Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

Τα social media στην κλειδαρότρυπα

Τα social media στην κλειδαρότρυπα

Απόστολος Λυκεσάς
EUROKINISSI/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός χυδαιολογίας που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα με στόχο τη νέα υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου και έχει κατακλύσει κατά κύριο λόγο τα κοινωνικά δίκτυα, τα οποία αλληλοτροφοδοτούνται με νεοφασιστικές ιστοσελίδες και «αντισυμβατικής αισθητικής» αλλά πάντα νεοφιλελεύθερης κατεύθυνσης ιστολόγια.

Είναι χαρακτηριστικό πως από ολόκληρη την τετράωρη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης το περασμένο Σάββατο απέμειναν οι φωτογραφίες του Αλέξη Τσίπρα με την Κατερίνα Νοτοπούλου.


Δεν μάθαμε τι είπαν οι φορείς, τι τους απάντησαν οι υπουργοί, τι είπε, έστω, η Νοτοπούλου, τόση φασαρία εξάλλου είχε σηκωθεί πριν από λίγες μέρες για την κατάργηση της τρίτης βάρδιας των τελωνειακών στο λιμάνι Θεσσαλονίκης.

Τίποτε από όλα αυτά δεν θα βρείτε πουθενά. Αυτό που κυριάρχησε ήταν η διαδοχική φωτογραφική απεικόνιση του πρωθυπουργού σε στιγμιότυπα με την κ. Νοτοπούλου, λες και ο φωτογραφικός φακός έψαχνε αγωνιωδώς για μια έκφραση, μια πόζα, μια γκριμάτσα, ένα κοίταγμα, ένα κάτι…

Μνησικακία

Αλλά αφού αυτό το κάτι δεν προέκυψε εκ του φυσικού, ήρθε το αφύσικο να συμπληρώσει τα κενά. Ο,τι έλειπε από τις φωτογραφίες συμπληρώθηκε από τα φρικώδη υπονοούμενα, τα εμετικά σχόλια που εκφράζουν τις επιθυμίες των συντακτών τους και που αποκτούν υπόσταση επειδή δημοσιεύονται και μόνο.

Δεν είναι πλέον σεξιστικός «αστεϊσμός», είναι τυφλή και αχαλιναγώγητη μνησικακία εναντίον μιας νέας γυναίκας, για την οποία η ομορφιά αποδεικνύεται μειονέκτημα, αφού το σχετικό πλεονέκτημα θεωρείται προφανώς καπαρωμένο αποκλειστικά από άλλους πολιτικούς χώρους.

Ισως όλα αυτά να γίνονται γιατί η κ. Νοτοπούλου είχε αντιμετωπίσει με το γάντι το πρώτο κύμα επιθέσεων όταν πριν από δύο χρόνια είχε αναλάβει το πρωθυπουργικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη.

Επειτα από δύο χρόνια βέβαια οι εχθροί της δεν είχαν κάτι να της προσάψουν, μάλλον το αντίθετο συνέβαινε, αλλά η πολιτική της αναβάθμιση ενόχλησε υπερβολικά και παντελώς ακατανόητα σε σχέση με τις αρμοδιότητες ενός υπουργείου «φαντάσματος».

Ισως τελικά έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι στο πρόσωπο της Κ. Νοτοπούλου οι ακροδεξιοί της Βόρειας Ελλάδας είδαν έναν αντίπαλο η εικόνα της οποίας θα ήταν μεγαλύτερος αντίπαλος ακόμη και από τα επιχειρήματά της.

Γι’ αυτό έφτασε και άγγιξε ακόμη και συριζαίους το «αστειάκι» της ερωταπάντησης:«Τι είναι η Νοτοπούλου; Ενας ωραίος στόχος».

Και γι’ αυτό όλο και περισσότεροι πλέον λένε ότι η επόμενη απάντηση πρέπει να δοθεί στα δικαστήρια…

ΣΥΡΙΖΑ: Γκεμπελίσκοι

Η πρώτη απάντηση πάντως από την ίδια δόθηκε με ανάρτηση στο facebook: «Ηθική σπίλωση αντί για πολιτική κριτική. Γελιούνται», τονίζει η κ. Νοτοπούλου, «όσοι πιστεύουν ότι θα γράψουν την προσωπική και πολιτική πορεία για την καθεμιά μας πίσω από ένα πληκτρολόγιο, με fake news. Ριχνόμαστε στη μάχη για τη διεύρυνση των κοινωνικών δικαιωμάτων».

Λίγο νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή του σημείωνε πως υπάρχει «στοχοποίηση» της νέας υφυπουργού και «αναβάθμιση» των κακόβουλων σεξιστικών σχολίων, αφού «ξεπερνώντας τους εαυτούς τους, οι σύγχρονοι γκεμπελίσκοι έχουν περάσει στο στάδιο της δολοφονίας χαρακτήρων, εμπλέκοντας στο ελεεινό τους αφήγημα ακόμη και μέλη της οικογένειας της υφυπουργού καθώς και στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ».

Τονίζουν δε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης στέκεται στο πλευρό της συντρόφισσας Κατερίνας Νοτοπούλου και όλων όσοι βάλλονται από τα άθλια και ψευδή δημοσιεύματα. Τίποτε δεν πρόκειται να μας πτοήσει, προχωρούμε ενωμένοι και όλοι, όλες μαζί θα κερδίσουμε τον πόλεμο».

«Αγαπάμε τις καθαρίστριες»

Σχετικοί και άσχετοι στην υπόθεση σπίλωσης της Κ. Νοτοπούλου εμπλέκουν κυριολεκτικά κάθε σχετικό και άσχετο, αρκεί να είναι συριζαίος, κι έτσι δεν είναι έκπληξη ότι ενεπλάκη στην υπόθεση και ο σημερινός πρόεδρος του ΟΑΣΘ Στέλιος Παππάς (μ’ έναν σμπάρο δυο τρυγόνια), ο οποίος μάλιστα σε χθεσινή δική του ανάρτηση γράφει πως «γέμισε το fb με fake news που με αφορούν. Δεν πρόκειται όμως για απλά fake news. Πρόκειται για γκεμπελίστικες ΑΛΗΤΕΙΕΣ».

Ο κ. Παππάς τονίζει πάντως πως «νομίζουν ότι θα κάμψουν το ηθικό μας. Νομίζουν ότι θα κλονίσουν την αγάπη των νέων μας συντρόφων και συντροφισσών για το δίκιο και τη δημοκρατία. Νομίζουν ότι θα τους αφήσουμε βορά στην αδηφαγία των φασιστικών όρνεων. Ας το χωνέψουν καλά. Ολοι μας, παλαιότεροι/ες και νεότεροι/ες, έχουμε συνείδηση ότι ο δρόμος μας είναι μακρύς, αλλά και οι νίκες μας θα είναι συνεχείς και αλλεπάλληλες. Οσο για την απέχθειά τους για τις καθαρίστριες, θα πρέπει να ξέρουν ότι εμείς με αυτές είμαστε. Δεν τις συμπαθούμε γενικά και αφηρημένα. Τις αγαπάμε γιατί είναι οι μανάδες μας, οι αδελφές μας, οι θείες μας, οι φίλες μας της διπλανής πόρτας. Γιατί είναι η δική μας κοινωνία».

35 νομικοί καταγγέλλουν

Πάντως ακόμη και σε ιστολόγια νεοδημοκρατικής κατεύθυνσης ήδη κάποιοι έχουν αντιδράσει με άρθρα τους ενυπογράφως στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί, ενώ 35 νομικοί της Θεσσαλονίκης με ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν «τέτοιου είδους σεξιστικές, προσβλητικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές και συμπεριφορές» και καλούν «τους αρμόδιους φορείς να ευαισθητοποιηθούν και να συμπράξουν στην επιβολή και εφαρμογή ενιαίων κανόνων συμπεριφοράς απέναντι στη γυναικεία δημόσια παρουσία στη βάση της ισοτιμίας τόσο στην καθημερινότητα όσο και στους ιστότοπους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όσα –δυστυχώς– υιοθετούν και αναπαράγουν τέτοιες σεξιστικές και προσβλητικές πρακτικές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου