Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Bank of America: H Τρόικα δοκιμάζει την υπομονή της στην Ελλάδα

Bank of America: H Τρόικα δοκιμάζει την υπομονή της στην Ελλάδα


Σε έκθεση του οίκου της Bank of America-Merrill Lynch τονίζεται ότι το βασικό σενάριο παραμένει η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και η λήψη μέτρων προετοιμασίας απέναντι σε αυτή την εξέλιξη παραμένει .
Στην έκθεση που έχει ημερομηνία 10 Αυγούστου 2012, ο οίκος εκφράζει αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων της ΕΚΤ προς την κατεύθυνση της επίλυσης της κρίσης χρέους, αναμένει νέα μείωση του επιτοκίου αναχρηματοδότησης, και αναθεωρεί καθοδικά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη σε όλες της χώρες-μέλη της Ευρωζώνης.

Οι αναλυτές BofA-ML αναφερόμενοι στην Ελλάδα, εκτιμούν ότι η σημερινή κατάσταση θα συνεχιστεί ως έχει «απλά δοκιμάζοντας την υπομονή της τρόικας». Και εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει έξοδος της χώρας από το ευρώ «μια κι έξω», αλλά ότι θα ληφθούν μέτρα προετοιμασίας απέναντι στην αυξανόμενη πιθανότητα εξόδου σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Μεταξύ άλλων σημειώνουν ότι η συνεχιζόμενη κρίση χρέους, όσο απουσιάζει ένας «οδικός χάρτης» και/ ή μια αποφασιστική λύση, διαβρώνει την εμπιστοσύνη σε ολόκληρη την Ευρωζώνη και πλήττει τόσο τις επενδύσεις όσο και την κατανάλωση, λειτουργώντας ανασταλτικά για την ενίσχυση της απασχόλησης.
Η BofA-ML εκτιμά ότι Ισπανία και Ιταλία θα υποχρεωθούν τελικά να ζητήσουν επισήμως βοήθεια από το EFSF και την ΕΚΤ, πιθανότατα προς τα τέλη του χρόνου. Αναμένουν δε ότι η Ισπανία θα δεσμευτεί με ένα πιο «σφιχτό» από πλευράς όρων και προϋποθέσεων Μνημόνιο, σε σχέση με την Ιταλία, λόγω των προβλημάτων του τραπεζικού της τομέα.
Σε αυτό το περιβάλλον, ο οίκος εκτιμά ότι οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ θα παραμείνουν μετριοπαθείς, με αποτέλεσμα όχι να εκμηδενιστούν τα premia κινδύνου στις αγορές ομολόγων, αλλά να περιοριστούν όσο χρειάζεται προκειμένου να διατηρείται η πρόσβαση στις αγορές για τις χώρες που αντιμετωπίζουν χρηματοδοτικές δυσκολίες.
Οι αναλυτές της BofA-ML αναμένουν επίσης ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει και σε νέα μείωση του επιτοκίου αναχρηματοδότησης, κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ παράλληλα θα «χαλαρώσει» -αν και όχι σημαντικά- τις προϋποθέσεις αποδοχής ομολόγων ως εγγυήσεις, προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί ως δανειστής τελευταίας καταφυγής.
Ως προς την ανάπτυξη, ο οίκος αναμένει παρατεταμένη ύφεση στην Ευρωζώνη. Αναθεωρώντας καθοδικά τις προηγούμενες προβλέψεις του για μηδενική ανάπτυξη το 2013, πλέον αναμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,7%.
Η υιοθέτηση ενός «οδικού χάρτη» ή μιας καθοριστικά αποφασιστικής λύσης για έξοδο της Ευρωζώνης από την κρίση θα αργήσει, αναφέρει η έκθεση, και δεν αναμένεται παρά αργά εντός του 2013 ή και αργότερα. Στο μεταξύ η αβεβαιότητα θα διατηρείται αμείωτη, συντηρώντας την τάση εκροής καταθέσεων από τον ευρωπαϊκό Νότο. Παράλληλα, τόσο σε επίπεδο κατανάλωσης όσο και σε επίπεδο επενδύσεων, οι ρυθμοί μεταβολής αναμένεται να είναι αρνητικοί έως και τις αρχές του 2013.
Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, οι κίνδυνοι είναι «εξαιρετικά υψηλοί», κυρίως για το διάστημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, αναφέρει η έκθεση. Οι ολλανδικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για τις 12 Σεπτεμβρίου, όπως και η απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου για τον ESM, η οποία αναμένεται θετική. Στις 14 Σεπτεμβρίου συναντώνται ανεπίσημα οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, ενώ σε όλο αυτό το διάστημα η ειδησεογραφία αναφορικά με την Ελλάδα θα συνεχίσει να αποτελεί πηγή αστάθειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου