Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Μέχρι και την επόμενη Τετάρτη αναμένεται να έχει προχωρήσει στη Βουλή η ψήφιση των νέων μέτρων

Μέχρι και την επόμενη Τετάρτη αναμένεται να έχει προχωρήσει στη Βουλή η ψήφιση των νέων μέτρων


Σε ένα άρθρο τα μέτρα στη Βουλή – Μέχρι την Τετάρτη η ψηφοφορία, με ή χωρίς ΔΗΜΑΡ. Μέχρι και τις 11 Νοεμβρίου, πριν το Eurogroup, η ψήφιση και του προϋπολογισμούΗ κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για πρόσθετη διαπραγμάτευση με την τρόικα και είναι αποφασισμένη να φέρει στη βουλή το νομοσχέδιο με όλα τα μέτρα (μαζί και με τα εργασιακά) αρνούμενη να αποδεχτεί την πρόταση της ΔΗΜΑΡ. Αυτό είπε σήμερα ο κ. Στουρνάρας, ενώ η ΔΗΜΑΡ συνεδριάζει για να αποφασίσει με δεδομένο μεν ότι δεν θα ρίξει την κυβέρνηση, όπως είπε ο κ. Χατζησωκράτης, αλλά και δεν θα ψηφίσει τα μέτρα εάν περιλαμβάνουν και τα εργασιακά, γεγονός που «δείχνει» ακόμη και ψήφο «παρών» ...


Αναλυτικότερα:

Στουρνάρας: Ένα άρθρο, όλα μαζί, αποκλείεται άλλη αλλαγή
Ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει με τα μέτρα ακόμη και αν δεν έχει τη στήριξη της Δημοκρατικής Αριστεράς. Το επιβεβαίωσε με δηλώσεις του σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών κ. Ιωάννης Στουρνάρας εξερχόμενος από το Mέγαρο Μαξίμου :
«Eνημέρωσα τον Πρόεδρο ότι ο κ. Τσακλόγλου, ο πρόεδρος του ΣΟΕ, βρίσκεται στο Euro Working Group. Οι εντολές του Πρωθυπουργού είναι ότι εκεί πρέπει να πει ότι η κυβέρνηση προχωρά και ότι είναι σίγουρος ότι όλοι οι βουλευτές, και ιδιαίτερα βουλευτές εμβέλειας του Φώτη του Κουβέλη, τελικά θα συναινέσουν».
Ερωτηθείς εάν θα συναινέσει ο κ. Κουβέλης, δήλωσε: « Δεν το γνωρίζω. Θέλουμε να το ελπίζουμε όμως» και κάλεσε στη ΔΗΜΑΡ να αποφασίσει «το συντομότερο δυνατό. Διότι αυτό είναι το μόνο αγκάθι το οποίο παραμένει, για να έχουμε συμφωνία» .

Στο ερώτημα εάν δεν κάνει πίσω ο κ. Κουβέλης, εάν  κινδυνεύει η συμφωνία να τιναχθεί στον αέρα, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Δε θα είναι ωραίο, διότι είναι ένας κυβερνητικός συνασπισμός τριών κομμάτων. Δε θα είναι ωραίο ένα από τα κόμματα να μη συμμετάσχει στη συμφωνία αυτή. Εμείς θα προχωρήσουμε, δεν έχουμε άλλο περιθώριο». Τόνισε ότι το νομοσχέδιο θα έρθει προς ψήφιση «με ένα άρθρο, όλα μαζί» και δεν πρόκειται να κάνει πίσω για την ΔΗΜΑΡ.
Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι εάν υπάρχουν   επιμέρους άρθρα  για να μπορούν  οι βουλευτές των κομμάτων να εκφράσουν τις διαφωνίες τους, ο κ. Στουρνάρας, απάντησε «Κοιτάξτε, αν κάνουμε πίσω σε αυτό, το ΠΑΣΟΚ ήδη μου είπε ότι εμείς θέλουμε δεκαπέντε τέτοια άρθρα τότε. Και έχουν δίκιο», ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να κάνει πίσω η τρόικα και να έρθουν πιο μετά τα εργασιακά, λέγοντας: «Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Το έχω εξαντλήσει αυτό».

Η ΔΗΜΑΡ
Σε συνέχεια της συζήτησης που έγινε το βράδυ της Τετάρτης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ, συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα  η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος πρόκειται να συζητηθούν διεξοδικά όλα τα νέα δεδομένα, που έχουν προκύψει στην διαπραγμάτευση για τα εργασιακά από τις επαφές του Δημήτρη Χατζησωκράτη με το οικονομικό επιτελείο και το υπουργείο Εργασίας αλλά και η στάση της Τρόικα καθώς επίσης και οι περαιτέρω χειρισμοί τους οποίους θα ακολουθήσει ΔΗΜΑΡ ενόψει και της ψήφισης στη Βουλή των νέων μέτρων.
   Πάντως σήμερα, ο εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Χατζησωκράτης, δήλωσε: 
«Εμείς δεν θα ρίξουμε την κυβέρνηση, θα δούμε τι θα κάνουμε». Επανέλαβε ότι «η ΔΗΜΑΡ θέλει το πακέτο των μέτρων να ψηφιστεί σε δύο χωριστά άρθρα, προκειμένου να μπορέσει να καταψηφίσει τα εργασιακά, χωρίς να θιγεί η κυβερνητική συνοχή»..
Εξήγησε, ωστόσο, ότι η ΔΗΜΑΡ θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής, εξήγησε ωστόσο ότι υπάρχουν τέσσερις διαφορές στα εργασιακά και κυρίως στο θέμα της επεκτασιμότητας των εθνικών συλλογικών συμβάσεων. Το αν θα έρθει σε ένα ή περισσότερα άρθρα είπε πως «δεν είναι θέμα του κ. Στουρνάρα», αλλά «των πολιτικών κομμάτων».

Προωθούνται και χωρίς τη ΔΗΜΑΡ τα μέτρα

Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση στο θέμα, ο κ. Σαμαράς είναι αποφασισμένος να προχωρήσει με τα μέτρα, καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά την κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός έχει ήδη δώσει εντολές στους υπουργούς με τους οποίους συναντήθηκε την Τετάρτη, προκειμένου να ετοιμάσουν εντός 24ώρου τις νομοθετικές ρυθμίσεις που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές τους για τις εκκρεμότητες και τα προαπαιτούμενα που πρέπει να ψηφιστούν μαζί με το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ. Το πακέτο της συμφωνίας πρόκειται να επισημοποιηθεί σήμερα, Πέμπτη, κατά τη συνεδρίαση του Euro Working Group.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου