Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Μικροπολιτική και επιπόλαια κριτική

Πυρά από την αντιπολίτευση για τις δηλώσεις Ερντογάν και απάντηση από το υπουργείο Εξωτερικών
Μικροπολιτική και επιπόλαια κριτική

Απάντηση στις αντιπολιτευτικές αιχμές έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν και τις δηλώσεις του για τη Συνθήκη της Λωζάννης. Το ΥΠΕΞ κάνει λόγο για «μικροπολιτική και επιπόλαια προκατασκευασμένη κριτική». Νωρίτερα όλα τα κόμμα της αντιπολίτευσης άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για προχειρότητα στην προετοιμασία για την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου.
Το υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του, σημειώνει ότι η κριτική από την αντιπολίτευση «βάλλει ευθέως όχι μόνο εναντίον της χώρας και του Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά προσβάλλει και τους διπλωμάτες και άλλους εργαζόμενους του Υπουργείου που κατέβαλαν εργώδεις προσπάθειες για την επιτυχία της σημερινής επίσκεψης».
«Ένα κορυφαίο γεγονός για την εξωτερική πολιτική της χώρας, όπως η σημερινή επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Τ. Ερντογάν στην Αθήνα, δεν θα έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο μικροπολιτικής» τονίζει το ΥΠΕΞ και συμπληρώνει: «Προτού καν πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις μεταξύ του κ. Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου καθώς και μεταξύ των Υπουργών, στελέχη της αντιπολίτευσης αλλά και μέσα του αντιπολιτευόμενου Τύπου εμφανίστηκαν να διαπιστώνουν την δήθεν αποτυχία της ιστορικής σημερινής επίσκεψης».
Χαρακτηρίζει, ακόμη, επιπόλαια την κριτική σημειώνοντας ότι «υποστηρίζει έναν ιδιόμορφο νέο-απομονωτισμό και ανάγει την αδράνεια και την ακινησία σε ύψιστη αρχή».
Τέλος το ΥΠΕΞ υπογραμμίζει ότι «αυτή η προκατασκευασμένη κριτική βάλλει ευθέως όχι μόνο εναντίον της χώρας και του Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά προσβάλλει και τους διπλωμάτες και άλλους εργαζόμενους του Υπουργείου που κατέβαλαν εργώδεις προσπάθειες για την επιτυχία της σημερινής επίσκεψης. Αιδώς Αργείοι».
Προχειρότητα και ελλιπής προετοιμασία
Κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας σχολίαζαν, μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου Τσίπρα-Ερντογάν, ότι η «προχειρότητα της κυβέρνησης είναι ασυγχώρητη» και καταλογίζουν στην κυβέρνηση ελλιπή προετοιμασία για την επίσκεψη.
Από την Πειραιώς εκφράζουν προβληματισμό.
Φιάσκο που τείνει να γίνει ναυάγιο
Πιο αιχμηρή στις δηλώσεις της η Φώφη Γεννηματά, η οποία έκανε λόγο για φιάσκο που τείνει να καταλήξει σε ναυάγιο.
Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε ότι «συνεχώς ο κ. Τσίπρας “πάει για μαλλί και βγαίνει κουρεμένος” και δυστυχώς μαζί του τα ελληνικά συμφέροντα».
Η κ. Γεννηματά τόνισε, ότι «ήταν φιάσκο η επίσκεψη στις ΗΠΑ, μεγαλύτερο φιάσκο η επίσκεψη Ερντογάν, που τείνει να καταλήξει σε ναυάγιο».
Είπε, ακόμη, ότι «ελληνική κυβέρνηση -και πρώτα ο πρωθυπουργός- έχει μεγάλη ευθύνη για τα όσα συνέβησαν σήμερα» εξηγώντας:
Επειδή ζήτημα αναθεώρησης της Συνθήκης δεν υπάρχει.
Επειδή ποτέ ως τώρα δεν έχει τεθεί από την χώρα μας ζήτημα ερμηνείας, και ατόπως ετέθη.
Επειδή οι απαράδεκτες θέσεις του Τούρκου Προέδρου και η συζήτηση στην οποία μπήκε ο Έλληνας πρωθυπουργός, όχι μόνο δεν προάγουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά τις γυρίζουν σημαντικά βήματα πίσω.
Αναβάθμισαν τις διεκδικήσεις της Τουρκίας
Το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδος χρησιμοποιεί σκληρά λόγια στην ανακοίνωσή του επισημαίνοντας ότι η επίσκεψη Ερντογάν αναβάθμισε τις διεκδικήσεις της Τουρκίας, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έδωσε βήμα ευκαιρία στην τουρκική ηγεσία να θέσει το συνολικό πλαίσιο των τουρκικών διεκδικήσεων.
Αναλυτικά:
Η επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας Τ. Ερντογάν στη χώρα μας σε καμία περίπτωση δεν επιβεβαίωσε το κλίμα που, τις προηγούμενες μέρες, με αμετροέπεια, καλλιεργούσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη επίσκεψη ως «ιστορική». Άλλωστε δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, την ώρα, που μόνο μέσα στο 2017, μετριούνται σε χιλιάδες οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων από την Τουρκία, ενώ λίγο πριν την επίσκεψη, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, σε συνέντευξή του επανέφερε όλες τις γνωστές προκλήσεις και διεκδικήσεις σε βάρος της χώρας, με αποκορύφωμα το αίτημα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης.
Επιπλέον, η επίσκεψη Ερντογάν έδωσε την ευκαιρία στην τουρκική ηγεσία, που κατέχει το 40% της Κύπρου και τώρα έχει εισβάλει και κατέχει και συριακά εδάφη, να θέσει το συνολικό πλαίσιο των τουρκικών διεκδικήσεων, μέσα από την αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάννης, να προβάλλει τις εμμονές της για “γκρίζες ζώνες” στο Αιγαίο, να παρέμβει στη Θράκη, επιδιώκοντας την αξιοποίηση της μουσουλμανικής μειονότητας, που είναι Έλληνες πολίτες, προς όφελος των συμφερόντων της τουρκικής αστικής τάξης, σύμφωνα και με την πρακτική που ακολουθεί σε άλλες περιοχές των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής.
Στην πράξη η επίσκεψη, που προετοίμασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αναβάθμισε τις διεκδικήσεις της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και το οδυνηρό αυτό αποτέλεσμα δεν μπορεί να “ξεπλυθεί” με τη διαφήμιση οικονομικών συμφωνιών, ανάμεσα σε τμήματα του ελληνικού και τουρκικού κεφαλαίου, απ’ τις οποίες οι λαοί δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα.
Επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ κι αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πως η ένταξη και η σύνδεση των δύο χωρών στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ κάθε άλλο παρά βοηθά στην ειρήνη και στην ασφάλεια των λαών. Η κυβέρνηση, όπως και τα άλλα αστικά κόμματα, που στηρίζουν τον ευρω-νατοϊκό και καπιταλιστικό μονόδρομο της χώρας, έχουν ευθύνες γιατί παραπλανούν το λαό μας, ότι μέσα σ’ αυτές τις ενώσεις και γύρω από στρογγυλά τραπέζια και επιχειρηματικές μπίζνες θα λυθούν τα προβλήματα προς όφελος των λαών.
Ο λαός μας δεν πρέπει να εφησυχάζει, με τα παραμύθια που του αραδιάζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, πως δήθεν με επιδέξιους διπλωματικούς χειρισμούς, πότε με “ζεμπεκιές” και “κουμπαριές” και πότε με την ανάπτυξη των διάφορων επιχειρηματικών σχεδίων, θα ξεπεραστούν σχεδιασμοί που είναι συνδεδεμένοι με βαθύτερες αιτίες και ισχυρά ανταγωνιστικά συμφέροντα.
Οι εργαζόμενοι, οι λαοί και στις δύο χώρες πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση, γιατί ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, που διεξάγεται για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων είναι, όπως κι οι οικονομικές κρίσεις, “νύχι-κρέας” με αυτό το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα.
Χρειάζεται να δυναμώσει η πάλη των λαών κι από τις δυο μεριές του Αιγαίου, για να αντιπαλέψουμε τον εθνικισμό, κάθε επιδίωξη αλλαγής συνόρων, κάθε αλλαγή διεθνών συνθηκών, που οδηγεί στην αιματοχυσία των λαών. Να δυναμώσει η πάλη να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα βάλουν μια και καλή ένα τέρμα στις αιτίες που δημιουργούν τον πόλεμο.
Γιατί έπρεπε να γίνει τώρα αυτή η επίσκεψη; 
Αντίδραση και από το Ποτάμι το οποίο επισημαίνει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε με τον πιο επίσημο τρόπο τις τουρκικές διεκδικήσεις.
Αναφέρει η Σεβατουπόλεως:
Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας θέτει με τον πιο επίσημο τρόπο στην Αθήνα τις τουρκικές διεκδικήσεις. Ο κ. Ερντογάν πίσω από τη διατύπωση περί «επικαιροποίησης» μιλάει σαφώς για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης θέτοντας ανοιχτά ζητήματα που αφορούν στο Αιγαίο και στη Θράκη. Υποκατέστησε μάλιστα το Διεθνές Δίκαιο με το «πολιτικό δίκαιο». Ο Σταύρος Θεοδωράκης στη χθεσινή δήλωσή του, επεσήμανε ότι «επισκέψεις σε επίπεδο Αρχηγού Κράτους γίνονται όταν οι σχέσεις ανάμεσα σε δύο χώρες έχουν φτάσει στο καλύτερο σημείο. Κι αυτό δεν συμβαίνει σήμερα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία». Οι τοποθετήσεις του Τούρκου Προέδρου εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα της επίσκεψης σε αυτή τη συγκυρία. Μια επίσκεψη που αποβαίνει σε βάρος των εθνικών συμφερόντων αλλά και εις βάρος των διμερών σχέσεων, που είναι ανάγκη και για την Ελλάδα και την Τουρκία αλλά και για την ευρύτερη περιοχή να βελτιωθούν κι όχι να επιβαρυνθούν.
Πήρε αυτό που ήθελε
Στα ζητήματα της Δυτικής Θράκης επικεντρώνεται η Ένωση Κεντρώων σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζοντας ότι 
Ούτε λίγο, ούτε πολύ φέραμε τον κ. Ερντογάν στην Αθήνα για να μας πει ότι η ιθαγένεια που έδωσε η Τουρκία σε πέντε επισκόπους του Φαναρίου και η αφαίρεση των εξουσιών του επάρχου πάνω στον Πατριάρχη, ξεπλένει ένα έγκλημα με χιλιάδες νεκρούς της Πόλης με ρίξιμο στη θάλασσα και πνιγμό δεκάδων χιλιάδων, ώστε φθάσαμε σήμερα το σύνολο των Ελλήνων στην Τουρκία να μην υπερβαίνει τα 1200 άτομα.
Επίσης, εξισώνει τον Μουφτή της Ξάνθης με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και ζητάει να εκλέγεται ο Μουφτής, προσπερνά όμως ότι οι Μουφτείες έχουν γίνει όργανα της Τουρκίας μέσα στην Ελλάδα που καλλιεργούν μίσος και διχασμό. Θυμίζει αυτά που τον συμφέρουν ο κ. Ερντογάν και ξεχνάει όσα βάρβαρα και απάνθρωπα εκθέτουν τη χώρα του.
Το πρωί η Λωζάνη ήθελε επικαιροποίηση, το μεσημέρι ήθελε αναμόρφωση. Η αλήθεια βέβαια είναι, ότι η Τουρκία τα θέλει όλα και ελπίζουμε τώρα να γίνει η πρόταση του Β. Λεβέντη για σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα εξοπλιστικά και άμεση παραγγελία 25 υπερσύγχρονων αεροσκαφών F-35, αντί να αναβαθμίσουμε τις "σακαράκες" του κ. Καμμένου.
Ο φίλος μας ο κ. Ερντογάν τελικά, πήρε από τον κ. Τσίπρα αυτό που ήθελε.

http://www.efsyn.gr/arthro/mikropolitiki-kai-epipolaia-kritiki 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου