Τακτικισμοί με το Σκοπιανό
«Η ΝΔ δεν θα μπει σε παιχνίδια για τα εθνικά θέματα», διαμήνυσε χθες ο αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αδωνις Γεωργιάδης. Είναι μάλλον προφανές όμως ότι η γραμμή που επιλέγει η ΝΔ οδηγεί ακριβώς εκεί – σε πολιτικά παίγνια και ασκήσεις τακτικισμών επί των εθνικών θεμάτων και, συγκεκριμένα, επί του Σκοπιανού.
Ο αρχηγός του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, με την συνέντευξή του στο «ΒΗΜΑ», έστειλε το μήνυμα και έδειξε καθαρά τις προθέσεις του: «Αν ο κ. Καμμένος δεν στηρίζει την κεντρική κυβερνητική επιλογή τίθεται ξεκάθαρα ζήτημα δεδηλωμένης… Και για να προλάβω ένα πιθανό ερώτημά σας είναι προφανές ότι δεν νοείται εθνική συνεννόηση χωρίς να υπάρξει προηγουμένως συγκεκριμένη και συμφωνημένη πρόταση από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους».
Είναι ένα μήνυμα με το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθιστά σαφές και το «όχημα» και τη στόχευση του πολιτικού παιγνίου: Ο αρχηγός της ΝΔ θέλει να εκμεταλλευτεί την εκ των πραγμάτων δυσχερή θέση στην οποία φέρνει τους συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ η προοπτική μιας συμβιβαστικής λύσης στο θέμα των Σκοπίων, τόσο για να δοκιμάσει εκ νέου την συνοχή της κυβέρνησης όσο – και κυρίως – για να υπερβεί τους δικούς του εσωκομματικούς εγκλωβισμούς.
Τα μηνύματα που έρχονται από τον ΟΗΕ, τα Σκόπια και την ελληνική διπλωματία δείχνουν ότι οι συνθήκες γίνονται όλο και πιο ώριμες για λύση του ονοματολογικού εντός του 2018. Οι δε πληροφορίες κάνουν λόγο για μια λύση που πιθανώς θα κινείται κοντά στο «πακέτο Πινέιρο» - με προτεινόμενο όνομα τότε το «Νέα Μακεδονία» - και θα πληρεί το πλαίσιο erga omnes (σύνθετη ονομασία έναντι όλων) που τέθηκε επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή στο Βουκουρέστι.
Πρόκειται για μια προοπτική η οποία θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή, στο πλαίσιο ενός νέου συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, από το μετριοπαθές τμήμα της Νέας Δημοκρατίας κι ενδεχομένως και από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δύσκολα όμως μπορεί να περάσει από την υπερδεξιά πτέρυγα του κόμματος – ήτοι, από το μπλοκ του οποίου ηγείται ο Αντώνης Σαμαράς εκπροσωπούμενος σταθερά πλέον από τον Αδωνι Γεωργιάδη. Κι ακόμη κι εάν περάσει, στο όνομα ενός «αναγκαίου, εθνικού συμβιβασμού», η ΝΔ δεν θέλει σε καμία περίπτωση να αναλάβει μόνη έναντι του συντηρητικού εκλογικού ακροατηρίου το πολιτικό κόστος αυτής της λύσης, αφήνοντας αλώβητο τον Πάνο Καμμένο.
Το γεγονός ότι οι ΑΝΕΛ απευθύνονται ακριβώς στην ίδια συντηρητική δεξαμενή ψηφοφόρων λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν και η ηγεσία της ΝΔ, με δεδομένη και την δημοσκοπική αδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης – στην τρέχουσα φάση τουλάχιστον – να αγγίξει ποσοστά αυτοδυναμίας.
Παραπελύρως, πετώντας την «μπάλα» στο γήπεδο των ΑΝΕΛ και της κυβέρνησης, η ΝΔ κερδίζει και τον αναγκαίο χρόνο προκειμένου να μην τοποθετηθεί ευθέως για το ονοματολογικό, όπως την προκάλεσε να πράξει χθες το Μαξίμου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να είπε χθες ότι η «εθνική γραμμή» για το Σκοπιανό υπαγορεύεται από τις αποφάσεις του Βουκουρεστίου, δεν είπε όμως ποια θα είναι η θέση της ΝΔ εάν η σύνθετη ονομασία στην οποία πιθανώς θα οδηγήσουν οι διαπραγματεύσεις δεν περιλαμβάνει γεωγραφικό προσδιορισμό. Σε μια τέτοια εκδοχή, η πλευρά Σαμαρά – Γεωργιάδη θα δυσκολευτεί εξίσου με τον Πάνο Καμμένο να πάρει θέση υπέρ του συμβιβασμού.
Ενώπιον αυτών των δεδομένων, με τις χθεσινές του δηλώσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να «ποντάρει» σε μια αποτυχία εξεύρεσης λύσης, την οποία χρεώνει εκ προοιμίου στην διαφωνία μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Απορρίπτει την θέση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά ότι η λύση «χρειάζεται πλειοψηφία βουλευτών, πλειοψηφία ευθύνης και όχι πλειοψηφία κομμάτων» και, ουσιαστικά, αποκλείει μια εθνική συμφωνία σε επίπεδο νέας σύσκεψης πολιτικών αρχηγών εάν προηγουμένως δεν έχει συναινέσει ο Πάνος Καμμένος.
Καθόλου περιέργως, δε, η θέση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι άλλη από εκείνη που πρώτος είχε υποδείξει και υπαγορεύσει, από τον πρώτο Ιούλιο, ο Αδωνις Γεωργιάδης. «Εάν υπάρξει συμφωνία για τα Σκόπια και έρθει στη Βουλή», έλεγε τότε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, «δεν πρόκειται να διευκολύνουμε την κυβέρνηση σε περίπτωση που αυτή η συμφωνία δεν την εκφράζει συνολικά».
Πέντε μήνες μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήρθε να συνταχθεί στην γραμμή Γεωργιάδη και στα εθνικά θέματα. Μένει να φανεί εάν θα παραμείνει σ’ αυτήν μέχρι τέλους κι εάν θα ρισκάρει να αναλάβει την ευθύνη για μια ακόμη χαμένη ευκαιρία επίλυσης του σκοπιανού όπως εκείνη του 1992…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου