Οι δικαστές, με απόφασή τους, αδιάφθοροι!
Παύλος Κλαυδιανός
Για μια ακόμα φορά, αποφασίζοντας κόντρα σε κυβερνητικές αποφάσεις, προς ίδιον όφελος, η ολομέλεια του ΣτΕ εξέδωσε την περασμένη Τετάρτη την υπ’ αριθμ. 2649/2017 απόφαση σχετικά με τη γνωστή υπόθεση της προσφυγής των δικαστικών ενώσεων κατά της υπουργικής απόφασης για την υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων «πόθεν έσχες». Η απόφαση βγαίνει λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία υποβολής, μολονότι η υπόθεση εκκρεμούσε από τον Νοέμβριο του 2016.
Ας μην σταθούμε, όμως, στη χρονική στιγμή που επέλεξε το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας, παρότι επιλέχθηκε για να μην υπάρχει ικανός χρόνος θεραπείας της υπουργικής απόφασης ως προς τα κριθέντα ως αντισυνταγματικά. Ας δούμε τα στοιχεία του περιεχομένου της που έχουν γίνει γνωστά.
Η απόφαση έκρινε, πρώτον, ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις που επιβάλλουν σε όλους τους υπόχρεους δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης να δηλώνουν μετρητά πάνω από 15.000 ευρώ που έχουν εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων ή σε θυρίδες, αλλά και κινητά αξίας πάνω από 30.000 ευρώ. Δεύτερον, έκρινε ως ανυπόστατη την υπουργική απόφαση που καθόριζε τον τύπο και τον περιεχόμενο της Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης (ΔΠΚ) και της Δήλωσης Οικονομικών Συμφερόντων (ΔΟΣ), και τον ηλεκτρονικό τρόπο υποβολής τους, με αποτέλεσμα να καθίσταται ανέφικτος ο έλεγχος νομιμότητας των ουσιωδών αυτών στοιχείων της κανονιστικής ρύθμισης. Τρίτον, ο έλεγχος των δηλώσεων των δικαστών και των συζύγων τους πρέπει να γίνεται από τους ίδιους με συγκρότηση οργάνου στο οποίο θα έχουν την πλειοψηφία. Κρίθηκε, τέλος, συνταγματική η ηλεκτρονική υποβολή, για όλους τους υπόχρεους και τους δικαστές.
Η κυβέρνηση επέλεξε, σωστά, να προχωρήσει σε άμεση δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. με ημερομηνία 19/10/2017, δύο νέων αποφάσεων για την υποβολή του πόθεν έσχες, που περιέχουν εκτός των κειμένων, τις οδηγίες συμπλήρωσης πεδίων των Δ.Π.Κ. και Δ.Ο.Σ., καθώς και όλους τους πίνακες συμπλήρωσης στοιχείων, επιδιώκοντας να κάνει σαφή την πρόθεσή της να μην υποχωρήσει σε μία μεθόδευση που θα μπορούσε να αναβάλει για μια ακόμη φορά την υποχρέωση υποβολής «πόθεν έσχες».
Η άμεση απάντηση των δικαστών στην απόφαση αυτή, συνιστά δεύτερη πρόκληση. Με προσωρινή διαταγή που εξέδωσε ο πρόεδρος του ΣτΕ, κ. Σακελαρίου, «πάγωσε» τη νέα υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μόνο όμως ως προς τους δικαστές και εισαγγελείς (εν ενεργεία και συνταξιούχους)! Η προσωρινή διαταγή εκδόθηκε μετά από προσφυγή που κατέθεσαν όλες οι δικαστικές ενώσεις, πλην των μελών του ΣτΕ.
Είναι φανερό ότι οι δικαστές επιλέγουν να εκπλήξουν, ξανά, δυσάρεστα όχι μόνο την κυβέρνηση, αλλά συνολικά την κοινωνία, καθώς με την απόφασή τους επιδιώκουν διακριτή, σε όφελός τους, μεταχείριση, διάκριση που εγείρει πολλά ερωτηματικά. Πώς επιλέγεται να ελέγχονται οι δικαστές από σώμα που κατά πλειοψηφία θα απαρτίζεται από τους ίδιους; Δεν υπάρχει στην περίπτωση αυτή σύγκρουση συμφερόντων;
Λίγες ημέρες μετά την απόφαση του πενταμελούς εφετείου που απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης της Ηριάννας και του Περικλή, απόφαση που εκτιμήθηκε ότι αντίκειται στην απόδοση δικαίου, έρχεται μία άλλη προβληματική, ιδιοτελής, δικαστική απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου της χώρας, επιβεβαιώνει, έτσι, τη δικαιολογημένη και αυξανόμενη, δυστυχώς, έλλειψη εμπιστοσύνης της κοινωνίας στο θεσμό της δικαστικής εξουσίας.
*Σε δήλωσή του στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, σημείωσε: «Θεωρώ ότι όλοι έχουμε υποχρέωση στην υποβολή “πόθεν έσχες”, γιατί με αυτό τον τρόπο οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι εμπεδώνεται η ισονομία και δεν υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτό τον πολύ σημαντικό πυλώνα λειτουργίας του δημοκρατικού μας πολιτεύματος».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου