Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ: Σε μετωπική σύγκρουση με την τριανδρία του Μνημονίου

ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ: Σε μετωπική σύγκρουση με την τριανδρία του Μνημονίου
 
Σφέτσα Δάφνη
«Ένας εναντίον όλων και όλοι εναντίον ενός»: Κάπως έτσι θα μπορούσαν να περιγραφούν οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ με τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση. Βέβαια, οι κόντρες που έχουν ξεσπάσει τόσο με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σ. Κεδίκογλου και τον Ευ. Βενιζέλο -ο οποίος κατηγόρησε ως ανιστόρητο (!) όποιον του κάνει κριτική-, όσο και με τη ΔΗΜ.ΑΡ., θα είχαν μικρότερη, ίσως μηδαμινή, σημασία αν επρόκειτο απλώς για επικοινωνιακές αψιμαχίες, σαν αυτές που βλέπαμε τόσα χρόνια επί κυριαρχίας... δικομματισμού.
Σήμερα, όμως, η σύγκρουση των δύο πλευρών, έτσι όπως την έχει ανοίξει η αξιωματική αντιπολίτευση, έχει στο επίκεντρό της την ουσία: τη συμφωνία για συνέχιση της βαρβαρότητας. Διότι η «τριανδρία του Μνημονίου», όπως χαρακτηρίζει τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς ο Αλέξης Τσίπρας, δεν αντεπιτίθεται απλώς στην αξιωματική αντιπολίτευση με τις ανακοινώσεις και τα σχολιάκια που βγάζουν κάθε μέρα εναντίον της και οι τρεις κυβερνητικοί πυλώνες. Πολύ χειρότερα, έχει απέναντί της τον κόσμο της εργασίας, ό,τι έχει απομείνει από το κοινωνικό κράτος, ό,τι έχει απομείνει να θυμίζει συντεταγμένη κοινωνία κι όχι ζούγκλα.
Άλλωστε δεν έχουν περάσει παρά λίγα 24ωρα από τη συμφωνία στο Μαξίμου με την οποία δρομολογήθηκε η νέα επίθεση σε μισθωτούς και συνταξιούχους, ολοκληρώνοντας άδοξα τη θεατρική παράσταση των αντιρρήσεων που πρόβαλαν περισσότερο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και λιγότερο ο Φ. Κουβέλης. Νέα μέτρα, που αποτελούν την ίδια ώρα το διαβατήριο για την έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ...
Έτσι λοιπόν και ο Αλ. Τσίπρας έχει βάλει πια στο στόχαστρό του όχι μόνο τον Αντ. Σαμαρά αλλά και τους δύο «συνενόχους στο έγκλημα». Προειδοποιώντας σε όλους τους τόνους, με κάθε ευκαιρία, ότι απέναντι στην επερχόμενη χρεωκοπία, οικονομική και κοινωνική, ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να υπερασπιστεί τους πολλούς που πλήττονται. Μάχη που δεν θα δώσει μόνος του, αλλά σε κοινό μέτωπο με όποιον αντιστέκεται. Ενδεικτικές επ’ αυτού είναι οι δηλώσεις του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ έπειτα από τη συνάντηση που είχε την περασμένη βδομάδα με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ. Μεταξύ άλλων είπε πως «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε αυτές τις επιλογές» (...), «να οργανώσουμε το σχέδιο ανασυγκρότησης, παραγωγικής ανασυγκρότησης και κοινωνικής ανάτασης», (...) «προσδοκώντας σε κοινούς ενωτικούς αγώνες με στόχο την προστασία της κοινωνίας και της κοινωνικής συνοχής».

Τελικά ποιος ήταν και ποιος δεν ήταν έτοιμος να κυβερνήσει;

Κι όλα αυτά παρ' ότι η Βουλή επισήμως από την Παρασκευή πάει... διακοπές. Το ίδιο δεν θα ισχύσει για τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, που δεν σκοπεύει να... κλείσει το μαγαζί, αλλά να εκμεταλλευτεί την περίοδο, όχι μόνο για τις απαραίτητες ανάσες, αλλά και για την περαιτέρω προετοιμασία του ενόψει των μεγάλων μετώπων που ανοίγονται. Οι απαιτήσεις είναι τεράστιες και δεν υπάρχει πολυτέλεια χρόνου, λένε από το εσωτερικό του σχήματος, δίνοντας το παράδειγμα του «νομοθετικού» όγκου δουλειάς που έχει ήδη βγάλει ως αξιωματική αντιπολίτευση. Διότι το «τρεις εναντίον ενός» που λέγαμε πριν, ισχύει, αντιστραμμένο, και για τις προτάσεις νόμου: Ήδη η αξιωματική αντιπολίτευση έχει καταθέσει τρεις, για τα εργασιακά, την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά έναντι μόλις... μισού νόμου από τη μεριά της κυβέρνησης. «Φαίνεται τώρα ποιος ήταν και ποιος δεν ήταν έτοιμος να κυβερνήσει, όπως μας κατηγορούσαν προεκλογικά. Εκτός κι αν έχουν ταυτίσει την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής με την 'τυφλή' υπακοή στην τρόικα» έλεγαν σκωπτικά στελέχη του χώρου.

Οι ίδιοι εξάλλου σημείωναν ότι θα έχουν τα μάτια τους δεκατέσσερα για τυχόν απόπειρες να περάσουν στη «ζούλα», εν κρυπτώ, σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον του τόπου. Έτσι κι αλλιώς, το μέγα σκάνδαλο της Αγροτικής δεν πέρασε από τη Βουλή και μόνο μετά την επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ έγινε -έστω κι αυτή- η συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων - χωρίς πάντως τη συγκατάθεση των τριών της κυβέρνησης και των βουλευτών τής, κατά τ' άλλα «αντισυστημικής», Χρυσής Αυγής.

Σε ανοιχτή γραμμή με την κοινωνία: Το παράδειγμα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών
Οι διαβουλεύσεις, οι ανοιχτές συζητήσεις με φορείς και συνδικάτα, που έχουν ξεκινήσει ήδη πριν από τις εκλογές, αλλά και στο μεσοδιάστημα των δύο αναμετρήσεων, αναμένεται να συνεχιστούν και μεσούντος του θέρους. Πρωτοβουλίες που εντάσσονται ακριβώς στον στόχο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βάλει ακόμη πιο στέρεες βάσεις στις σχέσεις της με την κοινωνία, να προωθήσει ένα μοντέλο άσκησης πολιτικής που δεν αναγνωρίζει σινικά τείχη ανάμεσα στους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς, αντίθετα έχει ως προϋπόθεση τη συμμετοχή της κοινωνίας στη λήψη αποφάσεων. «Να φέρουμε τον λαό στην εξουσία», όπως ήταν και το προεκλογικό στοίχημα...
Μακριά λοιπόν από τα παπανδρεϊκά «opengov», ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ δίνει ουσιαστικό περιεχόμενο στη διαβούλευση. Για του λόγου το αληθές: Την προηγούμενη Τετάρτη ήταν η ανοιχτή συζήτηση με τους κοινωνικούς φορείς με αντικείμενο την πρόταση νόμου για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Η ανταπόκριση καταναλωτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, κινημάτων πολιτών και επιστημονικών φορέων ήταν εντυπωσιακή, όπως και η συμβολή τους με συγκεκριμένες, βελτιωτικές παρατηρήσεις πάνω στο σχέδιο. Κι ενώ ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών εκδήλωνε συχνά πυκνά, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, την αντίθεσή του με τα σχόλια που ακούγονταν, κουνώντας το κεφάλι του ή δυσανασχετώντας, η Κοινοβουλευτική Ομάδα συμπεριέλαβε πολλές από τις παρατηρήσεις στην πρόταση νόμου που κατέθεση την Παρασκευή. Η διαβούλευση δηλαδή οδήγησε σε απτά αποτελέσματα, βελτιώνοντας την τελική πρόταση. Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί ότι, έπειτα από τις παραινέσεις των φορέων και παρ' ότι εξ αρχής ήταν μια ρηξικέλευθη πρόταση προς όφελος των δανειοληπτών, συμπεριλήφθηκαν ακόμη περισσότερες κατηγορίες που μπορούν να υπαχθούν στην ολική διαγραφή των χρεών, όπως και η δυνατότητα να υπαχθούν και άλλες ομάδες (τρίτεκνες - πολύτεκνες οικογένειες), με Υπουργική Απόφαση. Στο κείμενο αποσαφηνίστηκε, επίσης, ότι η πρόβλεψη να μην υπερβαίνει η μηνιαία δόση το 30% του εισοδήματος υπολογίζεται επί του καθαρού διαθέσιμου εισοδήματος, μετά την αφαίρεση φόρων και εισφορών. Έπειτα από τις πολλαπλές τοποθετήσεις κατά τη διαβούλευση για το επιτόκιο, η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και η αρμόδια Επιτροπή Νομοθετικών Πρωτοβουλιών της περιέλαβε ως ανώτατο όριο το νόμιμο δικαιοπρακτικό επιτόκιο, ώστε να πάψει η τοκογλυφία μέσω ληστρικών επιτοκίων, ιδίως στα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες. Επιπλέον συμπεριελήφθη πρόστιμο σε περίπτωση δόλου της Τράπεζας στην υπερχρέωση του δανειολήπτη, παρ' ότι ιδιαίτερα σε αυτό το σχόλιο, στο οποίο προέβη μέλος της Ένωσης Υπερχρεωμένων, ο εκπρόσωπος των Τραπεζών «τινάχθηκε», κυριολεκτικά, απάνω!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου