Κυριακή 8 Απριλίου 2012

«ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΧ» ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

 

«ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΧ» ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

 

Βαθειά «ρωγμή» στο πολιτικό και κοινωνικό σύστημα της χώρας, προκαλεί η σφοδρότητα της οικονομικής κρίσης και οι επιπτώσεις της στα ελληνικά νοικοκυριά. Η τελευταία δημοσκόπηση που διενήργησε σε 1.679 άτομα το τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, περιγράφει την έντονη απαισιοδοξία των Ελλήνων για το μέλλον τους αλλά και στην αμφισβήτηση των πολιτικών κομμάτων τα οποία θεωρούν ανίκανα να οδηγήσουν τη χώρα στην έξοδο από την κρίση. Οι περισσότεροι πολίτες, στην πορεία προς τις εκλογές, δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση, την αξιωματική αντιπολίτευση, τους συνδικαλιστές αλλά και θεσμούς όπως το Χρηματιστήριο, τις τράπεζες, τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Το εντυπωσιακό, ωστόσο, της έρευνας είναι ότι μήνα με το μήνα επιδεινώνεται η οικονομική κατάσταση των οικογενειών σε σημείο που η απόγνωσή τους να προσομοιάζει με κοινωνικό κραχ. Η πρόσφατη αυτοκτονία του συνταξιούχου στο Σύνταγμα και η αύξηση των αυτοκτονιών γενικότερα, αναδεικνύει την «εθνική κατάθλιψη» που βρίσκεται η χώρα.

 Οικονομική κατάσταση

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 55,4% των ερωτηθέντων θεωρεί πολύ κακή ή άσχημη την προσωπική του οικονομική κατάσταση και μόλις το 7,5% φαίνεται να μην το αγγίζει η κρίση. Μέσα σε ένα χρόνο το ποσοστό όσων απάντησαν ότι επιδεινώθηκαν τα οικονομικά τους, αυξήθηκε κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες. Μάλιστα, 7 στους 10 Ελληνες (68%) θεωρούν ότι τους επόμενους τρεις μήνες θα χειροτερεύσει η προσωπική οικονομική τους κατάσταση με την ανησυχία να έχει αυξηθεί από πέρυσι κατά 15 μονάδες.

Το προσωπικό… οικονομικό δράμα αποδεικνύεται κι από το γεγονός ότι περισσότεροι από 7 στους 10 ανησυχούν ότι το εισόδημά τους δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τους.Το… κομπόδεμα των Ελλήνων έχει αρχίσει και απομειώνεται προκειμένου να καλυφθούν οι καθημερινές ανάγκες. Πάνω από 4 στους 10 πολίτες (42,2%) απαντά ότι τα χρήματα από τη δουλειά τους δεν επαρκούν και αποσύρουν από τις καταθέσεις ή από τις οικονομίες τους για να καλύψουν τα έξοδά τους. Επίσης, σχεδόν 3 στους 10 (29,2%) απαντούν ότι αναγκάζονται να δανειστούν από συγγενείς και φίλους αφού δεν επαρκεί ο μισθός τους και δεν έχουν αποταμιεύσεις. Σε σχέση με το Μάρτιο του 2010, καταγράφεται άνοδος 9 μονάδων σε όσους δηλώνουν αδυναμία να αντεπεξέλθουν στα έξοδά τους.
Υπάρχουν και 2 στους 100 Ελληνες (2,6%) που υποστηρίζουν ότι αποταμιεύουν χρήματα ενώ το 18,6% δηλώνει ότι επαρκούν τα λεφτά που βγάζει χωρίς να αποταμιεύει. Αναφορικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας, οι προσδοκίες για τη βελτίωσή της παραμένουν στο ναδίρ. Το 89% των πολιτών βαθμολογεί αρνητικά τη σημερινή εικόνα ενώ 6 στους 10 πιστεύουν ότι θα γίνει χειρότερη το επόμενο τρίμηνο. Η ανασφάλεια για το μέλλον έχει «παγώσει» τους Ελληνες οι οποίοι σε ποσοστό 75% αισθάνονται ανήσυχοι για την οικονομία της περιοχής που διαμένουν.
Ο δείκτης οικονομικής κατάστασης έχει καταρρεύσει καθώς βρίσκεται στο 23 με βάση το 50 και ανώτατο βαθμό αισιοδοξίας το 100. Μόλις στο 20 είναι ο δείκτης κοινωνικής διάθεσης που δείχνει το βαθμό αισιοδοξίας.
Η μεγάλη οικονομική ανασφάλεια και απαισιοδοξία συσσωρεύεται και λειτουργεί σαν «τσουνάμι» κατά του χρηματοοικονομικού και του πολιτικού συστήματος. Οι Ελληνες πλέον δείχνουν να μην εμπιστεύονται τίποτε και κανέναν, γεγονός εξαιρετικά ανησυχητικό για την ελληνική κοινωνία. Αποτελεί, όμως, και «καμπανάκι» για το πολιτικό σύστημα ενόψει των εκλογών καθώς η απουσία πειστικής διεξόδου μετατρέπει την κοινωνία σε «καζάνι που βράζει». Ηδη, στο δρόμο προς τις κάλπες έχουν αρχίσει να εμφανίζονται φαινόμενα απολίτικης συμπεριφοράς ή υποστήριξης των άκρων, προφανώς ως στάση εκδίκησης του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος. Σύμφωνα με την έρευνα:
  • Σχεδόν 8 στους 10 πολίτες δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση με τους κεντρώους να δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και τους αριστερούς μικρότερη. Περισσότεροι από 7 στους 10 πιστεύουν ότι η κυβέρνηση δεν εργάζεται για το καλό του συνόλου. Μάλιστα, περισσότεροι από τους μισούς (57,4%) πιστεύουν ότι υπονομεύονται τα εθνικά συμφέροντα αφού εκτελούνται εντολές των δανειστών.
  • Εντονη η αποδοκιμασία και για την αξιωματική αντιπολίτευση. Παρότι η Ν.Δ. θέλει να εμφανίζεται ως εναλλακτική λύση, σχεδόν 8 στους 10 δεν την εμπιστεύονται. «Καμπανάκι» και για τον Αντώνη Σαμαρά που δεν τον εμπιστεύονται καθόλου ή λίγο περισσότεροι από 7 στους 10 (76,3%).
  • Ο δείκτης πολιτικής εμπιστοσύνης βρίσκεται μόλις στο 18 με άριστα το 100 και βάση το 50. Ιδιος ο δείκτης (18) και για την κυβέρνηση με μείωση 3,5 μονάδες από πέρυσι. Μόλις στο 19 ο δείκτης εμπιστοσύνης στην αντιπολίτευση με υποχώρηση 5 μονάδων.
  • Το άλλοτε «αποκούμπι» των εργαζόμενων, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, αποδοκιμάζονται από περισσότερους από 7 στους 10 πολίτες (61,3% δεν εμπιστεύονται καθόλου και 22,6% λίγο).
  • Σοκ και για το χρηματοοικονομικό σύστημα που σαρώνεται κι αυτό από την οικονομική κρίση. Το 84% των πολιτών δεν εμπιστεύεται το Χρηματιστήριο, 6 στους 10 δεν εμπιστεύεται τις τράπεζες και 7 στους 10 τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου