Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019

Οι 10 λόγοι που η οικονομία επιβάλλει εκλογές "στην ώρα τους"

Οι 10 λόγοι που η οικονομία επιβάλλει εκλογές "στην ώρα τους
Τάσος Δασόπουλος
Πέρα από τις όποιες πολιτικές σκοπιμότητες υπάρχουν ακόμη 10 αντικειμενικοί και σοβαροί λόγοι για τους οποίους η οικονομία αποτρέπει τις πρόωρες εκλογές.
Παρά το τέλος των μνημονίων η ελληνική οικονομία δεν έχει επανέλθει ακόμη στην κανονικότητα. Παραμένει ακόμη εκτός αγορών , με τράπεζες που έχουν να αντιμετωπίσουν ένα βουνό από μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία μαζί με τα χρέη προς το δημόσιο συνιστούν ένα πολύ υψηλό , « κόκκινο» ιδιωτικό χρέος που ξεπερνά τα 200 δις ευρώ . Παράλληλα η ανάγκη επίτευξης δύσκολων δημοσιονομικών στόχων καθυστέρησε κρίσιμες αλλαγές στην οικονομία που τώρα μπαίνουν στο προσκήνιο.

Οι αλλαγές που δεν μπορούν να καθυστερήσουν ώστε να επαναφέρουν την οικονομία σε ορθή πορεία και βιώσιμη ανάπτυξη είναι:

1. Η ολοκλήρωση του συντονισμένου σχεδίου για την μαζική εκκαθάριση κόκκινων δανείων από τις εμπορικές τράπεζες Τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά έχουν ήδη ανακοινώσει ( πχ η Eurobank ) ή αναζητούν τρόπους να μειώσουν ταχύτερα τα κόκκινα δάνεια στους ισολογισμούς του. Χωρίς όμως μια κρατική παρουσία και παρέμβαση Το υπουργείο οικονομικών σε συνεργασία με το ΤΧΣ και την ΤτΕ βρίσκονται σε ένα σχέδιο για συνολική ρύθμιση των κόκκινων δανείων ώστε να ξεπαγώσει και χρηματοδότηση στην ελληνική οικονομία. Η ολοκλήρωση και υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου σε μια προεκλογική περίοδο θα έθετε τον ιδιωτικό τομέα σε «στάση αναμονής» μέχρι να εκλέγονταν και να σχηματίζονταν η νέα Κυβέρνηση . Ωστόσο το σχέδιο πρέπει να είναι έτοιμο μέσα στο καλοκαίρι . Μια καθυστέρηση θα οδηγούσε τις τράπεζες να αναζητήσουν ιδιωτικά κεφάλαια μετά το καλοκαίρι σε ένα αβέβαιο διεθνές περιβάλλον.

2. Η επάνοδος στον δανεισμό από τις αγορές εκτός από υπομονή απαιτεί και πολιτική σταθερότητα . Σε πολλαπλές επαφές που είχε το οικονομικό επιτελείο σε Νέα Υόρκη Λονδίνο και Άπω Ανατολή μεταξύ άλλων έχει ανακοινώσει και μια συγκεκριμένη οικονομική πολιτική. Μια προεκλογική περίοδο που κατέληγε σε εθνικές εκλογές θα ανέβαλε τα σχέδια των επενδυτών οι οποίοι θα περίμεναν να μάθουν τα σχέδια της νέας Κυβέρνησης πριν κάνουν τις κινήσεις τους ενώ και η ίδια η προσπάθεια θα σταματούσε λόγω της προεκλογικής περιόδου . Τούτο την ίδια ώρα που η Ελλάδα δέχεται σκληρή κριτική από το διεθνή τύπο για την «απουσία» της στο δανεισμό από τις αγορές περίπου τέσσερις μήνες μετά το τέλος του μνημονίου.

3. Η επέκταση της ρύθμισης των 120 δόσεων για χρέη στο δημόσιο για όλους είναι ένα ακόμη στοίχημα που έχει βάλει το οικονομικό επιτελείο . Πρόκειται για ένα απαραίτητο βήμα για να ρυθμιστεί ένα μέρος από τα 104 δις ευρώ οφειλών στην εφορία και των περίπου 33 -34 δις ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία αποτέλεσμα της πολύχρονης οικονομικής κρίσης που «πνίγει» την οικονομία.

4. Η επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας με ένα νόμο διάδοχο του νόμου Κατσέλη Σταθάκη που αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέσα στον Μάρτιο Παρότι οι δανειστές δεν βλέπουν με καλό μάτι το όλο εγχείρημα έχει μια λογική βάση αφού μπορεί να αποτρέψει ως ένα βαθμό κοινωνικές εντάσεις από την ανακύκλωση του φαινομένου των κόκκινων δανείων. Τούτο διότι τα εισοδήματα έχει μειωθεί σημαντικά τα προηγούμενα χρόνια και παρά τις προσπάθειες για ρύθμιση των παλιών κόκκινων δανείων κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα γεννηθούν καινούργια κόκκινα δάνεια.

5. Η αύξηση του κατώτερου μισθού είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα εν αναμονή . Αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης μεν αλλά η αναβολή ή η ακύρωση του λόγω εκλογών θα στερούσε μια θετική προσδοκία για τα νοικοκυριά μετά από πολλά χρόνια σκληρής λιτότητας.

6. Η πλήρης εφαρμογή της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της μετενέργειας. Το μέτρο που επικρίθηκε κυρίως από το ΔΝΤ και αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό και από τους Ευρωπαίους δανειστές δεν έχει επεκταθεί ακόμη σε όλη την ιδιωτική οικονομία. Μια αλλαγή Κυβέρνησης με άλλη αντίληψη για το θέμα θα ανέστρεφε την κατάσταση

7. Ο θεσμός των μικροπιστώσεων με νόμο που τέθηκε την Παρασκευή σε δημόσια διαβούλευση που μπορεί να αναζωογονήσει την οικονομία « από τα κάτω». Τούτο διότι προσφέρει χρηματοδότηση εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους σε πολύ μικρές επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που διαφορετικά θα ήταν αποκλεισμένα από το δανεισμό.

8. Η θεσμοθέτηση της αναπτυξιακής τράπεζας που θα διευκολύνει την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι μια ακόμη σημαντική παρέμβαση εξαιρετικά απαραίτητη στις παρούσες χρηματοπιστωτικές συνθήκες . Με δεδομένο ότι το εγχείρημα έχει καθυστερήσει αρκετά και μια νέα αναβολή μπορεί υπό προϋποθέσεις να φρενάρει και το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

9. Ο νόμος για την διευκόλυνση των στρατηγικών επενδύσεων αλλά και η αναμόρφωση του Προγράμματος για τις Δημόσιες Επενδύσεις είναι δεσμεύσεις του ολιστικού σχεδίου ανάπτυξης που αν αλλάξει η Κυβέρνηση μπορεί να μην υλοποιηθούν ποτέ.

10. Η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για το μετασχηματισμό των επιχειρήσεων το αρμόδιο όργανο εποπτείας και οι αλλαγές που προωθούνται για το Γενικό Εμπορικό Μητρώο ( ΓΕΜΗ ) είναι επίσης απαραίτητες αλλαγές αφού μέσω της λειτουργίας του εξωδικαστικός οι αλλαγές σε πολλούς κλάδους της οικονομίας είναι αναπόφευκτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου