Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Ποινικές διώξεις σε εννέα ταμίες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τα θαλασσοδάνεια

Ποινικές διώξεις ασκήθηκαν από τη Δικαιοσύνη για τα θαλασσοδάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. 

Ειδικότερα η Οικονομική Εισαγγελία απέστειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών παραγγελία για την απαγγελία κακουργηματικών κατηγοριών σε οικονομικά στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ καθώς και σε στελέχη πέντε τραπεζών για επισφαλείς δανειοδοτήσεις των δύο κομμάτων την περίοδο 2000-2011 που ξεπερνούν τα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Η μακροχρόνια έρευνα διενεργήθηκε από τον εισαγγελέα Γιώργο Καλούδη και η δικογραφία που σχηματίστηκε διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, από την οποία η Οικονομική Εισαγγελία ζητά να ασκήσει ποινικές διώξεις σε περίπου 115 εμπλεκόμενους από τις τράπεζες και από τα κόμματα - είτε ήταν υπεύθυνοι των οικονομικών τους την επίμαχη περίοδο είτε υπογράφοντες επίμαχες δανειακές συμβάσεις. Η κατηγορία για τους τραπεζικούς υπαλλήλους αφορά το αδίκημα της απιστίας, ενώ για τους υπευθύνους των δύο κομμάτων για ηθική αυτουργία στην απιστία. Σύμφωνα με την εισαγγελική εκτίμηση, τα συνολικά ποσά των επίμαχων δανειοδοτήσεων για κάθε κόμμα υπερβαίνουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ, δάνεια που η Οικονομική Εισαγγελία σύμφωνα με πληροφορίες θεωρεί ληξιπρόθεσμα και απαιτητά.


Παράλληλα η Οικονομική Εισαγγελία με διάταξή της ζητά να τεθεί στο αρχείο το σκέλος της έρευνας που αφορά δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, καθώς όπως διαπιστώθηκε δεν έχουν κανένα ποινικό ενδιαφέρον είτε γιατί έχουν εξοφληθεί πλήρως είτε γιατί μέσω ρυθμίσεων εξυπηρετούνται κανονικά.

Υπενθυμίζεται πως η έρευνα του κ. Καλούδη, η οποία αποκάλυπτε το «κόλπο» με τα θαλασσοδάνεια των δύο κομμάτων, είχε τεθεί στο αρχείο μετά από σχετική τροπολογία που κατατέθηκε το 2013 από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Ωστόσο, ανακινήθηκε το 2017 μετά από παραγγελία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Ο εισαγγελέας είχε καταλήξει με πόρισμά του, πως οι επίμαχες δανειοδοτήσεις εγκρίνονταν και χορηγούνταν χωρίς καμία εξασφάλιση για τις τράπεζες αφού η μοναδική εγγύηση που ελάμβαναν ήταν μελλοντικές κρατικές χρηματοδοτήσεις των κομμάτων βασιζόμενες στα εκλογικά ποσοστά τους. Κατά την εκτίμηση του κ. Καλούδη που ουσιαστικά γίνεται δεκτή από την Οικονομική Εισαγγελία καθώς ζητά την άσκηση ποινικών διώξεων, για τις πιστώσεις αυτές στα δύο μεγάλα κόμματα ουσιαστικά δεν υπήρχαν επαρκείς εξασφαλίσεις, καθώς δεν μπορεί να θεωρηθεί εξασφάλιση μία μελλοντική χρηματοδότηση στηριζόμενη στον αστάθμητο παράγοντα της εκλογικής δύναμης του δανειζόμενου.

Οι Οικονομικοί Εισαγγελείς τονίζουν πως τα δύο κόμματα είτε προχωρούσαν σε ανανεώσεις των δανειακών τους συμβάσεων χωρίς περαιτέρω εγγυήσεις είτε ζητούσαν την τροποποίηση των συμβάσεων συμπεριλαμβανομένου νέου δανεισμού τους. Αποτέλεσμα αυτού ήταν σε κάποιες περιπτώσεις η παράταση του χρόνου αποπληρωμής ή σε άλλες περιπτώσεις η εξασφάλιση νέων δανείων, μέσω αναχρηματοδότησης μέσω των προηγούμενων επίδικων δανειακών συμβάσεων.

Επιγραμματικά ορισμένα βασικά σημεία του πορίσματος Καλούδη, το οποίο επιχειρήθηκε να «θαφτεί» το 2013 με την τροπολογία από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και το οποίο αποτέλεσε τη βάση της νεότερης έρευνας:

υνολικά έξι κρατικά και ιδιωτικά πιστωτικά Ιδρύματα χορήγησαν τα δάνεια με μοναδική διασφάλιση τις κρατικές επιχορηγήσεις μέχρι και το 2020. Ωστόσο από το 2012 η κρατική επιδότηση για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ συρρικνώθηκε σημαντικά και οι τράπεζες αναγκάστηκαν να αποδεχτούν ότι τα δάνεια τα οποία χορήγησαν δεν πρόκειται να εξοφληθούν εξ ολοκλήρου.
ΝΔ έλαβε το μεγαλύτερο μέρος των θαλασσοδανείων, ενώ η τράπεζα που χορήγησε τα περισσότερα δάνεια ήταν η Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ) η οποία και κατέρρευσε λόγω των επισφαλών δανειοδοτήσεων. Το 98% των δανείων που δόθηκαν στα δύο κόμματα είχε συναφθεί με εγγύηση τις εν λόγω κρατικές χρηματοδοτήσεις μέχρι και το 2020, δηλαδή θεωρούσαν δεδομένο πως θα συνέχιζαν να είναι τα δύο κόμματα που θα κυβερνούν τη χώρα. Οι κίνδυνοι αυξάνονται λόγω «της μεγάλης χρονικής απόστασης».
νδεικτικό επίσης είναι πως το ΠΑΣΟΚ εξασφάλισε δάνειο 5,1 εκατ. ευρώ από τη Eurobank με υποσχετική επιστολή εξόφλησης μέσω της κρατικής επιχορήγησης του 2011, χωρίς να γίνει «νομότυπη εκχώρηση αυτής, αφού είχε ήδη εκχωρηθεί στην ΑΤΕ».
νώ η ΝΔ είχε συμφωνήσει βάσει πρόσθετης σύμβασης με την ΑΤΕ (2010) τη μη εκχώρηση υπέρ τρίτων των κρατικών χρηματοδοτήσεων και οικονομικών ενισχύσεων που θα λάβει το κόμμα κατά τα έτη 2019 και 2020, εντούτοις χρηματοδοτήθηκε από την Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) με εξασφάλιση ένα μέρος της ετήσιας κρατικής τακτικής επιχορήγησης των ετών 2019 και 2020.
ι τράπεζες συνέχιζαν τη χρηματοδότηση των κομμάτων με τους ίδιους όρους και κατά την τριετία 2009 - 2011 ενώ βάσει των στοιχείων ήταν άκρως ελλειματικά, παρά την είσπραξη δεκάδων εκατομμυρίων από την τακτική και έκτακτη χρηματοδότηση.
ι εγγυήσεις, βάσει των οποίων δόθηκαν τα δάνεια, έθεταν ως προϋπόθεση πως σε βάθος τουλάχιστον οκαετίας το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, όχι μόνο θα συνεχίζουν να υπάρχουν, αλλά θα κυριαρχούν στην πολιτική σκηνή της χώρας, ώστε να συνεχίζουν να λαμβάνουν αυξημένη κρατική επιχορήγηση και να έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τις δανειοδοτικές συμβάσεις που σύναψαν. Είναι χαρακτηριστικό πως η σύμβαση για δάνεια ύψους 5 εκατ. ευρώ που έχει συνάψει η ΝΔ με την Εθνική Τράπεζα προβλεπει πως το δάνειο θα αποπληρωθεί με μέρος της κρατικής επιχορήγησης του έτους 2019 και μέρος της ετήσιας τακτικής επιχορήγησης του 2020. Το ίδιο περίπου συμβαίνει και με το δάνειο ύψους 106 εκατ. που έλαβε η ΝΔ από την Αγροτική Τράπεζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου