Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Με χρυσά κουτάλια... του Δημοσίου έτρωγε η ΜΚΟ «Ο Κύκλος της Πάτμου»

Πώς έφαγαν 9,5 εκατ. ευρώ από το δημόσιο τα μέλη της ΜΚΟ...

Με χρυσά κουτάλια... του Δημοσίου έτρωγε η ΜΚΟ 

«Ο Κύκλος της Πάτμου»

 

Με χρυσά κουτάλια... του Δημοσίου έτρωγε η ΜΚΟ «Ο Κύκλος της Πάτμου»
Ποινική δίωξη σε βάρος 14 ατόμων, μελών ΜΚΟ, αλλά και συγγενικών τους προσώπων, για τα αδικήματα της κακουργηματικής απάτης και της απάτης σε βάρος του Δημοσίου κατά συναυτουργία, κατ' εξακολούθηση και κατ' επάγγελμα, καθώς και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, άσκησε η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ μετά από πρόταση του εισαγγελέα, εκδόθηκε βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών για δέσμευση περιουσιακών τους στοιχείων.


Η δίωξη ασκήθηκε μετά από έρευνα που διενεργήθηκε από την οικονομική αστυνομία και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για κακουργηματικής φύσεως αδικήματα που τελέστηκαν κατά το χρονικό διάστημα 2000- 2010, όταν η ΜΚΟ «Ο Κύκλος της Πάτμου» χρηματοδοτήθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διοργάνωση εν πλω συμποσίων, εκ των οποίων ένα δεν πραγματοποιήθηκε και άλλα υπερκοστολογήθηκαν.

Στο πλαίσιο της έρευνας πραγματοποιήθηκε φορολογικός έλεγχος σε νομικά πρόσωπα, διενεργήθηκαν κατ' οίκον έρευνες και κατασχέσεις, αναλύθηκαν τραπεζικά δεδομένα και φορολογικά στοιχεία εμπλεκομένων φυσικών και νομικών προσώπων. Επίσης, σχετικά με την υπόθεση, κατέθεσαν 70 άτομα (κρατικοί αξιωματούχοι, στελέχη και υπάλληλοι της ΜΚΟ, υπουργείων, φορέων, οργανισμών, ιδρυμάτων, επιχειρήσεων κ.ά.).

Από τη μελέτη του υλικού υπολογίστηκε ότι στη συγκεκριμένη ΜΚΟ εισέρρευσε συνολικά, κατά την περίοδο 2000 έως και 2010, το ποσό των 9,5 εκατ. ευρώ! 

Ωστόσο, στο βιβλίο εσόδων- εξόδων ήταν καταχωρημένα μόνο τα 6,5 εκατ. ευρώ, ενώ δεν εντοπίστηκαν εγγραφές για το υπόλοιπο ποσό. Επιπλέον, εντοπίστηκε ένας τραπεζικός λογαριασμός της ΜΚΟ στο Λονδίνο, στο οποίο πραγματοποιήθηκαν εισροές συνολικού ύψους 4,2 εκατ. ευρώ από διάφορα εγχώρια και αλλοδαπά νομικά πρόσωπα (κοινωφελή ιδρύματα, οργανισμοί, επιχειρήσεις κ.α.) με τη μορφή χορηγιών και δωρεών.

Στα παραστατικά που υποβλήθηκαν για έλεγχο στους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς, συμπεριλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων λειτουργικά έξοδα διαμερίσματος σε κεντρική περιοχή της Αθήνας, που αποτελούσε μόνιμη κατοικία μέλους της ΜΚΟ και όχι επίσημη έδρα του σωματείου, έξοδα αγοράς προϊόντων σούπερ- μάρκετ κ.λπ., καθώς και έξοδα γευμάτων σε εστιατόρια και έξοδα μετακίνησης μέλους της ΜΚΟ και συγγενικών του προσώπων, για σκοπούς άσχετους με τη δραστηριότητα του σωματείου.

Επίσης διαπιστώθηκε αγορά προμηθειών χωρίς τη διενέργεια διαγωνισμών, απευθείας ανάθεση έργου σε μέλη ή συγγενικά/φιλικά πρόσωπα μελών της ΜΚΟ και πλήθος περιπτώσεων, κατά τις οποίες φυσικά πρόσωπα προσπορίζονταν οικονομικά οφέλη, ενώ ήταν μέλη της ΜΚΟ, ως αμοιβές για παροχή υπηρεσιών προς την οργάνωση.

Τέλος, σε έλεγχο που έγινε στον τραπεζικό λογαριασμό της ΜΚΟ για το ίδιο χρονικό διάστημα, προέκυψε ότι είχαν πραγματοποιηθεί μεταφορές ποσών σε προσωπικούς λογαριασμούς, που διατηρούσαν μέλη της ΜΚΟ, αλλά και συγγενείς τους, σε πιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού. 

Τα ποσά αυτά, όπως διαπιστώθηκε, προορίζονταν για εξόφληση προσωπικών δανείων και ανακατασκευή ακινήτων, καθώς επίσης για τη λειτουργία off-shore εταιρείας που σχετίζεται με αγοραπωλησία και ανακαίνιση ακινήτων μελών της ΜΚΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου