Κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο είναι ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, τρεις πρώην αντιδήμαρχοι, ο πρώην γενικός γραμματέας και δεκατρείς υπάλληλοι, ανάμεσα σε αυτούς και ο ταμίας Π. Σαξώνης, που θεωρείται ο «τροχός» της υπεξαίρεσης.
Αναλυτικά στοιχεία για τα χρήματα ζητούσε διαρκώς ο πρόεδρος του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων από την οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά, με την κατάθεση της οποίας άρχισε χθες το κύριο μέρος της αποδεικτικής διαδικασίας, που διακόπηκε το μεσημέρι, για να συνεχιστεί το πρωί της ερχόμενης Τρίτης.
«Πού πήγαν όλα αυτά τα λεφτά; Εσείς διαπιστώσατε στοιχεία για όλους, βρήκατε να διακινούνται χρηματικά ποσά», απηύθυνε το ερώτημα ο πρόεδρος του δικαστηρίου Γιώργος Αποστολάκης στην επιθεωρήτρια, για να λάβει την απάντηση πως υπάρχουν στοιχεία μόνον για τους ίδιους τους κατηγορούμενους και όχι για συγγενικά τους πρόσωπα και βρέθηκαν ποσά που δεν έχουν δικαιολογηθεί, χωρίς όμως να πλησιάζουν το ύψος των 51,4 εκατομμυρίων ευρώ. «Δεν ξέρω πού πήγαν τα υπόλοιπα», απάντησε η κυρία Τσεμπερά, η οποία ζήτησε χρόνο, για να εντοπίσει τα συγκεκριμένα στοιχεία από το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών.
«Μπορεί να πήγαν στον Λεμούσια ή στον Παπαγεωργόπουλο;», επανήλθε από τη δικαστική έδρα ο πρόεδρος, διαπιστώνοντας τις αποστάσεις της επιθεωρήτριας. «Εγώ δεν μπορώ να το πω αυτό. Εγώ αναφέρομαι μόνον στα ευρήματα της έρευνάς μου», απάντησε η κυρία Τσεμπερά. Άλλωστε και νωρίτερα αναφορικά με τον πρώην δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο ο βασικός κατηγορούμενος, ο πρώην ταμίας Παναγιώτης Σαξώνης, διευκρίνισε πως δεν γνωρίζει εάν πήρε χρήματα από όσα ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος έδινε στον πρώην γενικό γραμματέα Μιχάλη Λεμούσια.
Στο στόχαστρο η «Αναγέννηση»
Ωστόσο επισημάνθηκαν η διαφορά του 1 εκατ. ευρώ, που βρέθηκε στους λογαριασμούς του κ. Παπαγεωργόπουλου στο πλαίσιο της έρευνας για το ξέπλυμα και η οποία αμφισβητήθηκε από την υπεράσπισή του. Γι’ αυτό ζητήθηκε από την έδρα η επιθεωρήτρια να προσκομίσει στοιχεία και για την περιουσιακή κατάσταση των κατηγορουμένων πριν από το 1999.
Όσον αφορά το θέμα της κατάληξης των χρημάτων, το δικαστήριο επικεντρώθηκε και στις κινήσεις του λογαριασμού που διατηρούσε ο πρώην δήμαρχος με τον πρώην γενικό γραμματέα για τις ανάγκες του δημοτικού συνδυασμού «Αναγέννηση», επικεφαλής του οποίου ήταν ο κ. Παπαγεωργόπουλος. «Όλες οι καταθέσεις στο λογαριασμό αυτό έγιναν από τον κ. Λεμούσια. Ήταν ποσά της τάξης των 15.000 ευρώ κάθε φορά και ο λογαριασμός άνοιξε το 1999, την επόμενη χρονιά των δημοτικών εκλογών, οπότε δεν υπήρχε ανάγκη χρηματοδότησης προεκλογικής εκστρατείας. Άλλωστε τα φορολογικά στοιχεία του συνδυασμού, που είχε ΑΦΜ, δεν συνδυάζονται με τις συναλλαγές του λογαριασμού», υποστήριξε η κυρία Τσεμπερά.
Πάντως χθες δεν έλειψαν οι αναφορές στο ύψος του ποσού της υπεξαίρεσης, το οποίο αμφισβητείται από όλες τις πλευρές ότι ανέρχεται σε 51,4 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά του πρώην ταμία αναφέρθηκε ότι ο ίδιος πλαστογράφησε στοιχεία για 16 εκατ. ευρώ. Αντίθετα οι πρώην αιρετοί αναφέρονται σε πόρισμα του δήμου που κάνει λόγο για 13,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το ελεγκτικό συνέδριο με την πρώτη έκθεσή του μόνον για το 2001 διογκώνει το έλλειμμα. Το συγκεκριμένο έγγραφο, που αποκάλυψε χθες η «Μ», κατατέθηκε χθες στο δικαστήριο.
Μάλιστα η κυρία Τσεμπερά επέμεινε, χωρίς να ερωτηθεί, πως το έλλειμμα είναι αυτό που η ίδια υπολόγισε για το συγκεκριμένο χρόνο, δηλαδή 913.000 ευρώ, λέγοντας πως στις εκθέσεις του το ελεγκτικό συνέδριο δεν περιορίζεται στις δαπάνες υπέρ τρίτων, για τις οποίες η ίδια έκανε έρευνα. Όμως και σε αυτό το σημείο στο πόρισμα του ελεγκτικού συνεδρίου οι δαπάνες υπέρ τρίτων φτάνουν στα 3,7 εκατ. ευρώ.
ΑΚΡΟΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 17 αρνήσεις και μία κατάφαση
Με δεκαεπτά αρνήσεις του κατηγορητηρίου άρχισε χθες σε φορτισμένο κλίμα η ακροαματική διαδικασία στο κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης. Όλοι οι κατηγορούμενοι, πλην του πρώην ταμία Παναγιώτη Σαξώνη, κατηγορηματικά δήλωσαν ότι δεν έχουν σχέση με την υπόθεση, όταν κλήθηκαν από το δικαστήριο να τοποθετηθούν επί της αρχής για όσα τους αποδίδονται.
«Αποδέχομαι τις κατηγορίες στο βαθμό που με αφορά. Η υπεξαίρεση έγινε από κοινού», είπε ο πρώην ταμίας. «Όλα έγιναν κατ’ εντολήν κάποιων, εγώ παρέδιδα τα χρήματα στον κ. Λεμούσια και από τα 16 εκατομμύρια ευρώ κράτησα περίπου 1 εκατομμύριο», συμπλήρωσε και διευκρίνισε για τις ευθύνες των υπολοίπων ότι «όλοι έδειχναν πως γνώριζαν».
«Πετάγομαι στον ύπνο μου με κραυγές. Τι υπεξαίρεση λένε;», τοποθετήθηκε εμφανώς οργισμένος ο πρώην γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας. «Μετρώ 15 ημέρες και 10 μήνες στη φυλακή. Έχω υποστεί μία απίστευτη ταπείνωση από τις συκοφαντικές δηλώσεις ενός καταχραστή», συμπλήρωσε αρνούμενος το κατηγορητήριο. «Δεν έχω σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση», είπε από την πλευρά του με ψυχραιμία ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, που κάθεται στην τρίτη θέση των κατηγορουμένων. «Άλλωστε εγώ δημοσιοποίησα με συνέντευξη Τύπου ό,τι συνέβη. Δεν είχε υποπέσει στην αντίληψή μου το παραμικρό», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι όλες οι εκθέσεις από τους φορείς δεν ανέφεραν οτιδήποτε, ενώ ο δήμος έπαιρνε κανονικά ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα. Όταν κλήθηκε να αιτιολογήσει τη στάση του πρώην ταμία, απάντησε πως ‘πληροφορήθηκα ότι υπάρχει σχετική νομοθεσία για μείωση της ποινής του. Δεν γνωριζόμαστε’».
Τις κατηγορίες αρνήθηκαν και οι τρεις κατηγορούμενοι, πρώην αντιδήμαρχοι, Αναστάσιος Γερογιάννης, Μιχάλης Ζορπίδης και Θεόδωρος Αθανάσαρος, όπως και όλοι οι υπάλληλοι του δήμου που κάθονται στο εδώλιο του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων.
«Μπάχαλο» στις υπηρεσίες του δήμου
Στην πρώτη ημέρα της δίκης η επιθεωρήτρια Αν. Τσεμπερά, που διενήργησε το διαχειριστικό οικονομικό έλεγχο, περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα τόσο την κατάσταση που υπήρχε στη λειτουργία των οικονομικών υπηρεσιών όσο και τα εμπόδια που η ίδια συνάντησε. «Όλες οι διαδικασίες ήταν αδιαφανείς», υποστήριξε, για να ρωτηθεί από τον πρόεδρο: «Δηλαδή γινόταν ένα μπάχαλο;». Εκτός της ανυπαρξίας του διπλογραφικού συστήματος τόνισε ότι «όλες οι αποφάσεις, όλες οι εντολές, ακόμη και των αντιδημάρχων, έγιναν, χωρίς να εφαρμοστεί ο νόμος».
Η κυρία Τσεμπερά υπογράμμισε πως τόσο οι εκταμιεύσεις όσο και οι μεταφορές ποσών από τον πρώην ταμία Π. Σαξώνη αλλά και οι πληρωμές -όσες έγιναν- πραγματοποιήθηκαν σε καθεστώς που δεν μπορούσε να επιβεβαιωθεί, αφού χρησιμοποιούνταν απλές αποδείξεις, στις οποίες δεν αιτιολογούνταν απολύτως τίποτε, όπως είπε. Ακόμη ισχυρίστηκε πως χρειάστηκε να εκδίδονται διαρκώς εισαγγελικές παραγγελίες, για να παίρνει η ίδια από τους υπαλλήλους στοιχεία. «Σκεφτείτε ότι ακόμη και στις εκθέσεις τους δύο διευθυντές για τα χρήματα που έπαιρνε μετρητά ο κ. Σαξώνης έχουν απόκλιση 3,1 εκατ. ευρώ», υποστήριξε.
ΣΑΞΩΝΗΣ – ΛΕΜΟΥΣΙΑΣ Η κρίσιμη μυστική συνάντηση
Πεπεισμένη για το αληθές των καταγγελιών του πρώην ταμία Π. Σαξώνη, που αφορούν την εμπλοκή στο σκάνδαλο του πρώην γραμματέα Μ. Λεμούσια, εμφανίστηκε απαντώντας στις ερωτήσεις του δικαστηρίου η οικονομική επιθεωρήτρια. Όταν χαρακτηριστικά της ζητήθηκε να καταθέσει πρόσθετα στοιχεία εκτός των καταγγελιών του πρώην ταμία, υποστήριξε πως από την έρευνά της επιβεβαιώθηκε συνάντηση, την οποία οργάνωσε ο πρώην γενικός γραμματέας το Μάρτιο του 2008, όταν τα περιθώρια από τα χρέη στο ΤΥΔΚΥ είχαν στενέψει. «Στη συγκέντρωση συμμετείχε και ο Π. Σαξώνης, παρότι μου είχαν πει ότι είχε άδεια. Ο γραμματέας είπε να κάνουν εισήγηση, για να εξασφαλιστούν οι πιστώσεις από αλλού και να καλυφθούν», επισήμανε, υπογραμμίζοντας πως το πρόβλημα με τις μη καταβολές στα ασφαλιστικά ταμεία ήταν γνωστό, επικαλούμενος σχετικό έγγραφο του ΤΥΔΚΥ.
Μάλιστα η κυρία Τσεμπερά ενισχύοντας τους ισχυρισμούς της αναφέρθηκε σε κατάθεση δύο υπαλλήλων που επιβεβαιώνουν την έκτακτη συνάντηση με αντικείμενο την άρση του οικονομικού αδιεξόδου. Μεταξύ των καταθέσεων αναφέρθηκε σε κατηγορούμενη πρώην προϊσταμένη του τμήματος εξόδων, η οποία, όπως είπε, αρνήθηκε να κάνει τέτοια εισήγηση, λέγοντας ότι πρέπει να διενεργήσει έλεγχο. «Ακόμη και τότε όμως, παρότι υπήρχε πρόβλημα, ο Σαξώνης συνέχισε να παίρνει μετρητά από το ταμείο», συμπλήρωσε.
Επίσης η κυρία Τσεμπερά ανέφερε πως ο κ. Λεμούσιας προσυπέγραψε τόσο την ειδική εντολή του αντιδημάρχου να μην καταβληθούν οι ασφαλιστικές εισφορές όσο και τις σχετικές αποφάσεις των προϊσταμένων υπηρεσιών. «Άρα γνώριζε», κατέληξε.
Πίσω από το εδώλιο…
- Τρεις φορές την εβδομάδα θα συνεδριάζει το κακουργιοδικείο για τη δίκη της υπεξαίρεσης στο δήμο. Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη θα δικάζεται η υπόθεση, με στόχο να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
- Απορρίφθηκε -και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες- η αίτηση παράστασης πολιτικής αγωγής που έκανε ο ΕΟΠΥΥ. Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν ζημιώθηκε ο Οργανισμός για τις κρατήσεις που δεν έλαβε αλλά ο δήμος και η όποια ζημία ήταν εξ αντανακλάσεως.
- Δύο δήμαρχοι και δύο πρώην αντιδήμαρχοι είναι στον κατάλογο των μαρτύρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων. Συγκεκριμένα οι δήμαρχοι Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτετζίδης και Μενεμένης-Αμπελοκήπων Λάζαρος Κυρίζογλου μαζί με τον πρώην αντιδήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Ζουρνά θα κληθούν να καταθέσουν υπέρ των πρώην αιρετών. Ο πρώην αντιδήμαρχος Κωνσταντίνος Εγγλέζος προτάθηκε από τον Μιχάλη Λεμούσια.
- Λύθηκε το μυστήριο με τους μάρτυρες που πρότεινε η πολιτική αγωγή, δηλαδή η σημερινή δημοτική αρχή. Ακούστηκαν τα ονόματα του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτη Αβραμόπουλου, των αντιδημάρχων Χασδάι Καπόν και Ανδρέα Κουράκη, της πρώην βουλευτή Χρύσας Αράπογλου και του γενικού γραμματέα του δήμου Θωμά Ψαρρά.
- Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημα των δημοσιογράφων του δικαστικού ρεπορτάζ για -ολιγόλεπτη έστω- είσοδο φωτορεπόρτερ και καμερών στη δικαστική αίθουσα. Το αίτημα δεν κρίθηκε, αφού εκφράστηκε αμέσως η αντίρρηση των κατηγορουμένων και πρώτα των συνηγόρων του Θ. Αθανάσαρου και του Β. Παπαγεωργόπουλου.
- Λάβρος κατά του Π. Σαξώνη ήταν ο πρώην γενικός γραμματέας Μ. Λεμούσιας και στα διαλείμματα της ακροαματικής διαδικασίας. «Έφερε 18 οικογένειες εδώ μέσα», είπε, συνοδεύοντας τη φράση του με συγκεκριμένο χαρακτηρισμό.
- Από την άλλη με την Αναστασία Τσεμπερά τα έχει ο πρώην αντιδήμαρχος Μιχάλης Ζορπίδης. Στα πηγαδάκια επαναλάμβανε ότι οι εκθέσεις της είναι διάτρητες. Έλεγε μάλιστα ότι η επιθεωρήτρια υποστήριξε πως το σκάνδαλο άρχισε το 1999, ενώ ο ίδιος κατηγορείται για ποσό από τη θητεία του το 1998, όταν δήμαρχος ήταν ο Μ. Δημητριάδης.
- Λαϊκό πρόσωπο επιδεικνύει ο πρόεδρος του δικαστηρίου Γιώργος Αποστολάκης. Από το «μπάχαλο» στη λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου μέχρι τη «λόξα» με τα νυχτερινά μαγαζιά του Π. Σαξώνη, προσπαθεί να αποτυπώσει την κατάσταση. Πάντως υπέβαλε τρεις ερωτήσεις προς την επιθεωρήτρια αν πήρε λεφτά ο Παναγεωργόπουλος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου