Σάββατο 14 Μαΐου 2011

FT: Έξοδος Ελλάδας και Πορτογαλίας από την ευρωζώνη

FT: Έξοδος Ελλάδας και Πορτογαλίας από την ευρωζώνη


 

Πριν καν στεγνώσει το μελάνι στην υπογραφή του πορτογαλικού πακέτου στήριξης, όλα δείχνουν...
 
FT: Έξοδος Ελλάδας και Πορτογαλίας από την ευρωζώνη
πως τα μνημόνια της Ελλάδας όσο και της Ιρλανδίας έχουν αποτύχει, σημειώνουν οι Financial Times.
Αντί να επιταχύνεται η επιστροφή τους στις αγορές, οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν ρεκόρ στα ελλείμματά τους. Παρά τους ελαφρώς λιγότερο δρακόντειους όρους στη συμφωνία της Πορτογαλίας, θα έχει και εκείνη παρόμοια μοίρα. 

Η ΕΕ θα προσπαθήσει να «τη γλυτώσει» με «απαλές αναδιαρθρώσεις», με ένα συνδυασμό δανείων μεγαλύτερης διάρκειας, με χαμηλότερα επιτόκια. «Αλλά αυτό δεν θα λειτουργήσει», τονίζουν οι Financial Times, και «μέχρι το 2013 δεν θα υπάρξει βιώσιμη εναλλακτική λύση πέρα από τη «σκληρή» αναδιάρθρωση (πτώχευση), που θα περιλαμβάνει «κούρεμα» του χρέους 50% ή και περισσότερο».

 


«Δυστυχώς, στην περίπτωση της Ελλάδας και της Πορτογαλίας τουλάχιστον, ακόμα και αυτή η επιλογή δε θα εγγυάται την παραμονή στην ευρωζώνη», τονίζεται στο δημοσίευμα.

Οι επενδυτές θα είναι δικαιολογημένα δύσπιστοι στην ικανότητα των δύο χωρών να κάνουν τις περικοπές που απαιτούνται για να μειωθεί περαιτέρω το πολύ υψηλό χρέους τους.

Τα τρέχοντα ελλείμματα και των δύο χωρών έχουν μειωθεί κάπως, αλλά θα παραμείνουν πολύ μεγάλα, καταπιέζοντας τη ζήτηση και αφήνοντας τις δύο χώρες εξαρτημένες από τον εξωτερικό δανεισμό για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των δαπανών και των εσόδων τους. 

Σε αντίθεση με την Ιρλανδία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να αντισταθμίσουν τις συνέπειες της συνεχιζόμενης λιτότητας. Οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν μόλις το ένα τέταρτο του ελληνικού ΑΕΠ και το ένα τρίτο της Πορτογαλίας - σε σύγκριση με το 100% στην περίπτωση της Ιρλανδίας, ενώ και οι δύο έχουν ισχνό εμπόριο με χώρες εκτός της βραδείας ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις και των δύο χωρών έχουν υποστεί μία τεράστια απώλεια της ανταγωνιστικότητάς τους εντός της ευρωζώνης. Έτσι οι επενδυτές σίγουρα θα εξακολουθούν να αρνούνται την πρόσβαση στις αγορές της Ελλάδας και της Πορτογαλίας.

Τι θα συμβεί τότε; Περαιτέρω διασώσεις με τη μορφή δανείων από την υπόλοιπη ευρωζώνη είναι απίθανες. 

Μένουν δύο εναλλακτικές λύσεις: Φορολογικές μεταφορές (σκληρή «δημοσιονομική ένωση») ή αποχώρηση των χωρών που επλήγησαν από τη νομισματική ένωση. 

Η δεύτερη επιλογή θα απαιτήσει δράση σε διάφορα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένης της έκτακτης υποστήριξης για τις τράπεζες στις χώρες που έχουν πληγεί και προσωρινοί έλεγχοι κεφαλαίου. Τα χρέη των χωρών αυτών θα πρέπει κατ’ επέκταση να αναπροσαρμοσθούν στα νομίσματά τους, κίνηση που θα επιβάλλει περαιτέρω περικοπές στους ξένους κατόχους χρεών των χωρών αυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου