Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Οι Ισπανοί αντιστέκονται στη λιτότητα με κάθε τρόπο: Διαδηλώσεις, καταλήψεις και φλαμένκο

Οι Ισπανοί αντιστέκονται στη λιτότητα με κάθε τρόπο: Διαδηλώσεις, καταλήψεις και φλαμένκο

Τρίκκας Μιχάλης
Οταν μια κυβέρνηση αισθάνεται την ανάγκη να επαινέσει δημοσίως τους πολίτες "που δεν διαδηλώνουν" και να συγχαρεί τους αστυνομικούς που δέρνουν ή πυροβολούν με πλαστικές σφαίρες όσους το κάνουν, είναι φανερό ότι το πρόβλημα πολιτικής νομιμοποίησης που πρώτο ανέδειξαν πέρσι οι ισπανικές πλατείες γίνεται ολοένα και πιο έντονο. Ένα μαζικό, πολύχρωμο και ευφευρετικό κίνημα αντίστασης στην εξουθενωτική λιτότητα διαμορφώνεται επιστρατεύοντας κάθε μορφή δράσης: πορείες, καταλήψεις, απαλλοτριώσεις τροφίμων και... παραδοσιακούς χορούς.

Επίκεντρο της διαμαρτυρίας δεν είναι πια η εμβληματική Πουέρτα δελ Σολ στο κέντρο της Μαδρίτης αλλά το ισπανικό Κοινοβούλιο, που την προηγούμενη εβδομάδα πολιορκήθηκε από χιλιάδες άτομα που διαδήλωναν εναντίον του τελευταίου πακέτου περικοπών το οποίο προωθεί η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι και του Λαϊκού Κόμματος. Ο ειρηνικός χαρακτήρας της κινητοποίησης δεν απέτρεψε μια ακόμη επίδειξη ακραίου αυταρχισμού από τους πολιτικούς επιγόνους του Φράνκο, η οποία κατέληξε στον τραυματισμό δεκάδων διαδηλωτών και σε περίπου 30 συλλήψεις.
Για πολλούς, οι κινητοποιήσεις της Τρίτης σηματοδότησαν την επιστροφή στο προσκήνιο του κινήματος της 15Μ, που το 2011, εμπνευσμένο από τις εξεγέρσής της αραβικής άνοιξης, πυροδότησε απανωτές κοινωνικές εκρήξεις σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες φτάνοντας τελικά μέχρι και τη Νέα Υόρκη. Οι Ισπανοί Indignados δεν είχαν βέβαια εξαφανιστεί στο ενδιάμεσο διάστημα. Απλώς η δράση τους τον τελευταίο ενάμιση χρόνο είχε μάλλον αποκεντρωμένο χαρακτήρα.
Έπαψαν να "ντύνουν" τις πλατείες με τις πολύχρωμες σκηνές και τα πλακάτ τους, αλλά έδιναν δυναμικά το παρών στις γειτονιές που δοκιμάζονται περισσότερο από την κρίση. Χιλιάδες δικηγόροι, εκπαιδευτικοί, γιατροί και άλλοι επαγγελματίες που υποστηρίζουν το κίνημα προσέφεραν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους σε οικογένειες ανέργων υπερασπίζοντάς τους απέναντι σε τράπεζες και απειλές εξώσεων.
"Κάνουμε αυτό που δεν κάνει η κυβέρνηση και τα μέσα ενημέρωσης. Φυσικά, καταλαμβάνουμε ένα μεγάλο αριθμό άδειων σπιτιών, γιατί θεωρούμε άδικο να χάνουν οικογένειες τα σπίτια τους απλώς και μόνο επειδή η τράπεζα τους έπεισε να δεχτούν να τα υποθηκεύσουν για κάποιο δάνειο" σημειώνει η εκπρόσωπος του κινήματος, Ρουθ Μαρτίνεθ.
Σε αυτό το πλαίσιο, δικηγόροι του κινήματος μήνυσαν πρόσφατα την τράπεζα Bankia -που διασώθηκε χάρη στο δημόσιο χρήμα- για παραποίηση λογιστικών στοιχείων και εμπορική απάτη. Το κίνημα σχεδιάζει επίσης κινητοποιήσεις σε όλη την Ισπανία για την παγκόσμια ημέρα δράσης που προγραμματίζει για τις 15 Οκτωβρίου το αμερικανικό κίνημα Occupy.
Παρά την παρουσία αυτή, είναι σαφές ότι το κίνημα 15Μ έχει χάσει τον ρόλο του βασικού πόλου αντίστασης στα άγρια μέτρα λιτότητας, κάτι που επιβεβαίωσαν και οι πρωτοφανείς σε μαζικότητα κινητοποιήσεις της 16ης Σεπτεμβρίου. Εκείνη την ημέρα δεν ήταν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά τα ισπανικά συνδικάτα εκείνα που κατέβασαν εκατομμύρια άτομα στους δρόμους της Μαδρίτης καταφέρνοντας έτσι καίριο πλήγμα στη μνημονιακή πολιτική Ραχόι.
Στην κινητοποίηση δεν κάλεσαν, όπως παλαιότερα, τα δύο μεγάλα συνδικάτα της χώρας (CC.OO και UGT), αλλά μια ευρύτερη πλατφόρμα κοινωνικών οργανώσεων και εργατικών σωματείων που συγκροτήθηκε με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα των εργαζομένων στη δύσκολη αναμέτρηση που θα ακολουθήσει. Περίπου 900 οργανώσεις από όλη την Ισπανία συμμετέχουν στο σχήμα με την ονομασία "Κοινωνική Διάσκεψη". Κεντρική θέση στις διεκδικήσεις της έχει η απόρριψη του "πακέτου διάσωσης" -και φυσικά του επικείμενου μνημονίου- από την Ε.Ε. και η άμεση διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση παραβιάζοντας τις προεκλογικές υποσχέσεις της.

"Ανορθόδοξες" κινητοποιήσεις

Δεν είναι όμως μόνο οι μεγάλες συγκεντρώσεις, αλλά και μια σειρά "ανορθόδοξες" κινητοποιήσεις που τελευταία έχουν στρέψει πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας στην Ισπανία. Στην Ανδαλουσία, την περιφέρεια με το πιεστικότερο πρόβλημα φτώχειας και ανεργίας, πρωταγωνιστικό ρόλο στο κίνημα αντίστασης κατά της λιτότητας παίζει το συνδικάτο SAT και ο δήμαρχος της θρυλικής Μαριναλέδα και βουλευτής πλέον της Ενωμένης Αριστεράς στο τοπικό κοινοβούλιο, Χουάν Μανουέλ Σάντσεθ Γκορδίγιο.
Ο τελευταίος έχει μετατραπεί σε “κόκκινο πανί” για τη δεξιά κυβέρνηση και τα μεγάλα ΜΜΕ της χώρας εξαιτίας μιας σειράς κινηματικών δράσεων όπως η κατάληψη ανεκμετάλλευτων αγροτικών γαιών και απαλλοτρίωση τροφίμων από σούπερ μάρκετ, τα οποία στη συνέχεια παραδίδονται σε τοπικά δίκτυα υποστήριξης και αλληλοβοήθειας.
"Κλέψαμε για να δώσουμε στους φτωχούς επειδή οι πλούσιοι ήδη κλέβουν. Αυτή η κρίση είναι μια μεγάλη ληστεία" τονίζει ο Γκορντίγιο σημειώνοντας ότι οι απαλλοτριώσεις αποτελούν μια συμβολική ενέργεια με στόχο να προσελκύσουν την προσοχή των αρχών στα προβλήματα των ανθρώπων που σήμερα χάνουν τα πάντα.
Και η προσοχή των αρχών στράφηκε πράγματι στην Ανδαλουσία, αν τουλάχιστον κρίνουμε από τις συλλήψεις πολλών μελών του SAT μέσα στον Αύγουστο και την εκδίωξη άλλων από έκταση του ισπανικού υπουργείου Άμυνας που είχαν καταλάβει. Το συνδικάτο προγραμματίζει πάντως νέες ομαδικές επισκέψεις σε σούπερ μάρκετ και αφήνει να εννοηθεί ότι σύντομα στο στόχαστρο των δράσεών του ενδέχεται να μπουν και οι τράπεζες.
Και για κάτι τέτοιο θα μπορούσαν να πάρουν μαθήματα από τους Flo6x8, μια σεβιγιάνικη κολεκτίβα καλλιτεχνών που για μήνες αναστατώνουν το τραπεζικό σύστημα με το ανατρεπτικό φλαμένκο τους. Η πρώτη επίσκεψη έγινε στην διαβόητη Bankia, που πρόσφατα διασώθηκε,όπως είπαμε, από την ισπανική κυβέρνηση με δημόσιο χρήμα.
Έκπληκτοι οι πελάτες ενός υποκαταστήματος της στη Σεβίλλη έγιναν μάρτυρες ενός πρωτοφανούς σκηνικού όταν "πελάτης" που στεκόταν στην ούρα άρχισε αιφνιδιαστικά να τραγουδά παθιασμένα, ενώ άλλα μέλη της ομάδας τον σιγόνταραν με ρυθμικά παλαμάκια και κραυγές: "Μου έριξες τον μισθό και αύξησες όλα τα άλλα". Μέχρι να φτάσει στο σπαρακτικό φινάλε -"Ακόμη και αν μου μείωνες το επιτόκιο, Bankia, δεν θα σε αγαπούσα πια"- οι υπόλοιποι πελάτες είχαν μαζευτεί γύρω του χειροκροτώντας.
"Είναι μια μορφή πολιτικής ανυπακοής" εξηγεί η Λα Πάκα Μονέα (όλα τα μέλη της ομάδας χρησιμοποιούν ψευδώνυμα). "Πηγαίνουμε σε ένα μέρος όπου βρίσκονται οι ισχυροί και ανατρέπουμε την τάξη πραγμάτων. Απαιτούμε προσοχή και λέμε 'εδώ είμαστε, χρησιμοποιώντας τα σώματα μας για να αγωνιστούμε κατά του οικονομικού συστήματος'". Οι Flo6x8, που έχουν ανεβάσει πολλά από τα βίντεό τους στην ιστοσελίδα youtube, σχεδιάζουν τώρα μια ευρωπαϊκή τουρνέ, με το πάλκο να βρίσκεται σταθερά μπροστά από τα τραπεζικά γκισέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου