Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Όταν ο Λαυρεντιάδης μεγαλουργούσε!

Όταν ο Λαυρεντιάδης μεγαλουργούσε!


του Γιάννη Παντελάκη 

Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης θα κάνει Χριστούγεννα στον Κορυδαλλό. Σ’ ένα κελί κοντά σ’ εκείνο του Άκη Τσοχατζόπουλου. Και του Λάκη Γαβαλά. Και του Μάκη Ψωμιάδη. Όλα, συμβολικά πρόσωπα της σύγχρονης νεοελληνικής πραγματικότητας. Δέσποσαν δεκαετίες. Ο καθένας στο είδος του. Αν παρατηρήσει κάποιος την πορεία τους, θα καταλάβει σε μεγάλο βαθμό γιατί φτάσαμε ως εδω. Βέβαια, δεν είναι μόνο ο Λαυρεντιάδης και ο Άκης, οι αιτίες του κακού. Είναι πολλές εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες ακόμα που θα έπρεπε να τους συντροφεύουν. Απλά αυτοί αποτελούν ένα χαρακτηριστικό δείγμα, κάτι σαν demo !

Δυο ημέρες πριν, μια εφημερίδα (Παραπολιτικά) έγραφε πως στην λίστα Λαυρεντιάδη υπάρχουν εκδότες, δημοσιογράφοι, πολιτικοί, δικαστικοί, τραπεζικοί. Ξέχασε κάποιους ιερείς μάλλον, αρχιερείς μάλιστα που τον ανακήρυσσαν "άρχων του Πατριαρχείου" και τον συνόδευαν σε ταξίδια μακρινά στο Κατάρ. Ίσως, η όποια κάθαρση επιχειρείται, να μην περιλαμβάνει τους συγκεκριμένους, πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις. Πάντως, στα δημοσιογραφικά γραφεία, ήδη ακούγονται φήμες πως ο Λαυρεντιάδης δεν θα πάει ...άκλαυτος. Έχει, λένε, στοιχεία που πείθουν για τις στενές του σχέσεις με πολλούς εκπροσώπους όλων των προαναφερόμενων χώρων και αν χρειαστεί θα τους πάρει μαζί του. Στον Κορυδαλλό ή άλλα σωφρονιστικά καταστήματα. Δεν ξέρω αν θα συμβεί. Ξέρω κάτι άλλο. Πως ο Λαυρεντιάδης- η σύγχρονη αυτή εκδοχή Κοσκωτά- δεν έκανε ο,τι έκανε μόνος του. Δεν θα μπορούσε άλλωστε, χρειαζόταν πολλούς ακόμα. Προφανώς μεσα σ αυτούς και οι λίγοι που προφυλακίσθηκαν για την ίδια υπόθεση, τα τρία κορυφαία στελέχη της Proton. Ωστόσο και πάλι δεν αρκούν αυτοί. Ο Λαυρεντιάδης είχε αλώσει πολλούς ακόμα χώρους, δεν αρκέστηκε στον Τραπεζικό.
Ο χώρος των ΜΜΕ, ήταν από εκείνους όπου ο Λαυρεντιάδης έδειξε μια ιδιαίτερη προτίμηση. Αγόραζε μια σειρά από μέσα ενημέρωσης σκορπώντας άπειρα εκατομμύρια, ενώ είχε συμμετοχές σε πολλά ακόμα. Έτσι, εξασφάλιζε την σιωπή τους. Κανένας ή τέλος πάντων ελάχιστοι δημοσιογράφοι, θα ερευνούσαν σε βάθος πως ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας από μια μικρή επιχείρηση στο Αιγάλεω, βρέθηκε μεγιστάνας. Φαντάζομαι η δικαιοσύνη, δεν θα περιορίσει τις έρευνες της στην αμιγώς τραπεζική ιστορία της Proton. Θα ψάξει και τους "φίλους" του Λαυρεντιάδη σε άλλους χώρους. Στην πολιτική, την δικαιοσύνη, την εκκλησία, τα μέσα ενημέρωσης. Ναι, κυρίως στα μέσα ενημέρωσης. Ελπίζω να μην συμβεί ο,τι και με τον Τσοχατζόπουλο. Τότε, που διαβάζαμε ότι οι έρευνες έδειξαν "λίστες του Άκη" με πολλά μιντιακά πρόσωπα, αλλά αρκεστήκαμε εκεί. Δεν μάθαμε ποτέ αν οι δημοσιογράφοι στην λίστα του Ακη βοήθησαν στις βρώμικες δουλειές, αν ερευνήθηκε η συμμετοχή τους, αν δικαιολογείται ενδεχόμενος πλουτισμός τους.
Μακάρι να μην συμβεί το ίδιο. Γιατί ήδη, βλέπουμε μέσα ενημέρωσης να πρωτοστατούν στην κριτική τους για τον Λαυρεντιάδη. Και πολύ "φοβόμαστε" πως είναι τα ίδια μέσα που κρατούσαν ηχηρή σιωπή όταν ο Λαυρεντιάδης ...μεγαλουργούσε !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου