Ποιος λεηλατεί και ποιος λεηλατείται;
David Sirota
Όλα τα πρωτοσέλιδα έχουν να κάνουν με τις λεηλασίες – συγκεκριμένα, τις λεηλασίες στη Μινεάπολη, μετά τη δολοφονία από την αστυνομία ενός άοπλου αφροαμερικάνου άνδρα, που καταγράφηκε σε βίντεο. Στη σύγχρονη καθομιλουμένη, η λέξη «λεηλασία» είναι φορτισμένη- συνοδεύεται με όλους τους συνειρμούς σχετικά με τη φυλή και την τάξη. Και πρέπει να καταλάβουμε ότι τέτοιοι όροι είναι ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μας εκπαιδεύουν, συνήθως ανεπαίσθητα, να σκεφτόμαστε σε σχέση με τα οικονομικά, το έγκλημα και την τιμωρία με συγκεκριμένους στρεβλούς τρόπους.
Η μικροκλοπή, από ανθρώπους της εργατικής τάξης, προϊόντων από καταστήματα θεωρείται «λεηλασία». Αντίθετα, η κλοπή δισεκατομμυρίων δολαρίων από τους πλούσιους και τις εταιρείες, κατά τη διάρκεια του ταξικού τους πολέμου, θεωρείται καλή και απαραίτητη «δημόσια πολιτική» – υποβοηθούμενη και ενθαρρυμένη από πολιτικούς της Ουάσιγκτον, που βάζουν φωτιά στη σκηνή του εγκλήματος προσπαθώντας να συγκαλύψουν τα πάντα.
Για να κατανοήσουμε πραγματικά τη βαθιά σκοπιμότητα αυτής της διαδικασίας, σκεφτείτε πώς η λέξη «λεηλασία» σχεδόν ποτέ δεν χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη λεηλασία που είναι πλέον ρουτίνα της πολιτικής της κυβέρνησής μας, σε κλίμακα κατά πολύ μεγαλύτερη μεγαλύτερη από ένα βανδαλισμένο κατάστημα της Target.
Πράγματι, εάν η λεηλασία ορίζεται στο λεξικό ως «ληστεία, ειδικότερα σε μεγάλη κλίμακα» ως έκφραση διαφθοράς, τότε αυτά είναι δέκα παραδείγματα λεηλασίας που σπάνια όμως αποκαλούμε «λεηλασία»:
1.«Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) διέσωσε οικονομικά τους επενδυτές»: «Χάρη σε αυτήν την τεράστια κρατική επιχορήγηση, μεγάλες εταιρείες όπως η Boeing και η Carnival Cruises κατάφεραν να αποφύγουν την απευθείας λήψη χρημάτων – και να παρακάμψουν τις απαιτήσεις της νομοθεσίας να διατηρήσουν τον αριθμό των υπαλλήλων τους».
2.«Οι εκατομμυριούχοι θα αποκομίσουν το 80% των οφελών από τη φορολογική αλλαγή εξαιτίας του κορωνοϊού»: «Η αλλαγή – η οποία τροποποιεί τι επιτρέπεται να αφαιρέσουν από τους φόρους τους οι ιδιοκτήτες καθορισμένων επιχειρήσεων – θα επιτρέψει σε μερικούς από τους πλουσιότερους της χώρας να αποφύγουν σχεδόν 82 δισεκατομμύρια δολάρια φορολογικών υποχρεώσεων για το 2020».
3.«Η «κρυφή διάσωση» (“stealth bailout”) μεταφέρει εκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες πετρελαίου»: «Η πρόβλεψη του νόμου περί ενισχύσεων ύψους 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων δίνει στις [εταιρείες] μεγαλύτερο περιθώριο για να μειώσουν τις πρόσφατες απώλειες… Η αλλαγή δεν στόχευε μόνο στη βιομηχανία πετρελαίου. Ωστόσο, η δομή της ωφελεί με μοναδικό τρόπο τις εταιρείες ενέργειας που είχαν ρεκόρ κερδών».
4.«Το πακέτο φορολογικών ελαφρύνσεων μέσα στο πακέτο οικονομικής διάσωσης»: «Ως μέρος του πακέτου οικονομικής διάσωσης που έγινε νόμος τον περασμένο μήνα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προσφέρει 174 δισεκατομμύρια δολάρια σε προσωρινές φορολογικές ελαφρύνσεις σε πλούσιους ιδιώτες και μεγάλες εταιρείες».
5.«Τα πλουσιότερα νοσοκομεία πήραν δισεκατομμύρια στο πακέτο διάσωσης για παρόχους υγείας»: «Είκοσι μεγάλες αλυσίδες έλαβαν περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις, παρότι ήδη διέθεταν περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά».
6.«Οι αεροπορικές εταιρείες έλαβαν το «πιο γλυκό» πακέτο διάσωσης λόγω κορωνοϊού»: «Τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να στηρίξει τη βιομηχανία είναι ένα τεράστιο δώρο των φορολογουμένων στους μετόχους».
7.«Μεγάλες, προβληματικές εταιρείες έλαβαν χρήματα διάσωσης στο πλαίσιο του προγράμματος δανείων μικρών επιχειρήσεων»: «Το αποκαλούμενο «Paycheck Protection Program» υποτίθεται ότι έπρεπε να βοηθήσει στο να αποτραπεί η χρεωκοπία μικρών εταιρειών καθώς η οικονομία βυθίζεται σε μια σοβαρή ύφεση… Ωστόσο, δεκάδες, μεγάλες αλλά χαμηλού προφίλ εταιρείες, με οικονομικά ή νομικά προβλήματα, έχουν επίσης λάβει μεγάλες πληρωμές στο πλαίσιο του προγράμματος».
8.«Οι δημόσιες εταιρείες έλαβαν 1 δισεκατομμύριο δολάρια που προορίζονταν για μικρές επιχειρήσεις»: «Οι παραλήπτες περιλαμβάνουν 43 εταιρείες με περισσότερους από 500 εργαζόμενους, το μέγιστο όριο που τυπικά επιτρέπεται από το πρόγραμμα. Αρκετοί άλλοι παραλήπτες ευημερούσαν αρκετά ώστε να πληρώνουν στελέχη των 2 ή περισσότερων εκατομμυρίων δολαρίων».
9.«Εταιρείες που εγκατέλειψαν τις ΗΠΑ για να μειώσουν τη φορολόγησή τους μπορούν να πληρούν τις προϋποθέσεις για οικονομική ενίσχυση από τη Fed»: «Οι εταιρείες που πραγματοποίησαν τη λεγόμενη αντιστροφή των εταιρικών συναλλαγών (σ.τ.μ. Αμερικανικές εταιρείες που εξαγοράζουν μια μικρή εταιρεία στο εξωτερικό και μετά αλλάζουν έδρα), διατηρώντας παράλληλα τις ουσιαστικές λειτουργίες τους στις ΗΠΑ φαίνεται να είναι επιλέξιμες για δύο νέα προγράμματα».
10.«Η διάσωση της K Street»: «Οι λομπίστες ήδη διασώθηκαν οικονομικά, εκ του αποτελέσματος, όταν οι επιχειρήσεις διασώθηκαν. Αυτό είναι το είδος της απόλυτης διπλής εμβάπτισης. Οι εταιρείες εξυγιαίνονται από την τεράστια δύναμη των δεσμεύσεων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, κάτι που τους επιτρέπει να διατηρήσουν ψηλά τις δαπάνες τους για άσκηση επιρροής (lobbying) και, στη συνέχεια, οι λομπίστες να την ασκούν για δωρεάν χρήματα για τον εαυτό τους».
Αυτή η λεηλασία έχει πραγματικό αποτέλεσμα: Την ώρα που μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν να πέσουν στη φτώχεια και 43 εκατομμύρια Αμερικανοί αναμένεται να χάσουν την κάλυψή τους για υγειονομική περίθαλψη, το CNBC αναφέρει ότι «οι δισεκατομμυριούχοι της Αμερικής είδαν την περιουσία τους να αυξάνεται κατά 434 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια του lockdown στις ΗΠΑ από τα μέσα Μαρτίου έως τα μέσα Μαΐου».
Προφανώς, όμως, όλη αυτή η λεηλασία δεν είναι αρκετή. Οι λεηλασίες γίνονται τώρα ακόμη πιο προκλητικές: ο Πρόεδρος Τραμπ επιβάλλει μια νέα μείωση φόρου κεφαλαιουχικών κερδών για τους επενδυτές, ενώ οι New York Times σημειώνουν ότι η νέα πρόταση της Προέδρου της Βουλής Nancy Pelosi «να άρει αναδρομικά ένα όριο στις κρατικές και τοπικές φορολογικές μειώσεις θα διοχετεύσει σε μεγάλο βαθμό χρήματα στους εξαιρετικά υψηλά κερδισμένους».
Δεν το αποκαλούμε «λεηλασία», επειδή διαπράττεται ήσυχα σε ωραία κτίρια γραφείων στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη.
Δεν το αποκαλούμε «λεηλασία», επειδή οι λεηλατητές φορούν πανάκριβα κοστούμια και είναι πολύ ευγενικοί καθώς κλέβουν με πάθος οτιδήποτε δεν είναι βιδωμένο στο πάτωμα.
Δεν το αποκαλούμε «λεηλασία», αλλά πρέπει – γιατί διαλύει τον κοινωνικό ιστό του έθνους μας, καταστρέφει την οικονομία μας και ρίχνει ολόκληρη την κοινωνία μας στο χάος.
Πηγή: Jacobin
Μετάφραση: antapocrisis
Πολιτικός σχολιαστής και ραδιοφωνικός παραγωγός. Ζει στο Ντένβερ. Σύμβουλος επικοινωνίας στην καμπάνια του Μπέρνι Σάντερς το 2020.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου