Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Σήμερα σε δίκη για τα πρόστιμα ο Π. Ψωμιάδης

 

Σήμερα σε δίκη για τα πρόστιμα ο Π. Ψωμιάδης


 

Στο εδώλιο του πενταμελούς εφετείου Θεσσαλονίκηςνα (ξανα)καθίσει σήμερα ο εν αργία περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης για την υπόθεση της μείωσης των προστίμων σε πρατηριούχο υγρών καυσίμων κατά τη διάρκεια της νομαρχιακής του θητείας.

Του Κώστα Καντούρη

Ο πρώην νομάρχης καταδικάστηκε από το ίδιο δικαστήριο σε φυλάκιση 12 μηνών, με τριετή αναστολή, για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, αλλά με απόφαση του Αρείου Πάγου έγινε δεκτή η αναίρεση και γι’ αυτό η υπόθεση επανήρθε στο εφετείο. Η καταδικαστική απόφαση είχε σταθεί η αιτία για να τεθεί σε αργία από τα καθήκοντα του περιφερειάρχη.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κ. Ψωμιάδης αποφάσισε στις 11 Ιανουαρίου 2005 να μειώσει πέντε πρόστιμα που είχαν επιβληθεί σε πρατηριούχο υγρών καυσίμων, συνολικού ποσού 89.000 ευρώ, και επέβαλε 1.000 ευρώ για την κάθε πράξη του. Οι έλεγχοι στο συγκεκριμένο πρατήριο καυσίμων είχαν γίνει από τον Μάρτιο του 2000 μέχρι τον Απρίλιο του 2001 και τα πρόστιμα είχαν επικυρωθεί από τον προηγούμενο νομάρχη Κώστα Παπαδόπουλο, χωρίς ούτε τότε να είναι τα ανώτερα που προβλεπόταν.

 

Ο ιδιοκτήτης του πρατηρίου προσέφυγε στη δικαιοσύνη, πέτυχε την αναστολή καταβολής για τέσσερα απ’ αυτά, αλλά επανήρθε δύο χρόνια μετά στη νομαρχία και κατέθεσε αίτηση θεραπείας τον Οκτώβριο του 2003, η οποία έγινε δεκτή και του μειώθηκαν τα πρόστιμα. Τόσο στο πρωτόδικο δικαστήριο, το οποίο επίσης του επέβαλε την ίδια ποινή, όσο και στο δευτεροβάθμιο, ο εν αργία περιφερειάρχης υπεραμύνθηκε της απόφασής του, ισχυριζόμενος ότι η νομαρχία έπρεπε να δείξει το ανθρώπινο πρόσωπό της και να μην εξαντλήσει την αυστηρότητα. Τόνισε ακόμη ότι η μείωση του προστίμου έγινε στο πλαίσιο που του επέτρεπε ο νόμος.
Η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης έγινε ύστερα από αναφορά του πρώην διευθυντή Εμπορίου της νομαρχίας Ηλία Τυχαλάκη τον Ιούνιο του 2005 και μετά την προκαταρκτική έρευνα που ακολούθησε ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του κ. Ψωμιάδη.


«Έλλειψη δόλου» στην υπερασπιστική γραμμή

Η υπόθεση του Παναγιώτη Ψωμιάδη βρίσκεται στον αριθμό 10 του πινακίου του πενταμελούς εφετείου και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δεν πρόκειται να αναβληθεί, ενώ ο ίδιος ο πρώην νομάρχης αναμένεται να εμφανιστεί, όπως και στις άλλες δίκες, στο δικαστήριο.
Μέχρι και χθες το απόγευμα το νομικό του επιτελείο πραγματοποιούσε συσκέψεις για την υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθηθεί στη δίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπερασπιστές του κ. Ψωμιάδη θα επικεντρωθούν στον ισχυρισμό της έλλειψης δόλου, από την πλευρά του πρώην νομάρχη, που απαιτείται για την παράβαση καθήκοντος. Πάντως, το συγκεκριμένο νομικό επιχείρημα είχε απορρίψει το πενταμελές εφετείο στην προηγούμενη δίκη και στο πολυσέλιδο σκεπτικό του αναφέρθηκε εκτενώς σ’ αυτό, επισημαίνοντας ότι την ίδια συμπεριφορά ο κατηγορούμενος δεν είχε δείξει σε άλλες περιπτώσεις προστίμων, ενώ γνώριζε πως ο παραβάτης πρατηριούχος ήταν υπότροπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου