Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Βλέπουν κίνδυνο εξέγερσης και απειλές για τη Δημοκρατία

Βλέπουν κίνδυνο εξέγερσης και απειλές για τη Δημοκρατία

 


Φωτογραφία: Άρης Μεσσίνης/ AP
Τρεις διεθνείς εφημερίδες, η Guardian, οι γερμανικοί Financial Times και οι New York Times, γράφουν σήμερα στα κεντρικά τους άρθρα για τις επιπτώσεις της ψήφισης του Μνημονίου ΙΙΙ. Οι εφημερίδες παρουσιάζουν τις απειλές προς το δημοκρατικό πολίτευμα, που ελλοχεύουν πίσω από την κοινωνική αντίδραση προς το νέο πακέτο μέτρων, όπως επίσης και τον κίνδυνο εξεγέρσεων όταν οι επιπτώσεις των περικοπών θα αρχίσουν να γίνονται αισθητές, δεδομένου όπως σχολιάζουν ότι η περισσότερη λιτότητα αποδεδειγμένα δεν είναι η λύση.


Η γνώμη του Βρετανού
 
«Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι κανείς άλλος δεν θα ζητήσει ποτέ κάτι τέτοιο ξανά», φέρεται να είπε η Άγκελα Μέρκελ στον Γιώργο Παπανδρέου την Άνοιξη του 2010, όταν εκείνος ζητούσε δάνειο 110 δις ευρώ με ευνοϊκούς όρους. Η πληροφορία προέρχεται από έγκυρες πηγές της Wall Street Journal, τις οποίες επικαλείται το κεντρικό άρθρο της βρετανικής εφημερίδας, Guardian.
  «Η ελληνική κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα πέρασε άλλο ένα νομοσχέδιο σαν εκείνα που έριξαν την οικονομία της σε βαθύτερη ύφεση και κλόνισαν τόσο τα θεμέλιά της όσο και αυτά του δημοκρατικού πολιτεύματος. Αυτό το νομοσχέδιο ψηφίστηκε εν μέσω γενικής απεργίας και βομβών μολότοφ», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα για τα γεγονότα της Τετάρτης, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα που ψηφίστηκε προς εφαρμογή είναι το πιο βάρβαρο που έχει επιβληθεί στην μεταπολεμική Ευρώπη.
 
«Ακραίες πολιτικές εντός, εξτρεμιστικές πολιτικές εκτός», γράφει ο Guardian για την Χρυσή Αυγή, που σχολιάζει ότι «έχει διεισδύσει στις αστυνομικές δυνάμεις, αστυνομεύοντας περιοχές της Αθήνας, ενώ τρία χρόνια πριν δεν θυμόταν κανείς την ύπαρξή της». Οι κεντρώες δυνάμεις έχουν καταρρεύσει, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, από την στιγμή που συναίνεσαν στις επιταγές της κας Μέρκελ. «Το ΠΑΣΟΚ του Παπανδρέου έχει διαλυθεί και φαίνεται αναξιόπιστο. Όσοι δημοσιογράφοι προσπαθούν να δείξουν ανεξάρτητοι συλλαμβάνονται, όπως ο Κώστας Βαξεβάνης».
 
Στην καρδιά της Ευρώπης η Δημοκρατία καταρρέει. Για αυτό οφείλονται κυρίως οι διεφθαρμένοι πολιτικοί της Ελλάδας που επί δεκαετίες κυριαρχούν στις επιχειρήσεις και τα μίντια. Αλλά φταίει και η ευρωζώνη: πρώτον για τα μέτρα που ζητά και δεύτερον γιατί κλείνει τα μάτια στα αποτελέσματα. «Όντως η κα. Μέρκελ είχε δίκιο – κανείς δεν θα θελήσει τέτοια βοήθεια ξανά», γράφει η εφημερίδα.
 
Η γερμανική σκοπιά
 
Με τον τίτλο «εξέγερση εν όψει», η γερμανική έκδοση των Financial Times στο κεντρικό άρθρο της εκτιμά ότι «καθώς αρχίζουν να εφαρμόζονται τα νέα μέτρα ενώ παράλληλα συνεχίζεται η ύφεση, ανεξάρτητοι παρατηρητές δεν απομακρύνουν το ενδεχόμενο εξέγερσης».
 
«Η Ελλάδα είναι σε ελεύθερη πτώση και η διάθεση γίνεται όλο πιο ριζοσπαστική. Τα πνεύματα είναι οξυμένα, κάθε νέο πακέτο σπρώχνει τους Έλληνες βαθύτερα στην απελπισία», κάνοντας αναφορά και στα λόγια του Χρήστου Παππά, του βουλευτή της Χρυσής Αυγής για «ειδικά δικαστήρια».
 
Σύμφωνα με τους FTD, ο κίνδυνος που υποδεικνύουν οι ανεξάρτητοι παρατηρητές περί εξέγερσης γίνεται πιο πραγματικός στις αρχές του επόμενου χρόνου όταν θα αρχίσουν να γίνονται αντιληπτές οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. 
 
Υπερατλαντικές επιφυλάξεις
 
«Κανείς υπεύθυνος Έλληνας βουλευτής δεν μπορεί να αγνοούσε τις τρομακτικές συνέπειες ενός "όχι", αλλά και κανείς δεν μπορεί να απορρίψει την απειλή στην κοινωνική σταθερότητα που επιφέρουν αυτές οι περικοπές», παρατηρούν οι New York Times στο δικό τους σημερινό κεντρικό άρθρο, που τιτλοφορείται «Η Ελλάδα πίνει το κώνειο» κάνοντας έτσι μια αντιπαραβολή με την περίπτωση του Σωκράτη στην αρχαία Αθήνα.
 
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, όλα όσα αναγράφονται και ορίζονται από το Μνημόνιο ΙΙΙ έχουν δοκιμαστεί και αποτύχει παταγωδώς. «Κατά αυτόν τον τρόπο οι Έλληνες χάνουν την εμπιστοσύνη τους στο πολιτικό σύστημα, το οποίο φαίνεται να είναι αδύναμο να τους προστατεύσει από την οικονομική καταστροφή», εκτιμά η εφημερίδα.
 
«Υποπτευόμαστε πως πολλοί από τους πιστωτές γνωρίζουν ότι απάντηση δεν είναι η περισσότερη λιτότητα», καταλήγει η εφημερίδα συμπληρώνοντας ότι «μέχρι στιγμής, όμως, δεν έχουν αμφισβητήσει την αρχηγό της ισχυρότερης ευρωπαϊκής οικονομίας, την Γερμανίδα καγκελάριο, που συνεχίζει να πιστεύει ότι μόνο η οικονομική τιμωρία θα πιέσει την Ελλάδα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου