Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

Ο νέος πόλεμος για τις τηλεοπτικές άδειες

Ο νέος πόλεμος για τις τηλεοπτικές άδειες 

Η επόμενη πράξη του πολέμου καναλαρχών και κυβέρνησης ξεκινά με την κατάθεση της τροπολογίας Παππά για την προκήρυξη του νέου διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες – μια πράξη, με εμφανείς πολιτικές σκοπιμότητες, αλλά και με νέες συμμαχίες και ρήγματα στο μέτωπο των επιχειρηματιών των media.

Η τροπολογία, η οποία κατατέθηκε χθες στη Βουλή, αποτελεί και το πρώτο βήμα για την προκήρυξη από το ΕΣΡ του νέου διαγωνισμού, που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα γίνει το αργότερο στις αρχές του 2018. Στην ουσία τους, οι ρυθμίσεις που κατέθεσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς ενσωματώνει στον ισχύοντα νόμο τις προδιαγραφές που όρισε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, αποκλείει οριστικά πλέον την προοπτική χορήγησης τηλεοπτικών αδειών «θεματικού περιεχομένου», και ορίζει ότι όσα κανάλια δεν πάρουν άδεια δεν θα μπορούν να εκπέμπουν μετά την παρέλευση τριμήνου από την οριστική ανακήρυξη των υπερθεματιστών του διαγωνισμού.


Στην πολιτική της διάσταση, η τροπολογία Παππά έρχεται στην πράξη να πετάξει το γάντι της τελικής αναμέτρησης στους καναλάρχες που, με τη νέα τους προσφυγή στο ΣτΕ, διεκδικούν, ευθέως και άνευ προσχημάτων πλέον, την δωρεάν χρήση των δημόσιων τηλεοπτικών συχνοτήτων και επιχειρούν να καταρρίψουν την απόφαση του ΕΣΡ που ορίζει το ελάχιστο τίμημα για κάθε τηλεοπτική άδεια στα 35 εκατομμύρια ευρώ για μια δεκαετία.

Το κοινό μέτωπο Μαρινάκη – Αλαφούζου

Η νέα φάση της σύγκρουσης αναδεικνύει ήδη τα νέα σκληρά στρατόπεδα, τις επιλεκτικές πολιτικές συγγένειες με συγκεκριμένους κομματικούς χώρους και πρόσωπα, αλλά και οιωνούς ρηγμάτων και διαφοροποιήσεων στην πλευρά των ιδιοκτητών των καναλιών. Οι κινήσεις του τελευταίου διαστήματος δείχνουν καθαρά το νέο μέτωπο που συγκροτούν οι Βαγγέλης Μαρινάκης, Γιάννης Αλαφούζος και Θέμος Αναστασιάδης – ένα μέτωπο, που έγινε εμφανές και με την ανακοίνωση των συγκεκριμένων εκδοτών ότι θα προσφύγουν στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια κατά του νέου τέλους που σχεδιάζει η κυβέρνηση για την διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ, του ταμείου των δημοσιογράφων.

Η κοινή πρωτοβουλία των τριών, μαζί με τον Γιάννη Κουρτάκη του ομίλου «Παραπολιτικά», κατά του νέου εργοδοτικού φόρου (της τάξης του 2%) δεν θεωρείται καθόλου τυχαία, ούτε άσχετη με την στάση που θα τηρήσουν και στην διαδικασία του νέου διαγωνισμού για τις άδειες. Οι – έως πρόσφατα αντίπαλοι – Βαγγέλης Μαρινάκης και Γιάννης Αλαφούζος, τα μέσα των οποίων στηρίζουν πάσει δυνάμει τη Νέα Δημοκρατία και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πρωτοστατούν στις καταγγελίες και τις προσφυγές κατά του διαγωνισμού, αλλά και των συνολικών πρωτοβουλιών ρύθμισης του μιντιακού τοπίου.

Ο Κυριακού κι ο Κοντομηνάς

Στον αντίποδα, ο όμιλος Κυριακού και η πλευρά Κοντομηνά φαίνονται σ’ αυτή τη φάση της σύγκρουσης να κρατούν αποστάσεις από το σκληρό μέτωπο των καναλαρχών και οι πληροφορίες τους φέρουν να έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι τα κανάλια τους – ο ΑΝΤ1 και ο Alpha – προτίθενται να μετάσχουν στον διαγωνισμό με τους όρους που βάζει το ΕΣΡ. Με αυτά τα δεδομένα, καθόλου τυχαία δεν θεωρείται και η ονομαστική επίθεση που εξαπέλυσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά των τεσσάρων καναλαρχών δηλώνοντας ότι «οι δημοσιογραφικοί όμιλοι των κυρίων Μαρινάκη, Αλαφούζου, Αναστασιάδη, Κουρτάκη πρωταγωνιστούν στην επιχείρηση ναρκοθέτησης της διάσωσης του ΕΔΟΕΑΠ».

Λοβέρδος υπέρ καναλαρχών

Η σύγκρουση διαγράφεται οξεία και σε πολιτικό επίπεδο, με το πρώτο δείγμα να έρχεται από την χθεσινή αντιπαράθεση Ανδρέα Λοβέρδου και Λευτέρη Κρέτσου για την τροπολογία Παππά. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υπερασπίστηκε εμμέσως πλην σαφώς την αξίωση των καναλαρχών να μην καταβάλουν ουσιαστικό τίμημα για τις άδειες δηλώνοντας: «Ο κ. Παππάς διασυρόμενος κατέθεσε σήμερα είκοσι τροπολογίες στο νόμο του. Το Συμβούλιο Της Επικρατείας του ακύρωσε διατάξεις, είκοσι αλλαγές κάνει ο ίδιος σήμερα ενώ είχαν προηγηθεί και άλλες. Τίποτα δεν έμεινε από το 2015. Θέλει να πάρει 250 εκατομμύρια ευρώ από αυτή την ιστορία και το ερώτημα είναι συγκεκριμένο: Χωρίς ΣΥΡΙΖΑ-Bank και χωρίς λαγό, που είχε την προηγούμενη φορά, πώς θα τα πάρει;».

Εξίσου αιχμηρή ήταν η απάντηση από τον γενικό γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσο ο οποίος δήλωσε: «Ο κ. Λοβέρδος έμεινε μόνος και τελευταίος να υπερασπίζεται την αεροπειρατεία των τηλεοπτικών σταθμών. Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες θα διενεργηθεί άμεσα με τον ν. 4339/2015 -τον "νόμο Παππά"-, και οι υποψήφιοι καναλάρχες θα πληρώσουν τουλάχιστον τα χρήματα που η ίδια η αγορά καθόρισε, όπως άλλωστε απεδέχθη και το ΕΣΡ. Ο κ. Λοβέρδος γνωρίζει καλά ότι, μετά την αδειοδότηση, δεν θα αρκεί η άνευ όρων υποστήριξη στους καναλάρχες για να διατηρήσει το "στασίδι" του στις εκπομπές. Θα χρειάζεται να εκφέρει πολιτικό λόγο ουσίας - και όχι μόνο να αναμασά περσινά ξινά σταφύλια. Ως Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, τον καλούμε να ψηφίσει τις διατάξεις που αφορούν στην επαύριο της αδειοδότησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου