Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Τρία ερωτήματα προς Ν.Δ. και Σαμαρά για την υπόθεση Novartis

Τρία ερωτήματα προς Ν.Δ. και Σαμαρά για την υπόθεση Novartis


Σε τρία θέματα εστίασε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών: στην υπόθεση Novartis με αφορμή τα νέα στοιχεία για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στις πρόσφατες δραματικές εξελίξεις στον χώρο του ποδοσφαίρου, καθώς και στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία.
Αναφορικά με την υπόθεση Novartis, ο κ. Τζανακόπουλος κάλεσε τη Νέα Δημοκρατίακαι τον Αντώνη Σαμαρά να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:
  • Διαψεύδουν ή όχι τη γνησιότητα του επίμαχου σημειώματος του Αντώνη Σαμαρά προς τον κ. Φρουζή;
  • Για ποιο λόγο ο κ. Σαμαράς παρέπεμψε τον αντιπρόεδρο της Novartis στον τότε πολιτικό επικεφαλής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το οποίο είναι και υπεύθυνο για οποιαδήποτε έγκριση δαπάνης του Ελληνικού Δημοσίου;
  • Πώς γίνεται ενώ ο κ. Σαμαράς ισχυρίστηκε στη Βουλή ότι ουδέποτε έχει συναντηθεί ιδιωτικά με τον κ. Φρουζή, ο τελευταίος να λαμβάνει το επίμαχο παραπεμπτικό σημείωμα προς τον Χρήστο Σταϊκούρα;
Νωρίτερα ο κ. Τζανακόπουλος είχε υποστηρίξει ότι τη Νέα Δημοκρατία την ενδιαφέρει «μόνο η συγκάλυψη της υπόθεσης» κι όχι η διερεύνησή της, τονίζοντας ότι «αντί η Ν.Δ. και οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά να επιμένουν στον εκφοβισμό και τις λοιδορίες κατά των προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίες όπως φαίνεται πέφτουν στο κενό, αλλά και στις μυθοπλασίες περί σκευωρίας, οφείλουν να απαντήσουν ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές, τόσο στην Επιτροπή όσο και στους Έλληνες πολίτες».

«Αναλαμβάνουμε το πολιτικό κόστος για τις σκληρές αποφάσεις»

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο ποδόσφαιρο, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση «από την πρώτη στιγμή αποφάσισε να συγκρουστεί με τα οργανωμένα συμφέροντα και τις εγκληματικές συμμορίες που λυμαίνονται το ελληνικό ποδόσφαιρο, να συγκρουστεί με όσα για χρόνια οι προηγούμενες κυβερνήσεις είτε ανέθρεψαν με τον εναγκαλισμό τους με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα είτε απλά ανέχτηκαν».
Όπως υποστήριξε, η κυβέρνηση «συγκρούστηκε στην πράξη, όχι στα λόγια» και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα, όπως: 
  • Ο ορισμός τακτικών δικαστών για υποθέσεις της αθλητικής δικαιοσύνης.
  • Η εναρμόνιση του καταστατικού της ΕΠΟ τόσο με την ελληνική νομοθεσία και τα πρότυπα της FIFA/UEFA.
  • Η αυστηροποίηση του πλαισίου για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.
  • Η στενή συνεργασία της Πολιτείας με τη FIFA και την UEFA στον τομέα της διαφάνειας και της ισοτιμίας των αγώνων, την άρση του ελέγχου της διαιτησίας από τις ΠΑΕ και την αυστηρή τήρηση της νομιμότητας στο πεδίο των οικονομικών, τόσο της Ομοσπονδίας όσο και των ΠΑΕ.
Όπως συμπλήρωσε, η κυβέρνηση «έκανε αρκετά βήματα, όμως εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι χρειάζονται ακόμα περισσότερα δραστικά μέτρα». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να λάβουμε δύσκολες και σκληρές αποφάσεις για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου, δίχως δεύτερες σκέψεις και αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος». Και συμπλήρωσε, ποντάροντας και στη αρωγή της FIFA:
Αποφάσεις δύσκολες και σκληρές για κάποιους που επιμένουν να μην δείχνουν τον παραμικρό σεβασμό, στο ίδιο το άθλημα, τον κόπο και την προσπάθεια των αθλητών και φυσικά, στον φίλαθλο κόσμο. Είμαστε έτοιμοι λοιπόν, με την πολύτιμη και απαραίτητη συμβολή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου να δώσουμε ένα τέλος στα φαινόμενα που αμαυρώνουν τον ελληνικό αθλητισμό και την εικόνα της χώρας διεθνώς.
Τέλος, για το θέμα των δύο στρατιωτικών, επανέλαβε ότι το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι η επιστροφή τους στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, συμπλήρωσε, η κυβέρνηση παίρνει όλες τις αναγκαίες διπλωματικές πρωτοβουλίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου