Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Αγριεύει η σύγκρουση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ


Στο κάδρο της αντιπαράθεσης η διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ και η πρόσφατη επέμβαση των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ και στη βίλα Αμαλίας 
Αγριεύει η σύγκρουση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ

Ραβανός Αρης
Στα χαρακώματα με το ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ο τρικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός μετά την απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συμπεριλάβει στην πρότασή της για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής και τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλο σχετικά με τη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ και να επιτεθεί εναντίον του νυν οικονομικού επιτελείου. Παράλληλα ανεβαίνει και το πολιτικό θερμόμετρο με την έντονη διαμάχη ΣΥΡΙΖΑ και κυβερνητικής τρόικας για την πρόσφατη επέμβαση των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ και στη βίλα Αμαλίας.


Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να συντηρήσει ψηλά τους τόνους της πολιτικής σύγκρουσης, κατηγορώντας την κυβέρνηση για περιορισμό της διαλεύκανσης της υπόθεσης στο πρόσωπο του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και να προβάλλει το επιχείρημα για «διαχρονική ομερτά ΠαΣοΚ και ΝΔ», έδωσε το έναυσμα για την κυβερνητική αντεπίθεση.

Η Ιπποκράτους αντέδρασε έντονα και επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο εξαπέλυσε και σφοδρά πυρά και το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς αποτελεί κεντρική επιλογή του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά να υποστηριχθεί πολιτικά και επικοινωνιακά ο κ. Βενιζέλος, για ευνόητους λόγους, που έχουν σχέση με τη συνοχή της κυβέρνησης.

Από το Μέγαρο Μαξίμου έκαναν ευθέως λόγο για ενδείξεις ενοχής και ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες μόνο του κ. Παπακωνσταντίνου με το επιχείρημα ότι είχε τόσο το κίνητρο όσο και τη δυνατότητα να νοθεύσει τη λίστα.

Η στρατηγική κίνηση του Μεγάρου Μαξίμου να στηρίξει τον κ. Βενιζέλο, δίνει το δικαίωμα στο ΣΥΡΙΖΑ να στοχοποιήσει και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, εκτιμώντας ότι η χείρα βοηθείας που δίνει το πρωθυπουργικό επιτελείο στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ, επιβραβεύει ουσιαστικά μια πολιτική που ενισχύει τη φοροδιαφυγή.

«Δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες του Ευάγγελου Βενιζέλου» διαμηνύουν στελέχη του ΠαΣοΚ, άποψη που ασπάζονται στην ηγετική ομάδα της Ν.Δ. που συγκλίνει με την Ιπποκράτους, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έστησε πολιτική σκευωρία με στόχο να πληγεί ο κ. Βενιζέλος και κατ' επέκταση η κυβέρνηση με απώτερο σκοπό την αποσταθεροποίηση και την πτώση της.

Ο έτερος κυβερνητικός εταίρος, η ΔΗΜΑΡ, επισημαίνει ότι προς το παρόν δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για άλλα πρόσωπα πλην του κ. Παπακωνσταντίνου, αν και κεντρικά στελέχη της, διευκρινίζουν, πως η προανακριτική θα εξετάσει το χειρισμό από όλους τους υπεύθυνους - υπουργούς και άλλους παράγοντες - κι αν προκύψουν νέα στοιχεία η λίστα των ονομάτων μπορεί να μεγαλώσει.

Ως εκ τούτου, η δημόσια αντιπαράθεση που διεξάγεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα, αποτελεί προοίμιο της σκληρής σύγκρουσης που αναμένεται στη Βουλή, ενώ νέα δεδομένα δημιουργούνται από την ανοικτή υπεράσπιση του προέδρου του ΠαΣοΚ από το κεντρικό σύστημα εξουσίας του Μαξίμου.

Αν και δεν θέλουν να δείξουν ότι ανησυχούν στο πρωθυπουργικό επιτελείο, ακόμα και για την κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αφήσει ανοιχτό «παράθυρο» αναζήτησης πολιτικών ευθυνών και για το νυν υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα, εντούτοις, υπάρχει αγωνία για την ψηφοφορία στη Βουλή.

Και αυτό, διότι είναι μυστική ψηφοφορία και κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει τι θα γίνει, ειδικά επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ που αναμένεται να περιλαμβάνει και τον κ. Βενιζέλο και κυρίως πως θα αντιδράσουν, τόσο κάποιοι βουλευτές του ΠαΣοΚ, κάποια «γαλάζια» μέλη της Κ.Ο. της Ν.Δ., αλλά και ανεξάρτητοι βουλευτές.

Για την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να στοχοποιήσει και τον κ. Στουρνάρα, στο Μέγαρο Μαξίμου αδιαφορούν, χαμογελούν και απλά επισημαίνουν ότι εντάσσεται στο παιχνίδι εντυπώσεων της Κουμουνδούρου.

Απλά, σημειώνουν με ένταση, ότι η κατάσταση παραμένει κρίσιμη για την ελληνική οικονομία και δεν μπορεί σε μια χρονική στιγμή που η χώρα δίνει μάχη να κρατηθεί «ζωντανή» δημοσιονομικά, να δηλητηριάζεται η πολιτική σκηνή με τη σκανδαλολογία να κυριαρχεί στην κορυφή της ατζέντας και να δίνει λαβή για πληθώρα αρνητικών σχολίων από τα ξένα ΜΜΕ.

Πόλεμος για τις... μάσκες και τα.... σκουπόξυλα

Την ίδια στιγμή που αγριεύει η σύγκρουση για τη λίστα Λαγκάρντ, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για την εφαρμογή του νόμου από την Αστυνομία για την πάταξη της ανομίας στη «Βίλλα Αμαλίας» μετά και τις άστοχες δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Π. Σκουρλέτη.

«Ο κ. Τσίπρας, μέσω του κ. Σκουρλέτη, υποστηρίζει πως τα χιλιάδες μπουκάλια στη "Βίλα Αμαλία" και στην ΑΣΟΕΕ δεν ήταν για μολότοφ, αλλά για... ανακύκλωση. Επίσης, βάφτισε τα ρόπαλα... "σκουπόξυλα"...» σημειώνεται στην αιχμηρή ανακοίνωση του γραφείου τύπου της ΝΔ που συνεχίζει με ειρωνική διάθεση, ως εξής: «Προφανώς, οι αντιασφυξιογόνες μάσκες, όπως αυτή που έχει, κατά δήλωσή του, και ο ίδιος ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι για τις απόκριες... Το καρναβάλι του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε πριν ακόμη τελειώσουν τα Χριστούγεννα ».

Τις σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του κ. Σκουρλέτη για τα ευρήματα της αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ, καθώς ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τις δεκάδες φιάλες που βρέθηκαν στο κτίριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου προϊόντα ανακύκλωσης, ενώ είπε πως δεν βλέπει κανένα πρόβλημα με τις μάσκες και τα κοντάρια.

Ειδικότερα, μιλώντας στον ρ/σ Πρώτο Πρόγραμμα, ο Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε - προκαλώντας ακόμα και το βουλευτή της ΔΗΜΑΡ κ. Γρ. Ψαριανό να τονίζει πως είναι ντροπή για ένα κόμμα της Αριστεράς να μιλάει με αυτό τον τρόπο-  μεταξύ άλλων: «Δεν ξέρω αν εσείς κάνετε ανακύκλωση. Εγώ κάνω ανακύκλωση και έχω συνήθως γύρω στα 15-20 μπουκάλια γυάλινα στο σπίτι. Είμαι ένοχος γι' αυτό;.... Θεωρώ ότι αυτά τα οποία υποτίθεται παρουσιάστηκαν ως ευρήματα για την ΑΣΟΕΕ -μιλάω για την ΑΣΟΕΕ πάντα- δεν συνιστούν κανενός είδους πρόβλημα».

«Έτσι μπορούμε να έχουμε και καλάσνικοφ και πλήρες οπλοστάσιο στο σπίτι μας γιατί είμαστε σε προ-επαναστατική περίοδο. Αυτά τα πράγματα είναι αστεία και είναι ντροπή για ένα χώρο της αριστεράς να μιλάει με αυτόν τον τρόπο σε περίοδο δημοκρατίας»,  ήταν το σχόλιο του κ. Ψαριανού στο Μέγκα για να περάσει στην αντεπίθεση ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Το χάος και η βλακεία δεν αντιμετωπίζονται, ο δε γκεμπελισμός έχει τα όριά του» απάντησε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας: «Έχουν μεγάλο θράσος να μιλούν για πάταξη της ανομίας αυτοί που συγκαλύπτουν την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και καλύπτουν τα "γαλάζια παιδιά" στο πρόσφατο σκάνδαλο του ΕΟΤ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου