Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΔΗΜΟΥ «Όλοι ήταν στο σύστημα»

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΔΗΜΟΥ «Όλοι ήταν στο σύστημα»  

Σαφείς αιχμές για ευθύνες πρώην δημάρχου και αντιδημάρχων, όσον αφορά το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης του δήμου Θεσσαλονίκης, άφησε πάλι χθες η επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά, απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης των κατηγορουμένων.
 
Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com

Στην πέμπτη μέρα της δίκης, που διακόπηκε χθες για την ερχόμενη Τρίτη, η επιθεωρήτρια έκανε λόγο για «σύστημα που λειτουργούσε στον δήμο», μέσα στο οποίο συμμετείχαν αιρετοί και υπάλληλοι.


Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση που έδωσε στον Σωτήρη Καπετανόπουλο (υπερασπίζεται τον πρώην αντιδήμαρχο Αν. Γερογιάννη) σχετικά με τις αναλήψεις ποσών που γίνονταν από τον πρώην ταμία και βασικό «μοχλό» του σκανδάλου Παναγιώτη Σαξώνη. «Όλες οι ενέργειες γίνονται με ευθύνη του δημάρχου» υποστήριξε η επιθεωρήτρια, προσκομίζοντας μάλιστα έγγραφα με υπογραφές αιρετών. Και όταν έλαβε την παρατήρηση πως και η ίδια ως εποπτεύουσα στην αρμόδια ΔΟΥ είχε παρόμοια ευθύνη, απάντησε πως «εγώ δεν υπέγραφα να φεύγουν χρηματικά ποσά».
Αναφορικά με την εμπλοκή των αντιδημάρχων η κυρία Τσεμπερά, κληθείσα να απαντήσει στις πιεστικές ερωτήσεις των συνηγόρων, απέφυγε να πει αν είχαν ανάμιξη σε συναλλαγές με χρήματα, επιμένοντας πως «η ευθύνη τους ήταν ότι δεν έλεγξαν». Ωστόσο πολλές φορές επανέλαβε πως υπέγραψαν ειδικές εντολές και χρηματικά εντάλματα. «Υπάλληλος καταθέτει ότι έπαιρνε σημειώματα από τους αντιδημάρχους», είπε και ανέλυσε ότι το σκάνδαλο προέκυψε επειδή χρησιμοποιήθηκαν δύο φορές πιστώσεις για τις ίδιες κρατήσεις. «Μία φορά τα πλήρωναν και μία φορά τα παίρνανε», παρατήρησε χαρακτηριστικά.
Και για τον πρώην αντιδήμαρχο Θεόδωρο Αθανάσαρο κράτησε παρόμοια στάση, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι «δεν μπορώ να γνωρίζω αν πήρε μερίδιο» όπως είπε απαντώντας στις σχετικές ερωτήσεις των συνηγόρων του, Μπάμπη Αποστολίδη και Γιώργου Δανιήλ. Επιβεβαίωσε ακόμη πως το διάστημα που ήταν αντιδήμαρχος είχε την υπογραφή του σε μία ειδική εντολή και ότι από την έρευνα για τα περιουσιακά του στοιχεία δεν προέκυψαν προβλήματα.

Το «σύστημα» και το «παραβάν»

Πάντως η επιθεωρήτρια στην κατάθεσή της χθες έκανε λόγο για «σύστημα» που λειτουργούσε με τον ίδιο τρόπο επί χρόνια στον δήμο Θεσσαλονίκης. «Ένα σύστημα υπήρχε. Ή το αποδέχεσαι ή όχι. Το σύστημα υπήρχε», ισχυρίστηκε, ενώ την ίδια απάντηση έδωσε στις ερωτήσεις της συνηγόρου Μαρίας Γούση, η οποία υπερασπίζεται υπάλληλο. «Ήταν μέσα στο σύστημα», είπε.
Αναφορικά με την κίνηση των χρημάτων η κυρία Τσεμπερά για μία ακόμη φορά δεν πήρε θέση αν είχε συγκεκριμένα στοιχεία με τα οποία να αποδεικνύεται ότι αιρετοί ή υπάλληλοι πήραν χρήματα απ’ αυτά που υπεξαιρέθηκαν από τον δήμο. «Τα έχω αποτυπώσει στο πόρισμά μου. Δεν είμαι πίσω από το παραβάν», απάντησε η επιθεωρήτρια.
Πάντως χθες, κατά τη διάρκεια των σχετικών ερωτήσεων προέκυψε πως στο ποσό του ελλείμματος έχουν συνυπολογιστεί και τα πρόστιμα, τα οποία κλήθηκε και κατέβαλε ο δήμος για εισφορές ή φόρους που καθυστέρησε να πληρώσει. «Είναι στο έλλειμμα. Έπρεπε αυτοί που έφταιγαν να το πληρώσουν από την τσέπη τους», υποστήριξε η επιθεωρήτρια, προκαλώντας την αντίδραση των κατηγορουμένων, αλλά κυρίως των συνηγόρων, οι οποίοι τόνισαν ότι δεν μπορεί αυτά τα ποσά, αφού έχουν καταβληθεί, να υπολογιστούν ως υπεξαιρεθέντα.

Οι ελεγκτές και οι διασυνδέσεις

Η αποκάλυψη της επιθεωρήτριας για τα «ούζα μεταξύ ελεγχόμενων και ελεγκτών» και η διάσταση που πήρε η κατάθεση της κυρίας Τσεμπερά την Πέμπτη αποτέλεσε θέμα της δίκης στη χθεσινή συνεδρίαση του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων. «Οι δύο ειδήσεις σήμερα που συγκλονίζουν το πανελλήνιο είναι η αυτοκτονία Τζανή και η βόμβα Τσεμπερά», παρατήρησε ο κ. Καπετανόπουλος, ο οποίος επίμονα ζήτησε από την επιθεωρήτρια να κατονομάσει τους εφοριακούς που «έπιναν ούζα».
«Ο έφορος, ο επόπτης, ο διευθυντής ελέγχου και υπάλληλοι», απάντησε η επιθεωρήτρια, η οποία μίλησε και με συγκεκριμένα ονόματα. Μάλιστα, έγινε αναφορά σε όνομα εφοριακού, αλλά και δικαστικού λειτουργού, επειδή έχουν το ίδιο επώνυμο. «Δεν μπορώ να ξέρω αν είναι συγγενείς», απάντησε η κυρία Τσεμπερά στον κ. Καπετανόπουλο, επαναλαμβάνοντας πως οι πληροφορίες για τη συνεύρεση ελεγχομένων και ελεγκτών προήλθαν από την κατάθεση του πρώην ταμία Π. Σαξώνη.

ΤΣΕΜΠΕΡΑ Με συνοδεία στα δικαστήρια

Για πρώτη φορά χθες η επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά, ύστερα από απόφαση του δικαστηρίου, αναχώρησε από τα δικαστήρια Θεσσαλονίκης με συνοδεία δύο αστυνομικών.
Η ίδια, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, τόνισε πως δεν έγινε οτιδήποτε που να κατήγγειλε, ούτε ενοχλήθηκε από κάποιον όλες αυτές τις ημέρες, και δεν μπόρεσε να αιτιολογήσει την απόφαση του δικαστηρίου.
Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εισαγγελέας και οι δικαστές της έδρας είχαν τέτοια ενημέρωση, που οδήγησε στην απόφαση λήψης μέτρων συνοδείας της επιθεωρήτριας, μέχρι την αναχώρησή της από τα δικαστήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου