Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Στη αποψινή ψηφοφορία παραχωρείται η εθνική κυριαρχία


Στη αποψινή ψηφοφορία παραχωρείται η εθνική κυριαρχία

Το 11ο εδάφιο στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου αποτελεί την "κερκόπορτα" της παραχώρησης εθνικής κυριαρχίας και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας...
 

Στη αποψινή ψηφοφορία παραχωρείται η εθνική κυριαρχία
Ζητήματα παραχώρησης εθνικής κυριαρχίας στους δανειστές μας εγείρουν, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που ως νομοσχέδιο πρόκειται να ψηφιστούν σήμερα στη Βουλή.

Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να προσφέρει "γην και ύδωρ" στους εταίρους μας σε περίπτωση που δεν εκπληρώσει στο ακέραιο όλες τις προβλεπόμενες υποχρεώσεις της.



Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, η συγκεκριμένη τρισέλιδη συμφωνία-δέσμευση για τη χώρα μας δεν έχει λάβει όπως θα έπρεπε τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Αντίθετα, θα παραδοθεί τυπικά προς έγκριση στον προαναφερόμενο γνωμοδοτικό θεσμό.


Τι προβλέπει το εδάφιο 11


"Ούτε το Δικαιούχο Κράτος Μέλος, ούτε η Τράπεζα της Ελλάδος, ούτε κανένα από τα αντίστοιχα περιουσιακά τους στοιχεία εξαιρούνται, λόγω εθνικής κυριαρχίας ή για άλλο λόγο της δικαιοδοσίας, κατάσχεσης-συντηρητικής ή αναγκαστικής- ή αναγκαστικής εκτέλεσης σε σχέση με οποιοδήποτε ένδικο βοήθημα ή διαδικασία σχετικά με τη Σύμβαση Τροποποίησης".

Αυτό ορίζεται στο 11ο εδάφιο του κειμένου, κάτι που σημαίνει πως ο δημόσιος πλούτος δεν μπορεί να εξαιρεθεί από οποιαδήποτε κατάσχεση προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των δανειστών μας.

Παράλληλα, στο ίδιο κείμενο ορίζεται ότι οι τυχόν διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών δεν θα εξεταστούν από την Ελληνική Δικαιοσύνη αλλά από δικαστήριο του Λουξεμβούργου.


Προς ψήφιση οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου 

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη είναι στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση ενόψει της ψήφισης σήμερα, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, του νομοσχεδίου για τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, που ορίζουν επίσης μια σειρά από δημοσιονομικά, μισθολογικά και άλλα θέματα, όλα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης.



Στα μέτρα περιλαμβάνονται νέοι δημοσιονομικοί κανόνες γα τον έλεγχο των δαπανών των υπουργείων των ΔΕΚΟ και των ΟΤΑ, αναστολή πλειστηριασμών στην α' κατοικία και την αναστολή εξώσεων σε εμπορικά καταστήματα ως το τέλος του 2013 και παρεμβάσεις στις συντάξεις υπαλλήλων της Βουλής (προσαρμογή στα όσα ισχύουν για τους υπαλλήλους των υπουργείων).


Επιπλέον, στο προς ψήφιση νομοσχέδιο περιλαμβάνονται τα μέτρα επιτάχυνσης της απορρόφησης του ΕΣΠΑ, ο νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης, η Δανειακή Σύμβαση για την ανταλλαγή ομολόγων και η πράξη απαλλαγής ευθύνης ΔΣ τραπεζών κατά την ανταλλαγή ομολόγων.


Η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.


Είναι χαρακτηριστικό ότι ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας από τη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, το Σάββατο. 


«Αν κάποιες πολιτικές παρατάξεις ή κάποιοι συνάδελφοι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να δώσει περισσότερο χρόνο στη συζήτηση αυτών των νομοσχεδίων είναι θέμα προσωπικό και όχι παραβίασης του κανονισμού» απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου