Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΚΑΠΟΝ Σήμερα ο δεύτερος γύρος στην “Πρωτοβουλία”

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΚΑΠΟΝ Σήμερα ο δεύτερος γύρος στην “Πρωτοβουλία”



Στην έκτακτη συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας της “Πρωτοβουλίας” θα παιχθεί σήμερα η δεύτερη πράξη της νέας ενδοπαραταξιακής αντιπαράθεσης, την οποία πυροδότησε η προχθεσινή κατάθεση του αντιδημάρχου Οικονομικών, στη δίκη για την υπεξαίρεση στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Του Νίκου Ηλιάδη

Η πρώτη πράξη παίχθηκε χθες στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του δήμου, η οποία όμως διεκόπη. Η κατάθεση του Χασδάι Καπόν, ο οποίος έριξε στα “μαλακά” τον πρώην δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο καθώς και τους τρεις πρώην αντιδημάρχους Οικονομικών οι οποίοι είναι μεταξύ των κατηγορουμένων στην υπόθεση της υπεξαίρεσης, προκάλεσε δυσαρέσκεια στο εσωτερικό της “Πρωτοβουλίας”.

Το θέμα συζητήθηκε αρχικά σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις που είχαν προχθές στελέχη της δημοτικής πλειοψηφίας, είτε μεταξύ τους είτε και με τον Γιάννη Μπουτάρη. Ετέθη όμως και στη χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, στην οποία μετέχουν ο δήμαρχος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και οι αντιδήμαρχοι.

Μιλήστε
Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά την έναρξη της συνεδρίασης, αντιλαμβανόμενος ο δήμαρχος το κλίμα δυσαρέσκειας που υπήρχε, κάλεσε όσους επιθυμούν να μιλήσουν για το θέμα: “Ορίστε, μιλήστε, πείτε τι θέλετε”, είπε σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μπουτάρης. Στην ομιλία του ο κ. Καπόν εξήγησε ότι είπε στο δικαστήριο αυτά τα οποία πίστευε. “Εγώ μίλησα με τη συνείδησή μου και είπα αυτά που πραγματικά πιστεύω”, ανέφερε.
Ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στον κ. Καπόν ήταν ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού. Ο Ανδρέας Κουράκης εγκάλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, τον συνάδελφό του λέγοντας “πώς είναι δυνατόν να λες στο δικαστήριο ότι ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι δεν έχουν ευθύνες, όταν εσύ δεν βρισκόσουν εδώ εκείνη την περίοδο. Έζησες τίποτε απ’ όλα αυτά και λες ότι δεν συνέβησαν;”, διερωτήθηκε. “Πώς ισχυρίζεσαι ότι το σύστημα ήταν ‘γενικοκεντρικό’ εφόσον δεν συμμετείχες τότε στο δημοτικό συμβούλιο και δεν γνώριζες πώς δούλευε ο δήμος επί Παπαγεωργόπουλου;”, προσέθεσε ο κ. Κουράκης.
Επικριτικός απέναντι στον αντιδήμαρχο Οικονομικών υπήρξε και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. Ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος σημείωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι οι ειδικές εντολές, σχετικά με τις οποίες ο κ. Καπόν είπε στο δικαστήριο ότι ενδεχομένως να υπέγραφε κι εκείνος ανάλογα έγγραφα, “ήταν αυτές που διαμόρφωσαν το κατάλληλο περιβάλλον για να γίνει η υπεξαίρεση”. Ο κ. Αβραμόπουλος διερωτήθηκε επίσης πώς ο κ. Καπόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ύψος της υπεξαίρεσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21,3 εκατ. ευρώ “ενώ ο έλεγχος συνεχίζεται ακόμη”.

Η απάντηση του Χ. Καπόν

Ερωτηθείς σχετικά χθες βράδυ από τη “Μ” ο αντιδήμαρχος Οικονομικών απέφυγε να σχολιάσει όσα συνέβησαν στην Εκτελεστική Επιτροπή, λέγοντας πως “δεν επιθυμώ να τροφοδοτήσω άλλο αυτή την υπόθεση”. Προσέθεσε ωστόσο ότι η “συζήτηση διεξήχθη σε ήρεμο κλίμα”, ενώ δήλωσε απολύτως ικανοποιημένος από τη στάση που τήρησε ο κ. Μπουτάρης.
Υπενθυμίζεται ότι στην προχθεσινή κατάθεσή του ο κ. Καπόν είπε μεταξύ άλλων ότι “στο μοντέλο διοίκησης Παπαγεωργόπουλου τη μέγιστη ευθύνη είχε ο γενικός γραμματέας”, ενώ για τους πρώην αντιδημάρχους είπε ότι “μπορεί να είχαν πληροφόρηση αλλά δεν είχαν γνώση”.

«ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ» Η έκπληξη μετατράπηκε σε οργή

Σε ιδιαιτέρως υψηλούς τόνους κινείται η κριτική την οποία ασκεί ο συντονιστής του 15μελούς της “Πρωτοβουλίας” Νίκος Φωτίου. “Η κατάθεση του κ. Καπόν ήταν για μας μια εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξη. Πέσαμε από τον ουρανό”, δήλωσε στη “Μ”. “Ουσιαστικά αναιρεί τα έξι χρόνια της ‘Πρωτοβουλίας’, η οποία όλα αυτά τα χρόνια υποστήριζε ότι το σύστημα του Παπαγεωργόπουλου παράγει διαφθορά - γι’ αυτό κι εμείς ζητούσαμε να υπάρξει αλλαγή στον δήμο”, σημείωσε. Αυτή η πολιτική μας, συνεχίζει ο κ. Φωτίου, τώρα ακυρώνεται. “Όταν βγαίνει ο αντιδήμαρχος και βγάζει λάδι τον πρώην δήμαρχο και τους πρώην αντιδημάρχους, δηλαδή όλη την πολιτική ηγεσία, επιρρίπτοντας ευθύνες σε έναν μετακλητό υπάλληλο και σε δύο υπηρεσιακούς παράγοντες, είναι σαν να λέει ότι η πολιτική ηγεσία δεν είχε καμία ευθύνη και ότι όλα τα έστησαν κάποιοι υπάλληλοι”.
Ο κ. Φωτίου εξήγησε ότι στους κόλπους της παράταξης “υπήρξε στην αρχή έκπληξη, η οποία μετατράπηκε σε οργή”. Σημειώνεται ότι στη σημερινή συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας θα συμμετάσχει και το 15μελές συντονιστικό όργανο της “Πρωτοβουλίας”. Χθες στα μέλη της παράταξης εστάλη ενημερωτικό e-mail σχετικά με την προχθεσινή κατάθεση του κ. Καπόν στο δικαστήριο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου