Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΚΛΗΣΗ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Υ.Π.Ε.Κ.Α.

ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ( ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ - ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ – ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ) ΔΥΤ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων  (ΣΜΑ) ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ - ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  7 - 8- 2012

 ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΚΛΗΣΗ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Υ.Π.Ε.Κ.Α.
 
Σύμφωνα με δεκάδες  ανακοινώσεις της Διεύθυνσης  Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, από τις 27-4-2012 έως τις 5-8-2012 στο σταθμό μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Κορδελιού, τον πλησιέστερο που υπάρχει στην περιοχή της Ευκαρπίας και στον δήμο Παύλου Μελά,  σημειώθηκαν για 51 ημέρες υπερβάσεις του ορίου ενημέρωσης του κοινού για το όζον των 180μg/m3 και συνολικά για 220 ώρες.
Σε καμία άλλη περιοχή της Ελλάδος τη φετινή χρονιά δεν έχουν πραγματοποιηθεί τόσες πολλές υπερβάσεις ενώ το ανησυχητικό είναι η διάρκεια της έντασης των υπερβάσεων, που φτάνει και τις 10 συνεχόμενες ώρες (Κυριακή 29-7-2012 και Δευτέρα 30-7-2012, ενώ το Σάββατο 4 Αυγούστου και τη Κυριακή 5 Αυγούστου , υπήρξε υπέρβαση για 9 συνεχόμενες ώρες κάθε μέρα). Οι υπερβάσεις του ορίου σχεδόν όλα τα Σαββατοκύριακα καταρρίπτουν το μύθο πως η ρύπανση οφείλεται στα αυτοκίνητα ή στην καύση ξύλων στα τζάκια λόγω της οικονομικής κρίσης.
Σύμφωνα με τις παραπάνω ανακοινώσεις συνίσταται να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις των ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις καθώς και μικρά παιδιά) το αντίστοιχο χρονικό διάστημα των υπερβάσεων. Σύμφωνα δηλαδή με τις ανακοινώσεις δεν θα πρέπει να κυκλοφορούν τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι στους δρόμους σχεδόν όλη την ημέρα!!!
Το κόστος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης αποτιμάτε σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που επιβαρύνουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Απευθύνουμε δημόσια έκκληση στον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά Αντώνιο και τον υπουργό Υ.Π.Ε.Κ.Α. κ. Λιβιεράτο Ευάγγελο να εφαρμοστεί η νομιμότητα, να εφαρμοστούν δηλαδή οι διατάξεις του  άρθρου  24 της ΚΥΑ 14122/549 (ΦΕΚ Β/488/2011, μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας σε εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/50) ώστε να ληφθούν  μέτρα βραχυπρόθεσμης δράσης για να μειωθούν τα επίπεδα της ρύπανσης και να προστατευτεί η υγεία των κατοίκων της Δυτικής Θεσσαλονίκης.
Οι τοπικοί φορείς επιδεικνύουν πρωτοφανή αδιαφορία για τη ρύπανση στη Δυτική Θεσσαλονίκη και ασχολούνται μόνο με το πώς να μας πείσουν για την αναγκαιότητα υλοποίησης ενός ακόμα «περιβαλλοντικού» έργου, καταδικασμένου στη συνείδηση του συνόλου των κατοίκων της Ευκαρπίας, του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.



Με εκτίμηση,
Από το συντονιστικό του δικτύου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου