Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Αντιπολιτευτικό κρεσέντο Μητσοτάκη στους Άραβες

Αντιπολιτευτικό κρεσέντο Μητσοτάκη στους Άραβες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε σήμερα, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε διεθνείς παράγοντες, πολιτικούς, επιχειρηματίες και άραβες επενδυτές, στο πλαίσιο 3ης Ευρωαραβικής Συνόδου. Από το βήμα της συνόδου ζήτησε «εκλογές το συντομότερο δυνατό προκειμένου η χώρα να αποκτήσει μια σταθερή κυβέρνηση» και «να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να γίνει αποτελεσματικός επενδυτικός προορισμός».

Στην ίδια ομιλία του είπε επίσης ότι η οικονομία σήμερα «βρίσκεται ενώπιον ενός νέου αδιεξόδου» - γεγονός το οποίο όπως σημείωνε αποτυπώνεται στα spreads των ελληνικών ομολόγων – και δήλωσε ότι το 2017 η Ελλάδα κατέγραψε έναν από τους μικρότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη. Επικαλούμενος, δε, τις διαπιστώσεις του ΔΝΤ πρόσθεσε ότι «στο διάστημα 2015-2017 η Ελλάδα αποτέλεσε την μοναδική αρνητική έκπληξη, γιατί η σημερινή κυβέρνηση κράτησε όμηρο τη χώρα και η έμπρακτη άρνηση των μεταρρυθμίσεων, η ανικανότητά της να αντιμετωπίσει τα κόκκινα δάνεια και η εμμονή της σε έναν κρατισμό πήγαν τη χώρα πίσω».

Και, πάντοτε απευθυνόμενος στους άραβες επενδυτές, κατέληξε σε ένα προεκλογικό κρεσέντο, στο οποίο συμπεριέλαβε από τους «εξτρεμιστές που ελέγχουν τα Εξάρχεια» έως τους «τρομοκράτες που βγαίνουν σαν κύριοι από τις φυλακές».

«Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος», είπε, «βλάπτει τη χώρα και όσο πιο γρήγορα γίνουν οι εκλογές τόσο το καλύτερο. Με καθαρή εντολή μία νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αναγκαίες αλλαγές που θέλουν και οι επενδυτές. Δυστυχώς κάτι είναι σάπιο στην κυβέρνηση του κυρίου Τσίπρα. Υπουργοί ερίζουν για προμήθειες εντός του υπουργικού συμβουλίου. Ο υπουργός Εξωτερικών αποπέμφθη, ο κ. Τσίπρας σιωπά και οι άλλοι υπουργοί κάνουν ότι δεν ακούν. Τα Εξάρχεια ελέγχονται από κουκουλοφόρους, εξτρεμιστές βανδαλίζουν μέχρι και ξένες πρεσβείες. Υπάρχει εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης, ακούγοντας υπουργούς να απειλούν με διώξεις. Τρομοκράτες παίρνουν άδειες από τις φυλακές και βγαίνουν σαν κύριοι».

Εν ολίγοις, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας σε ένα διεθνές φόρουμ παρουσίασε την Ελλάδα ως χώρα που βρίσκεται, ούτε λίγο ούτε πολύ, στο χείλος πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού χάους, ζήτησε από τους ξένους επενδυτές να… αποφύγουν πάσει θυσία τις επενδύσεις – μέχρι τουλάχιστον να εκλεγεί ο ίδιος πρωθυπουργός -, και περιέγραψε με τα πλέον μελανά χρώματα τις αναπτυξιακές της προοπτικές.

Παραπλεύρως, ανέδειξε το ΔΝΤ σε μοναδικό πόλο αξιοπιστίας, τόσο ως προς τις εκτιμήσεις όσο και ως προς το οικονομικό μοντέλο που εισηγείται, αγνοώντας επιδεικτικά το γεγονός πως σύσσωμοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί – από την Κομισιόν και την ΕΚΤ έως και τον γερμανοκρατούμενο ESM – έχουν πάρει πασιφανείς αποστάσεις από το Ταμείο και δρομολογούν την πλήρη απεμπλοκή του από την Ευρώπη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποιεί ένα διεθνές βήμα για να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση και να αποτρέψει, αντί να ενθαρρύνει, τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Το ίδιο είχε πράξει τον περασμένο Μάρτιο με την συνέντευξή του στο Bloomberg – τότε, μάλιστα, προέβλεπε και εκλογές εντός του έτους επειδή η κυβέρνηση δεν θα κατάφερνε να ακυρώσει τις περικοπές στις συντάξεις -, το ίδιο είχε κάνει και η άτυπη σύμβουλός του Μιράντα Ξαφά σε συναντήσεις της με επενδυτές στο Λονδίνο.

Παραμένει όμως σοβαρό ερώτημα, το πώς ακριβώς ο κ. Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται τον θεσμικό του ρόλο ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν απευθύνεται σε διεθνές ακροατήριο. Όπως και το εάν θεωρεί θεσμικά υπεύθυνο, στο τέλος ακριβώς των οκταετών μνημονίων, να εκπέμπει σε αγορές και επενδυτές το μήνυμα πως η χώρα βρίσκεται στο όριο της οικονομικής κατάρρευσης.

Πέραν τούτου, έχει ενδιαφέρον και το γεγονός ότι καταγγέλλει περιβάλλον πολιτικής αστάθειας και παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, την ώρα που ο ίδιος ζητά εκλογές σταθερά και επαναλαμβανόμενα εδώ και τρία χρόνια.

Πρόκειται για μια πολιτική αντίφαση που δεν παρέλειψε να επισημάνει και το Μαξίμου, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Ότι ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε εκλογές από Άραβες επενδυτές, είναι ένα ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει τον ίδιο και τον περίγυρό του.

Ότι όμως έφτασε στο έσχατο σημείο να προσπαθεί να τους αποτρέψει από επενδύσεις στην Ελλάδα, ισχυριζόμενος πως η οικονομία βρίσκεται σε αδιέξοδα (!) και πως η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος βλάπτει την οικονομία, ενώ είναι ο ίδιος που ζητά εκλογές εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, επιβεβαιώνει πως είναι εθνικά επικίνδυνος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου