτηκαν τις απόψεις τους και ανακάλυψαν ότι και ένα μαντίλι στον λαιμό ισοδυναμεί με κουκούλα. Τότε ίσχυε ο κουκουλονόμος, βλέπετε. Φυσικά ο λόγος ήταν τα ράστα μαλλιά του Ζέρβα, όπως παλιότερα, όταν ήμασταν εμείς νέοι, ήταν τα γένια και τα μακριά μας μαλλιά.

Και τότε και τώρα, οι μπάτσοι παρουσιάζονταν και παρουσιάζονται στα δικαστήρια με γελοία στοιχεία, αλλά και με αδιάσειστο επιχείρημα για το πώς έκριναν κάποιον ύποπτο για τρομοκρατία: «Εκ πληροφοριών της υπηρεσίας». Ο κάθε ψυχικά ανισόρροπος που παλιά εντασσόταν στα διάδοχα των Ταγμάτων Ασφαλείας σώματα και κυρίως σε υπηρεσίες όπως η Εθνική (!) Ασφάλεια και παλιότερα η Ειδική, έβγαζαν όλα τα συμπλέγματά τους σε βάρος των κρατουμένων, με βασανιστήρια, εκβιασμούς, βιασμούς (ναι, βιασμούς). Υπήρχε και το μπαξίσι.

Άλλαξε κάτι; Φυσικά. Σήμερα θα συναντήσεις αξιωματικούς και απλούς αστυφύλακες με χαμόγελο και ευγένεια και -αν είσαι πάνω από τα 60- απορείς, δεν το πιστεύεις. Όμως υπάρχουν και οι επίγονοι. Τα είπε η εισαγγελέας για τους δάρτες των ΜΑΤ: «(...) φτωχά παιδιά με χαμηλή οικονομική επιφάνεια».

Ευγενέστατη μεν, ακριβέστατη δε... Και οι βασανιστές στο ΕΑΤ - ΕΣΑ, αγράμματα χωριατόπαιδα ήταν, αλλά τι έπαθαν οι καθοδηγητές αξιωματικοί τους; Πού είναι οι αξιωματικοί των ΜΑΤ; Σε ποιο εδώλιο θα κάτσουν κάποια μέρα για τη βαρβαρότητα που επιβάλλουν στους υφιστάμενους;

Η εισαγγελέας του σήμερα, στην αγόρευσή της ακούμπησε και τον άλλο πυλώνα της τρομοκράτησης των πολιτών: την ίδια τη Δικαιοσύνη. Που δεν είναι κάτι άυλο. Ανθρωποι την υπηρετούν ή την κακοποιούν.

Τι είπε η εισαγγελέας που φυσικά δεν μπορεί να έχει άγνοια κινδύνου: «Η Δικαιοσύνη εξαπατάται όταν θέλει να εξαπατηθεί. Μπορεί να τυφλωθεί εκούσια. Η Δικαιοσύνη δεν υπάρχει για να κουνάει το δάχτυλο στον πολίτη, ούτε για να τον εξοντώσει. Δεν μπορεί να καταστρέφει ζωές. Οι νέοι άνθρωποι δεν γίνεται να βρίσκουν τις αποφάσεις της διαρκώς μπροστά τους, αναζητώντας εργασία για παράδειγμα. Καλύτερα, αν έχεις αμφιβολίες, ν’ αφήσεις κάποιον ένοχο, εκείνος ξέρει ακριβώς τι έχει κάνει».

Ε, λοιπόν, μήπως ήρθε η ώρα να θεσμοθετηθεί κάτι άλλο και όχι απλώς η αποζημίωση του κάθε Ζέρβα για το ξύλο που έφαγε, για την κράτηση, την προφυλάκιση, την παραπομπή για κακούργημα, την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα; Μήπως πρέπει να γίνει μια Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων στα σώματα της Δικαιοσύνης και να εξετάζει πώς και γιατί κάποιοι εισαγγελείς και δικαστές αποφασίζουν και φορτώνουν με τρελές κατηγορίες όποιον φουκαρά τους κουβαλήσουν μπροστά τους οι μπάτσοι, και πώς αυτές οι κατηγορίες εξαφανίζονται σε ανώτερα δικαστήρια;

Περιμένω τη δεύτερη κρίση και για την κοπέλα που εκτίει ήδη ποινή 13,5 ετών με «πειστήρια» εξοργιστικά (ταξίδι του συντρόφου της στη Βαρκελώνη) έως εξόχως παράνομα (διότι δεν μπορεί να λέει ο μπάτσος ότι το δείγμα DNA ...εξαντλήθηκε και οι δικαστές να το δέχονται, στερώντας την κατηγορούμενη από μιαν άλλη κρίση από μη αστυνομικούς επιστήμονες).

Αλλά, ακόμη κι αν ήταν ένοχη αυτή η κοπέλα, η Ηριάννα, ας μας πουν οι δικαστές που της τσάκισαν τη ζωή, τι έκανε. Καταχράστηκε δημόσιο χρήμα, είναι ναρκέμπορος με ειδική ασυλία, είναι λαθρέμπορος καυσίμων, μήπως απατεώνας επιχειρηματίας που γιορτάζει την... καταδίκη του στη Μύκονο; Ή νονός και τοκογλύφος που καταδικάζεται σε κάθειρξη με αναστολή;

Η αθώωση του Μάριου Ζέρβα αναβιώνει την ελπίδα που πιστεύαμε ότι χάσαμε. Ας είναι η αρχή μιας κάποιας, έστω δειλής, κάθαρσης. Το χρωστάει η κυβέρνηση (το υπουργείο με τον προκλητικό τίτλο Προστασίας του Πολίτη), το χρωστάει το δικαστικό σώμα, το χρωστάνε οι μπόλικοι ανυπόληπτοι δημοσιογράφοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου