Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Δήμος Θεσσαλονίκης: Γύρω γύρω όλοι και... στη μέση ο Καπόν

Δήμος Θεσσαλονίκης: Γύρω γύρω όλοι και... στη μέση ο Καπόν




ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΥΤΥΧΙΑ ΒΑΤΑΛΗ
Σε... τεντωμένο σχοινί κινούνται αυτό το διάστημα οι -ούτως ή άλλως- εύθραυστες σχέσεις μεταξύ της ηγετικής ομάδας της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης.
Η αναμονή των αποφάσεων του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις αντιδημαρχίες, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστεί τελικά στην πράξη ο πολυσυζητημένος νέος οργανισμός του δήμου Θεσσαλονίκης έχουν δημιουργήσει ένα μάλλον ψυχροπολεμικό κλίμα στο δημαρχείο.

Κρίσιμη για πολλούς θεωρείται η συνεδρίαση, σήμερα το μεσημέρι, της εκτελεστικής ομάδας της διοίκησης Μπουτάρη (δήμαρχος, αντιδήμαρχοι και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου), αλλά και η μεθαυριανή συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας της παράταξης «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη». Κατά τις συνεδριάσεις αυτές, ο δήμαρχος αναμένεται να ανακοινώσει τις επιλογές του για το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου, την Οικονομική Επιτροπή, την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής (η ανάδειξη των μελών αυτών των οργάνων θα γίνει την Κυριακή με τις δημαιρεσίες, με το νυν πρόεδρο Παναγιώτη Αβραμόπουλο να παραμένει -όπως όλα δείχνουν - στη θέση του), αλλά και για τις δημοτικές κοινότητες (όπου επίσης επικρατεί αναβρασμός καθώς, ενώ ο δήμαρχος επιθυμεί την ανάδειξη νέων προσώπων, κάποιοι «παλιοί» εμμένουν στη διατήρηση της θέσης τους).
Παράλληλα, μόλις χτες έγινε γνωστό ότι ο δήμαρχος ετοιμάζει απόφαση για παράταση της θητείας των αντιδημάρχων για έναν ακόμη μήνα, κάτι που θεωρείται ότι μεταθέτει για λίγο αργότερα τις ανακοινώσεις των αντιδημαρχιών.

«Ή αυτός ή εμείς»
Προς το παρόν ο δήμαρχος κρατά κλειστά τα χαρτιά του για το δίλημμα που φαίνεται να του έχει τεθεί από τους δύο «συνοδοιπόρους» του, ιδρυτικά μέλη της ομάδας «Πρωτοβουλία», Π. Αβραμόπουλο, πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, και Αν. Κουράκη, αντιδήμαρχο Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, ότι είτε θα αποπέμψει από την πρωταγωνιστική ομάδα της διοίκησης τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Χασδάι Καπόν είτε θα φύγουν οι ίδιοι και σχεδόν τα μισά μέλη της δημοτικής ομάδας.
Οι δύο άνδρες εμφανίζονται ανένδοτοι στην επιλογή τους αυτή, καθώς θεωρούν ότι με διάφορες κινήσεις του στο παρελθόν (υπόθεση Αλλατίνη, πεζοδρόμηση τμήματος της Πρ. Κορομηλά, «ευνοϊκή» για τον πρώην δήμαρχο Β. Παπαγεωργόπουλο κατάθεση του κ. Καπόν στη δίκη της υπεξαίρεσης κ.ά.) ο εν λόγω αντιδήμαρχος έβλαψε αυτό που η «Πρωτοβουλία» βασικά ευαγγελιζόταν: «καμία υποχώρηση σε ''ημετέρους'', διαφάνεια στη διοίκηση».
Υπό το πρίσμα αυτό, εάν ο δήμαρχος επιμείνει -όπως λένε οι πληροφορίες- να «κρατήσει» τον κ. Καπόν στην ηγετική του ομάδα, δεν αποκλείεται η «Πρωτοβουλία» να βρεθεί στα πρόθυρα της διάσπασης, εάν όχι της διάλυσης. Αλλωστε, την ίδια άποψη με τους κ.κ. Κουράκη και Αβραμόπουλο ενστερνίζονται και τα μέλη της δημοτικής ομάδας της διοίκησης, δηλαδή δημοτικοί σύμβουλοι και άλλα στελέχη της «Πρωτοβουλίας».
«Τα πράγματα δεν είναι καλά. Ο δήμαρχος φαίνεται να καθυστερεί να λάβει αποφάσεις και η καθυστέρηση αυτή δείχνει ότι δυσκολεύεται να αποπέμψει τον κ. Καπόν από την ηγετική του ομάδα, παρά τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις που δέχεται. Σε περίπτωση πάντως που επιμείνει, η ''άλλη πλευρά'' επιμένει ότι θα αποχωρήσει από τη στενή ομάδα της διοίκησης», τονίζει χαρακτηριστικά στέλεχος της «Πρωτοβουλίας».
Από την άλλη, αντιτείνουν άλλα στελέχη, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την επιτυχημένη πορεία του κ. Καπόν στην αντιδημαρχία των Οικονομικών. «Αν κάνει τη δουλειά, γιατί να τον αποπέμψουμε;», αναρωτιόταν χαρακτηριστικά φίλος της παράταξης.

«Το τρένο»
«Η τρόικα των Μπουτάρη, Αβραμόπουλου και Κουράκη οδήγησε το ''τρένο'' της ''Πρωτοβουλίας'' στον προορισμό του, δηλαδή στη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης. Ολοι οι υπόλοιποι ανέβηκαν στο τρένο όταν η διαδρομή έγινε ευχάριστη. Αβραμόπουλος και Κουράκης έχουν ιδρύσει την ''Πρωτοβουλία'' και ως εκ τούτου προσπαθούν να υπενθυμίζουν στη διοίκηση τη φυσιογνωμία, αλλά και το πολιτικό και ιδεολογικό υπόβαθρο της παράταξης, χάρη στην οποία κάποιοι είναι σήμερα στη θέση αντιδημάρχου», σχολιάζουν με νόημα μέλη της «Πρωτοβουλίας».
«Δεν αμφισβητώ τη συμβολή των Κουράκη και Αβραμόπουλου στην πορεία της δημοτικής κίνησης. Θα πρέπει όμως να πω ότι, όταν επιβάτες του περίφημου αυτού τρένου ήταν μόνον οι ίδιοι, η ''Πρωτοβουλία'' ήταν κολλημένη στο 15%. Η ''Πρωτοβουλία'' κατέκτησε το δήμο όταν ανέβηκαν στο τρένο και άλλοι άνθρωποι από διάφορους χώρους και με διάφορες καταβολές. Αλλωστε, η διοίκηση ενός δήμου είναι ομαδικό άθλημα», αντιτείνει άλλος αντιδήμαρχος.

«Προεκλογικές» επιλογές
Οι πληροφορίες που δημοσίευσε ο «Α» περί μείωσης του αριθμού των αντιδημαρχιών από οκτώ που είναι σήμερα σε έξι ή πέντε φαίνεται πάντως να επιβεβαιώνονται. «Κλειδί» για τις εξελίξεις θεωρείται ο νέος οργανισμός του δήμου Θεσσαλονίκης που καταργεί τις αντιδημαρχίες με τη σημερινή τους έννοια.
«Η χρονιά αυτή είναι καθοριστικής σημασίας για τις επερχόμενες εκλογές. Η διοίκησή μας πρέπει να κεφαλαιοποιήσει και στη συνέχεια να αναδείξει το έργο που έγινε έστω και αυτό το μικρό διάστημα από τις αρχές του 2011 μέχρι σήμερα. Υπό την έννοια αυτή, ο δήμαρχος πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα τις επιλογές του. Πώς όμως μπορεί να γίνει η κεφαλαιοποίηση του έργου της διοίκησης αν εφαρμοστεί ο νέος οργανισμός, σύμφωνα με τον οποίο οι αντιδήμαρχοι περιορίζονται μόνο στη λήψη πολιτικών αποφάσεων, στερούνται όμως την αρμοδιότητα ''παρακολούθησης'' της εξέλιξης αυτών των αποφάσεων», τονίζει χαρακτηριστικά έτερος αντιδήμαρχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου