Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

Σταγιάτες: Το «γαλατικό χωριό» του Βόλου ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Σταγιάτες: Το «γαλατικό χωριό» του Βόλου ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού
Φωτεινή Λαμπρίδη
«Tο να βλέπεις γέροντες και γερόντισσες ανάμεσα σε νέους ανθρώπους, να κρατούν μαύρες σημαίες και να πηγαίνουν το ψήφισμα στον πρόεδρο, για να υπερασπιστούν την πηγή τους, το νερό τους, είναι μια εικόνα συγκινητική» λέει στο tvxs.gr ο τραγουδοποιός Αλκίνοος Ιωαννίδης, κάτοικος τα τελευταία χρόνια της ευρύτερης περιοχής γύρω από το χωριό Σταγιάτες. Οι κάτοικοι του χωριού αποφάσισαν να πάρουν στα χέρια τους τη διαχείριση του, αφού ο πρόεδρος δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματα τους. Όπως λένε: «η δημοτική επιχείρηση ύδρευσης απέκοψε εν μέσω καραντίνας την παροχή των σπιτιών μας από την πηγή Κρύα Βρύση, συνδέοντάς μας, μέσα από ένα εγκαταλελειμμένο χρόνια, σκουριασμένο, και αμφίβολης ποιότητας δίκτυο». 

Ο αγώνας τους δεν ξεκίνησε τώρα. Οι Σταγιατιώτες, που ήδη αποτρέπουν από το 2005 μια σειρά ενεργειών με στόχο την ιδιωτικοποίηση του νερού τους, δηλώνουν αποφασισμένοι να παλέψουν απέναντι στη Δημοτική Επιχείρηση ΔΕΥΑΜΒ ώστε να μην παραδοθεί σε ιδιωτικά συμφέροντα η πλούσια πηγή Κρύα Βρύση, χάρη στην οποία χτίστηκε το χωριό 450 πριν. Στη γενική συνέλευση της περασμένης Κυριακής, εκτός από τους σχεδόν 50 μόνιμους κατοίκους του χωριού, ήρθαν κι άλλοι εγγεγραμμένοι από τον Βόλο με αποτέλεσμα το ψήφισμα να έχει 85 υπογραφές, ενώ συμπαρίστανται ετεροδημότες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που δεν μπόρεσαν να είναι εκεί με τη φυσική τους παρουσία. 

«Η απόφαση της γενικής συνέλευσης των Σταγιατών, ήταν από μόνη της μια πολύ δυνατή κίνηση Όσοι ζήσαμε την εμπειρία των γενικών συνελεύσεων και ιδιαίτερα της περασμένης Κυριακής, είδαμε τους γηραιότερους, να είναι πολύ πιο αποφασισμένοι και έντονοι στη διεκδίκηση από εμάς τους νεότερους» λέει ο Αλ. Ιωαννίδης εξηγώντας παράλληλα, πως στο χωριό υπάρχει έντονα η κουλτούρα της συλλογικότητας, αφού εδώ και 10 χρόνια, λαμβάνουν αποφάσεις με γενικές συνελεύσεις. 

«Δεν είναι ένα συνηθισμένο χωριό. Εδώ γίνονται πολλές αφιλοκερδής πολιτιστικές εκδηλώσεις, προβολές ντοκιμαντέρ, θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες, οικογιορτές... Εδώ πραγματοποιήθηκε η "Συνέλευση για την αποανάπτυξη και την άμεση δημοκρατία" με συμμετέχοντες από όλη την Ελλάδα» λέει ο Αλ. Ιωαννίδης, ο οποίος παρακολουθεί από κοντά τον αγώνα των κατοίκων να παραμείνει η πηγή, χάρη στην οποία δημιουργήθηκε το χωριό 450 πριν, καθαρή και στη διάθεση των κατοίκων του και όχι ιδιωτικών συμφερόντων. 

Πως απέτρεψαν οι κάτοικοι έως τώρα την ιδιωτικοποίηση του νερού τους

«Οι κάτοικοι κάνουν μετρήσεις στο νερό της πηγής κάθε λίγο και διαπιστώνεται, πως το νερό είναι πεντακάθαρο. Επίσης το δίκτυο το έχουν κατασκευάσει οι ίδιοι, το καθαρίζουν το δίκτυο με δικά τους έξοδα και το επισκευάζουν όταν χρειάζεται. Παρόλα αυτά, κάποια στιγμή, αποφάσισε η ΔΕΥΑΜΒ, να τοποθετήσει χλωριωτή στο νερό που φτάνει στο μισό χωριό και οι κάτοικοι άρχισαν να αντιστέκονται γιατί είναι παράλογο να χλωριώνεις ένα πεντακάθαρο νερό. Βγάζουν ανακοινώσεις ότι είναι επικίνδυνο το μη χλωριωμένο νερό και να μην το πίνουμε ενώ επιτρέπουν να πηγαίνει ήδη στο μισό χωριό. Είναι αντιφατικό» λέει ο Αλ. Ιωαννίδης. 

Η χλωρίωση να έγινε το 2011, στο πλαίσιο μια προσπάθειας υποβάθμισης του νερού, προκειμένου να μπορούν να παραδώσουν την πηγή σε ιδιώτες, λένε οι κάτοικοι. Εξάλλου κάνουν αναφορά στα λόγια του προέδρου της εταιρείας, ο οποίος έχει δηλώσει πως «Έχουμε τα καλύτερα νερά, γιατί να μην τα πουλήσουμε»! 

Ωστόσο η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης ξεκινά πολύ νωρίτερα, το 2005 όπως περιγράφουν, με την κατασκευή ενός εφεδρικού δικτύου ύδρευσης του χωριού, «για περίπτωση ανάγκης». Μάλιστα, προκειμένου να περαστούν οι σωλήνες, καταστράφηκε το εξαιρετικής ομορφιάς καλντερίμι που συνέδεε τις Σταγιάτες με την Πορταριά, καθώς και το κανάλι άρδευσης του χωριού. Το 2009, ο τότε δήμαρχος, Βασίλης Κοντορίζος, προσπάθησε επίμονα να «παραχωρήσει» την πηγή σε γνωστό βιομήχανο. Το Τοπικό Συμβούλιο, ευτυχώς, απέρριψε την πρόταση τρεις φορές.

Διαβάστε πως περιγράφουν την ιστορία τους: 

«Το καλοκαίρι του 2011 ήρθε η χλωρίωση! Ήταν μια γροθιά στο στομάχι για την τοπική κοινωνία αλλά και για όλα τα χωριά του Πηλίου που αργότερα ακολούθησαν τις Σταγιάτες. Κινηθήκαμε δικαστικά, με οδηγό τη μελέτη του Αντρέα Γκρόμαν (από το 2008), διευθυντή της ύδρευσης Βερολίνου και επίτιμου καθηγητή του Πολυτεχνείου Βερολίνου, με την οποία πρότεινε την χωρίς χλώριο παροχή πόσιμου νερού στα χωριά του Πηλίου. Στηριχθήκαμε επίσης στα 350 χρόνια χρήσης του πηγαίου νερού της Κρύας Βρύσης χωρίς κανένα πρόβλημα, αλλά και στην ισχύουσα νομοθεσία, η οποία ορίζει ότι σε κοινότητες με πληθυσμό κάτω των 3000, η χλωρίωση δεν είναι υποχρεωτική. Διεκδικήσαμε λοιπόν νομικά την απαλλαγή από το χλώριο, με πολλά έξοδα, χωρίς όμως επιτυχία.

Ήταν πλέον φανερό ότι η δημοτική αρχή έκανε αυτό που γίνεται σε όλο τον κόσμο όταν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν πηγές: Υποβαθμίζεται το πηγαίο νερό και έτσι αμβλύνονται οι τοπικές αντιστάσεις. Στην περίπτωσή μας, αυτό το κόλπο δεν λειτούργησε. Οι αντιδράσεις των κατοίκων όχι μόνο δεν αμβλύνθηκαν, αλλά εντάθηκαν. Μετά και από τα δύο ψηφίσματά τους ενάντια στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση, τα σχέδια του τότε δημάρχου, Πάνου Σκοτινιώτη, αναβάλλονται. Όπως και η χλωρίωση, για τρία χρόνια.

Και μετά ήρθε ο Μπέος! Όχι μόνο σαν δήμαρχος, αλλά και σαν πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, επιβάλλει τη χλωρίωση με δικαστική απόφαση και αστυνομική καταστολή. Τρεις κάτοικοι του χωριού σύρονται στα δικαστήρια για ομηρία και στάση, για να αθωωθούν τελικά πέρσι.

Σήμερα, φτάσαμε στην εφαρμογή ενός σχεδίου που μπαίνει στη τελική ευθεία της εκτέλεσής του. Λίγες εβδομάδες πριν, στις 23 Ιανουαρίου, ο νέος πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Γιώργος Τόρης, επιχειρηματίας ανταλλακτικών αυτοκινήτων και διάδοχος του Μπέου στη ΔΕΥΑΜΒ, δήλωνε στα τοπικά ΜΜΕ: «Γιατί λοιπόν να μην εκμεταλλευτούμε τις πηγές του ξακουστού σε όλον τον κόσμο Πηλίου και να μην εμφιαλώσουμε το άριστης ποιότητας νερό του, ώστε να πωλείται σε όλη την Ελλάδα;» Λογάριασε λάθος: Για μας, η Κρύα Βρύση είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια καλή ευκαιρία για δουλειές…

Η Κρύα Βρύση είναι λόγος να αγωνιστούμε με κάθε τρόπο ενάντια στις αποφάσεις ανθρώπων που δεν αναγνωρίζουν και δεν σέβονται τη σημασία της για το χωριό, αλλά και για όλη την περιοχή του Βόλου. Θα παλέψουμε ενάντια σε όποιον δεν σέβεται τις μικρές κοινότητες, απομυζώντας, ξεπουλώντας, καταστρέφοντας και εξευτελίζοντας ότι μπορεί να αρπάξει από αυτές.

Η πηγή μας αποτελεί τον ομφάλιο λώρο των Σταγιατών, τον δεσμό μας με τη ζωή του χωριού μας, με την φύση, με την υγεία, με την κοινότητα, με την παράδοσή μας, με ότι πιο πολύτιμο έχουμε. Είμαστε οργανικά, βιολογικά και πολιτιστικά δεμένοι μαζί της εδώ και 350 χρόνια. Κανείς κάτοικος του χωριού δεν διανοήθηκε να την εκμεταλλευτεί οικονομικά. Δεν είναι όλα σε αυτό τον κόσμο προς πώληση. Δεν την πουλάμε, όπως δεν μας πουλά και αυτή το νερό της τόσους αιώνες, αλλά το χαρίζει σε όλους, ντόπιους και επισκέπτες. Μας κερνά ζωή, και αυτό μας αρκεί. Είμαστε προσωρινοί, και αυτή αιώνια. Φεύγοντας, θα την αφήσουμε σε άλλους ανθρώπους, ελεύθερη, καθαρή και φιλόξενη.

Δήμαρχοι, βιομήχανοι, επιχειρηματίες, παράγοντες της νύχτας, συμφέροντα, απειλές, παράλογες αποφάσεις, διώξεις, καταστολή. Μέσα σε όλη αυτή την ασχήμια, την ασυνειδησία και την αρπαχτή των επικίνδυνων, ανεύθυνων υπευθύνων, εμείς, οι λίγοι κάτοικοι των Σταγιατών, εξακολουθούμε να παλεύουμε, χρόνια τώρα, για ό,τι παραμένει καθαρό.

Είμαστε ένα μικρό χωριό. Θα συνεχίσουμε όμως να αντιστεκόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις στα σχέδια όσων θέλουν να εμπορευτούν την καρδιά της κοινότητάς μας, τη ζωή και την ιστορία μας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Θα παλέψουμε όπως κάνουμε πάντα, ακούραστα, νηφάλια, αποφασιστικά και δυναμικά. Καλούμε όλους τους ενσυνείδητους ανθρώπους να μας συμπαρασταθούν σε αυτό τον αγώνα!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου