Νικόλ Λειβαδάρη
Στον διαδικτυακό δωδεκάλογο (ή ενδεκάλογο) που… συνιστά Κυριάκο, το τρίτο κατά σειρά κριτήριο της λίστας αναφέρει ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «είναι ασυμβίβαστα πατριώτης». Πρόκειται για κριτήριο το οποίο από χθες μπορεί να αμφισβητηθεί βασίμως, εκτός εάν ο πατριωτισμός του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαντλείται στον ανένδοτο κατά της λύσης του Μακεδονικού. Κι εάν επίσης, η «ανανεωμένη» ατζέντα του εγχώριου φιλελευθερισμού δεν γνωρίζει τη σχέση της οικονομικής κυριαρχίας με την εθνική κυριαρχία.
Στην πραγματικότητα – συνειδητά ή μη – ο Κυριάκος Μητσοτάκης άγγιξε χθες το απόλυτο, και καθόλου πατριωτικό, «unfair». Επέλεξε την πιο κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης για την έξοδο από το Μνημόνιο για να πάει σε ένα διεθνές φόρουμ και να δηλώσει εκείνο που δεν δηλώνουν ούτε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ούτε ο Γιάννης Στουρνάρας, ούτε καν το ΔΝΤ: Ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει με βιώσιμους όρους στις αγορές.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο εκ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος προερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, διαμηνύει ότι υπάρχουν μεν ακόμη πράγματα να γίνουν αλλά δηλώνει πεπεισμένος πως το ελληνικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί σύντομα με επιτυχία. Ο Γιάννης Στουρνάρας, ο ευρισκόμενος σταθερά απέναντι στην κυβέρνηση κεντρικός τραπεζίτης, εκφράζει μεν επιφυλάξεις για την ασφάλεια της «καθαρής εξόδου», αλλά αντιπροτείνει ως βιώσιμη οδό έναν συνδυασμό πιστοληπτικής γραμμής στήριξης και ταμειακού αποθέματος.
Το ΔΝΤ επίσης θεωρεί το χρέος βιώσιμο μεσοπρόθεσμα, διατηρεί ισχυρές αμφιβολίες για τη βιωσιμότητά του μακροπρόθεσμα, και δεν τοποθετείται δημοσίως έως ότου λήξει το πολιτικό πόκερ μεταξύ Μέρκελ και Λαγκάρντ για τη μετα-μνημονιακή Ελλάδα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως υπερέβη άπαντες, και μαζί υπερέβη και το πλαίσιο της θεσμικής του ευθύνης. Πήγε στο Μόναχο για να μετάσχει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΕΛΚ, συναντήθηκε για 15 λεπτά με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι και, αμέσως μετά, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές. Και, ούτε λίγο ούτε πολύ, συντάχθηκε με τον πλέον σκληρό άξονα των δανειστών που αρνείται χαλάρωση της λιτότητας, λέγοντας ότι οι εταίροι έχουν κάθε λόγο να είναι καχύποπτοι και να μην μας δίνουν δημοσιονομικό χώρο. Διότι, όπως εξήγησε, θεωρούν ότι η κυβέρνηση έχει δώσει δείγματα γραφής ότι μπορεί να γυρίσει τη χώρα στις κακές συνήθειες του παρελθόντος.
Εν ολίγοις, πριν αποφασιστούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους – άρα και το ακριβές πλαίσιο επιστροφής στις αγορές -, πριν συμφωνηθεί το μοντέλο εποπτείας, και πριν εκδοθούν οι αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέδωσε ήδη… ετυμηγορία μη βιωσιμότητας. Από ευρωπαϊκού εδάφους, και ευρισκόμενος σε επίσημο φόρουμ, είπε σε δανειστές, εταίρους και αγορές πως η έξοδος από το Μνημόνιο δεν μπορεί να γίνει με βιώσιμους όρους.
Το Μαξίμου κατήγγειλε τη θέση αυτή του κ. Μητσοτάκη ως «υπονόμευση της χώρας στο εξωτερικό». Η Νέα Δημοκρατία απάντησε καταγγέλλοντας «fake news» και «άθλιους συκοφάντες».
Δεν απάντησε όμως στο καίριο ερώτημα – ήτοι, στο ποια ακριβώς είναι η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη βιώσιμη επιστροφή της χώρας στις αγορές. Διότι τα κουκιά είναι μετρημένα, και οι επιλογές το ίδιο: Εξοδος είτε με πιστοληπτική γραμμή όπως προτείνει ο Γιάννης Στουρνάρας, είτε με ταμειακό απόθεμα ρευστότητας (cash buffer) όπως επιχειρεί η κυβέρνηση.
Με δεδομένο ότι ο κ. Μητσοτάκης κρίνει την κυβερνητική οδό «μη βιώσιμη» και έχει δηλώσει, στη Βουλή, ότι δεν ζητά και δεν θέλει πιστοληπτική γραμμή, τρίτος δρόμος δεν διακρίνεται. Εκτός εάν θεωρείται ανοιχτή επιλογή η παράταση του Μνημονίου, ή ένα νέο, τέταρτο Μνημόνιο…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου