Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

ΔΗΜΑΙΡΕΣΙΕΣ Κληρώνει για αντιδημάρχους και προέδρους δημοτικών συμβουλίων

ΔΗΜΑΙΡΕΣΙΕΣ Κληρώνει για αντιδημάρχους και προέδρους δημοτικών συμβουλίων



Εβδομάδα έντονων ζυμώσεων στο εσωτερικό των δημοτικών και περιφερειακών διοικήσεων είναι η τρέχουσα, καθώς την προσεχή Κυριακή θα εκλεγούν νέα προεδρεία σε δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια.
 
Των Νίκου Ηλιάδη, Φανής Σοβιτσλή
Θα εκλεγούν επίσης τα μέλη της οικονομικής επιτροπής, η οποία έχει βαρύνουσα σημασία καθώς και της επιτροπής ποιότητας ζωής. Παράλληλα, μέσα στην εβδομάδα αναμένεται αρκετοί δήμαρχοι να ανακοινώσουν τα ονόματα των νέων αντιδημάρχων. Ωστόσο, αρκετοί κρατούν ακόμη κλειστά τα χαρτιά τους, μεταθέτοντας για μετά τις δημαιρεσίες της Κυριακής τη δημοσιοποίηση των αποφάσεών τους. Οι σχετικές συζητήσεις έχουν πάντως ξεκινήσει εδώ και μέρες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ήδη έχουν ληφθεί και έχουν ανακοινωθεί οι σχετικές αποφάσεις των δημάρχων.


Μια από τις αιτίες που αναγκάζουν τους δημάρχους να μεταθέσουν τις αποφάσεις τους είναι οι εκκρεμότητες που παραμένουν όσον αφορά τον αριθμό αλλά και το καθεστώς αμοιβής των αντιδημάρχων. Ο αριθμός τους σχετίζεται με τα επίσημα στοιχεία της απογραφής πληθυσμού, τα οποία ανακοινώθηκαν μόλις στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας. Όμως οι δήμαρχοι αναμένουν την έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου, η οποία θα ρυθμίζει μια σειρά θεμάτων, όπως το εάν θα υπάρχουν ή όχι άμισθοι αντιδήμαρχοι, εάν θα μπορούν στις θέσεις των άμισθων να τοποθετηθούν δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι να μπορούν όμως να λάβουν άδεια μετ’ αποδοχών από την υπηρεσία τους κτλ. Εκκρεμότητα υπάρχει και όσον αφορά τις εργοδοτικές εισφορές των δημάρχων και αντιδημάρχων, τις οποίες καταβάλλουν σήμερα από την τσέπη τους οι αιρετοί. Σημειώνεται ότι μετά τις τελευταίες περικοπές, η αντιμισθία των αντιδημάρχων κυμαίνεται από 850 έως 1.400 ευρώ μηνιαίως, αναλόγως του μεγέθους κάθε δήμου.

Αμπελόκηποι - Μενεμένη
Στο δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης ο δήμαρχος Λάζαρος Κυρίζογλου διατηρεί στη θέση τους τους έξι αντιδημάρχους, ενώ θα θεσπίσει άλλες δύο θέσεις άμισθων αντιδημάρχων. Έτσι, το νέο σχήμα αντιδημάρχων αποτελείται από τους Αλέξανδρο Κουσενίδη, τεχνικών υπηρεσιών, Γιώργο Κουσίδη, καθαριότητας και πρασίνου, Μανόλη Ιωαννίδη, αστικοδημοτικής κατάστασης, Αφροδίτη Ναλμπαντίδου, παιδείας, Τριαντάφυλλο Πουρσανίδη, αθλητισμού, Γιώργο Καζαντζίδη, οικονομικών, Μαρία Αποστολίδου, πολιτισμού και Γαβριήλ Παναγιωτίδη, κοινωνικής πολιτικής. Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου θα παραμείνει ο Γιώργος Ακτσελής.

Κορδελιό - Εύοσμος
Ριζικές αλλαγές στο σχήμα των αντιδημάρχων προγραμματίζει ο Στάθης Λαφαζανίδης καθώς θέλει, όπως λέει, να δώσει ευκαιρίες και σε άλλα στελέχη της παράταξης. Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρώτη διετία διετέλεσαν αντιδήμαρχοι οι Αβρόρα Σαββίδου, παιδείας, Γιάννης Γιαννακόπουλος, διοικητικών υπηρεσιών, Λάζαρος Κατσιάς, τεχνικών υπηρεσιών, Νίκος Ανανιάδης, οικονομικών, Νίκος Φουρκιώτης, καθαριότητας, Αχιλλέας Μουρατίδης, πρασίνου. Αλλαγή θα υπάρξει και στο αξίωμα του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, θέση την οποία καλύπτει σήμερα η Μαριάνθη Βογιατζή. Ο κ. Λαφαζανίδης έχει καταλήξει στις αποφάσεις του, αλλά θα τις ανακοινώσει, όπως είπε, μέσα στην εβδομάδα σε ειδική συνεδρίαση της παράταξής του.

Παύλου Μελά
Ο δήμαρχος Διαμαντής Παπαδόπουλος άλλαξε τους τρεις από τους έξι αντιδημάρχους, ενώ θα προσθέσει άλλους δύο άμισθους. Συγκεκριμένα, αντιδήμαρχος καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού τοποθετείται ο Πρόδρομος Δαμάσκος στη θέση του Μενέλαου Τριανταφυλλίδη, αντιδήμαρχος μικρών έργων ο Γιώργος Μαγειρόπουλος αντί του Νίκου Παυλίδη και κοινωνικής πολιτικής ο Κυριάκος Τσαλταμπασίδης αντί του Γιώργου Λίλτση. Αντιθέτως, παρατείνεται η θητεία των αντιδημάρχων Δημήτρη Φερενίδη (σχεδίου πόλης και πολεοδομίας), Θανάση Λάμπρου (οικονομικών) και Δημήτρη Δεληγιάννη (σχολικής στέγης - παιδείας).
Αντικατάσταση θα υπάρξει και στη θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου καθώς ο νυν Γιάννης Πορτουλίδης δεν επιθυμεί να συνεχίσει.

Νεάπολη - Συκιές
Μετά τις δημαιρεσίες θα ανακοινώσει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης τα ονόματα των έξι αντιδημάρχων, εκ των οποίων δύο θα είναι άμισθοι. Αύριο ή το αργότερο την Πέμπτη θα συγκληθεί η παράταξη της πλειοψηφίας, προκειμένου να καταλήξει στο πρόσωπο που θα προταθεί για τη θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, την οποία κατέχει σήμερα ο Αντώνης Σαουλίδης.

Καλαμαριά
Κλειστά κρατά τα χαρτιά του ο δήμαρχος Θεοδόσης Μπακογλίδης. Στην αρχή της θητείας του είχε πει πως θα δοθεί ευκαιρία σε όλους να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους, ωστόσο είναι άγνωστο εάν οι αλλαγές στο σχήμα των πέντε αντιδημάρχων (οι δύο άμισθοι) θα είναι σαρωτικές. Το ίδιο ισχύει και για τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, θέση την οποία κατέχει σήμερα ο Σταύρος Ζαμπέτογλου. Ανακοινώσεις θα γίνουν λίγο πριν από τις δημαιρεσίες της Κυριακής.

Πυλαία - Χορτιάτης
Μετά τις δημαιρεσίες της προσεχούς Κυριακής θα ανακοινώσει ο δήμαρχος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης τα ονόματα των έξι αντιδημάρχων, εκ των οποίων οι δύο θα είναι άμισθοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξουν αλλαγές οι οποίες ενδέχεται να είναι σαρωτικές. Αντιθέτως, θα παραμείνει στη θέση του ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιχάλης Γεράνης.

Λαγκαδάς
Εκτεταμένες αλλαγές στο σχήμα των αντιδημάρχων προτίθεται να κάνει ο δήμαρχος Γιάννης Αναστασιάδης. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους έξι αντιδημάρχους, εκ των οποίων οι δύο είναι άμισθοι, θα αλλάξουν οι τέσσερις. Τα ονόματα θα ανακοινωθούν την Κυριακή, αμέσως μετά την εκλογή του νέου προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου. Αλλαγή ενδέχεται να υπάρξει και στη θέση του προέδρου, στην οποία βρίσκεται σήμερα ο Ζαχαρίας Ζαχαρέγκας.

Θέρμη
Για ριζικές αλλαγές σε όλα τα αιρετά αξιώματα προϊδεάζει τους συνεργάτες του ο δήμαρχος Θεόδωρος Παπαδόπουλος. Αυτό σημαίνει ότι στις δημαιρεσίες της Κυριακής θα υπάρξει αλλαγή στη θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, την οποία κατέχει σήμερα ο Απόστολος Τσολάκης. Αλλαγές θα υπάρξουν και στο σχήμα των αντιδημάρχων, αλλά θα ανακοινωθούν αργότερα. Η Θέρμη διαθέτει σήμερα πέντε αντιδημάρχους οι οποίοι αναμένεται μετά τη νέα απογραφή να αυξηθούν σε έξι, εκ των οποίων δύο θα είναι άμισθοι.

Θερμαϊκός
Σαρωτικές αλλαγές στους αντιδημάρχους προαναγγέλλει ο δήμαρχος Γιάννης Αλεξανδρής. Τα ονόματα θα ανακοινωθούν στη συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας, η οποία θα γίνει Πέμπτη ή Παρασκευή. Στον Θερμαϊκό υπάρχουν πέντε αντιδήμαρχοι, οι οποίοι θα αυξηθούν σε έξι (οι δύο άμισθοι). Επίσης θα αλλάξουν οι επικεφαλής των τριών νομικών προσώπων αλλά και η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Έφη Ζαριφέ.

Βόλβη
Αλλαγές θα υπάρξουν στο σχήμα των αντιδημάρχων στον δήμο Βόλβης. Ωστόσο, ο δήμαρχος Δημήτρης Γαλαμάτης θα ανακοινώσει τα ονόματά τους μετά τις δημαιρεσίες της Κυριακής. Ο δήμος έχει έξι αντιδημάρχους, εκ των οποίων δύο είναι άμισθοι. Αλλαγή θα υπάρξει και στη θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, την οποία κατέχει σήμερα ο Θανάσης Γκαγκάρης.

Χαλκηδόνα
Ο προσφάτως εκλεγείς δήμαρχος Γιάννης Μπίκος προσανατολίζεται σε δραστικές αλλαγές στο σχήμα των αντιδημάρχων. Ωστόσο, αναμένει να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά το ασυμβίβαστο και μετά να προχωρήσει στον ορισμό των προσώπων. Ο δήμος Χαλκηδόνας έχει τρεις αντιδημάρχους, στους οποίους θα προστεθούν άλλοι δύο άμισθοι. Αλλαγή θα γίνει και στη θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, την οποία κατέχει σήμερα ο Κώστας Πλαγάκος. Νέος πρόεδρος θα είναι ένας εκ των Ζήση Βαϊνά, Κώστα Ταξιάρχη και Κώστα Χούλια.

Ωραιόκαστρο
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Δημήτρη Σαραμάντο αναμένονται εκτεταμένες αλλαγές στο σχήμα των αντιδημάρχων αλλά και των επικεφαλής των οργανισμών. Οι αντιδημαρχίες αναμένεται να αυξηθούν σε έξι (δύο άμισθες) από πέντε που είναι σήμερα, ενώ αλλαγή θα υπάρξει πιθανότατα και στη θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, την οποία κατέχει ο Κυριάκος Δούμπαλας. Αλλαγές θα γίνουν και στους επικεφαλής των τριών νομικών προσώπων και των δύο δημοτικών επιχειρήσεων. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν στη συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας το προσεχές Σάββατο.


Στο Νυμφαίο αποφασίζει ο Γ. Μπουτάρης
Στον δήμο Θεσσαλονίκης το μόνο βέβαιο είναι ότι και για τους επόμενους 17 μήνες θα παραμείνει πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος. Όσον αφορά τους αντιδημάρχους, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης θα ελάμβανε τις τελικές αποφάσεις του τις αργίες της Πρωτοχρονιάς, ευρισκόμενος για ξεκούραση στο Νυμφαίο και αναμένεται να τις ανακοινώσει εντός της εβδομάδας. Σύμφωνα με όσα έχει πει σε συνεργάτες του, σκοπεύει να μειώσει τον αριθμό των αντιδημάρχων από οκτώ που είναι σήμερα σε τέσσερις έως έξι, αναδιατάσσοντας τα χαρτοφυλάκιά τους. Ο κ. Μπουτάρης σκοπεύει να αντιστοιχήσει το νέο σχήμα αντιδημαρχιών με το νέο οργανόγραμμα του δήμου, το οποίο μειώνει κατά περίπου 1/3 τον αριθμό των διαφόρων διευθύνσεων και θα τεθεί σταδιακά σε πλήρη εφαρμογή εντός του 2013.
Επιπλέον, επιδίωξη του κ. Μπουτάρη είναι οι νέες διευθύνσεις να λειτουργούν ανεξάρτητα από την πολιτική ηγεσία του δήμου. Γι’ αυτό και σκέφτεται να προχωρήσει στον πλήρη διαχωρισμό της πολιτικής από την εκτελεστική και διοικητική λειτουργία του δήμου, αφαιρώντας από τους αντιδημάρχους τις εκτελεστικές αρμοδιότητες. τις οποίες θα αναλάβουν οι γενικοί διευθυντές των διαφόρων διευθύνσεων. «Ο αντιδήμαρχος θα δίνει μόνο τις πολιτικές κατευθύνσεις, δεν χρειάζεται να υπογράφει καθημερινά χιλιάδες έγγραφα», τονίζει ο δήμαρχος στους συνομιλητές του.
Το ενδιαφέρον του ανασχηματισμού στο σχήμα των αντιδημάρχων εστιάζεται στην τύχη που επιφυλάσσει ο δήμαρχος στον αντιδήμαρχο Οικονομικών Χασδάι Καπόν καθώς πιέζεται από την παράταξή του να τον απομακρύνει.
Ασχέτως, πάντως, του αριθμού των αντιδημάρχων, ο κ. Μπουτάρης δεν φαίνεται διατεθειμένος να ανοίξει το παιχνίδι προς την υπόλοιπη δημοτική ομάδα του. Συνεπώς είτε οι νυν αντιδήμαρχοι θα αλλάξουν χαρτοφυλάκια είτε σε περίπτωση μείωσης του αριθμού των αντιδημαρχιών οι τέσσερις - πέντε που θα απομείνουν θα επιλεγούν και πάλι από το υπάρχον σχήμα. Αλλαγές ενδεχομένως να υπάρξουν και στους επικεφαλής των νομικών προσώπων (ΔΕΠΘΕ, ΚΑΠΗ κτλ.), ενώ τριβές υπάρχουν όσον αφορά τους προέδρους των έξι δημοτικών κοινοτήτων. Ο κ. Μπουτάρης επιθυμεί να αναδειχθούν νέα πρόσωπα, ωστόσο, οι περισσότεροι από τους νυν θέλουν να παραμείνουν.


Πρώτα θα εκλεγεί περιφερειάρχης
Στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εκείνο που κυριαρχεί δεν είναι οι δημαιρεσίες αλλά η εκλογή νέου περιφερειάρχη. Τόσο η πλευρά των αδελφών Ψωμιάδη όσο και αυτή του Απόστολου Τζιτζικώστα επιθυμούν η ανάδειξη νέου περιφερειάρχη να προηγηθεί της εκλογής νέου προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου καθώς και των μελών της οικονομικής επιτροπής. Προ ημερών μάλιστα, ο Διονύσης Ψωμιάδης ζήτησε εγγράφως από τον υπουργό Εσωτερικών να μετατεθούν κατά μια εβδομάδα οι δημαιρεσίες, λόγω των ειδικών συνθηκών που υπάρχουν στην περιφέρεια με την εκκρεμότητα του περιφερειάρχη, αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε. Σε αυτή την περίπτωση, και εφόσον ώς την Κυριακή δεν εκλεγεί ο διάδοχος του Παναγιώτη Ψωμιάδη, ενδέχεται να μην προσέλθουν στις δημαιρεσίες τα μέλη της πλειοψηφίας, οπότε η όλη διαδικασία θα μετατεθεί για την επόμενη Κυριακή 13 Ιανουαρίου, λόγω έλλειψης απαρτίας. Σύμφωνα, πάντως, με τα έως τώρα δεδομένα, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η εκλογή νέου προέδρου στο περιφερειακό συμβούλιο καθώς ούτε η Αθηνά Αηδονά επιθυμεί να συνεχίσει τη θητεία της. Ωστόσο, το πρόσωπο του αντικαταστάτη της καθώς και αυτά των τριών θεματικών αντιπεριφερειαρχών θα τα ορίσει ο νέος περιφερειάρχης.

Παρέμβαση από ΝΔ
Όσον αφορά τη μάχη της διαδοχής του Π. Ψωμιάδη, αυτή συνεχίζεται αμείωτη και αναμένεται να κορυφωθεί εντός των ημερών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο είναι η απόφαση για την έκπτωση του κ. Ψωμιάδη να υπογραφεί μέσα στην εβδομάδα, οπότε θα συνέλθει αμέσως η περιφερειακή ομάδα της πλειοψηφίας, προκειμένου να επιλέξει τον διάδοχό του. Οι υποψηφιότητες θα είναι πιθανότατα δύο: του αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Απόστολου Τζιτζικώστα και του αναπληρωτή περιφερειάρχη Διονύση Ψωμιάδη. Ωστόσο, στελέχη της πλειοψηφίας δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο Διονύσης στο τέλος να αποσυρθεί εάν δει ότι τα κουκιά δεν του βγαίνουν. Σύμφωνα με έγκυρη πηγή της Συγγρού «το κόμμα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και δεν πρόκειται να αφήσει τα πράγματα στην τύχη τους». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στο θέμα της διαδοχής θα υπάρξει «καθαρή» θέση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία θα εκφραστεί μια - δύο μέρες πριν από τη σύγκληση της γαλάζιας περιφερειακής ομάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου