Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Αλέξης Τσίπρας: ΑΟΖ προς όφελος του λαού και όχι για το χρέος

Ουάσιγκτον.

Αλέξης Τσίπρας: ΑΟΖ προς όφελος του λαού και όχι για το χρέος

 Αποστολή: Γιώργος ΚΥΡΙΤΣΗΣ

Σημαντικές συναντήσεις με αξιωματούχους της αμερικανικής διοίκησης και του Κογκρέσου είχε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ουάσιγκτον. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε μακρά συνάντηση, διάρκειας μιάμισης ώρας, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον βοηθό υπουργό αναπληρωτή Εξωτερικών Ε. Ρούμπιν, αρμόδιο για ζητήματα Ελλάδας, Τουρκίας, Κύπρου και Καυκάσου, με τη συμμετοχή αξιωματούχων από το υπουργείο Οικονομικών και τον Λευκό Οίκο.

Η συζήτηση κάλυψε όλα τα διμερή και διεθνή θέματα, με την αμερικανική πλευρά να τονίζει πως οι ΗΠΑ θέλουν να βοηθήσουν στο ξεπέρασμα της κρίσης, στηρίζοντας πάντως την πολιτική των περικοπών, όχι όμως και της λιτότητας.


Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι στάθηκαν ιδιαίτερα στα θέματα του ΝΑΤΟ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι η εξωτερική πολιτική πρέπει να έχει συνέχεια, αλλά η κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ είναι όχι η παθητική αποδοχή, αλλά η δυναμική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.

Συζητήθηκαν επίσης το Κυπριακό, το θέμα της ΠΓΔΜ και οι ελληνοτουρκικές θέσεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ να εκθέτει στους συνομιλητές του τις θέσεις του, ενώ από αμερικανικής πλευράς τέθηκε το ζήτημα της εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Επίσης τέθηκαν ακροθιγώς τα ζητήματα της κοινωνικής έντασης και της τρομοκρατίας, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στη Χρυσή Αυγή, τον ρατσισμό και τον αντισημιτισμό.



Η εξόρυξη δεν έπεται αναγκαστικά της ανακήρυξης ΑΟΖ


Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τα θέματα της ΑΟΖ και των ενδεχόμενων ενεργειακών κοιτασμάτων. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η ΑΟΖ είναι αναφαίρετο εθνικό δικαίωμα και πως η εκμετάλλευση του εθνικού πλούτου θα πρέπει να γίνει προς όφελος του λαού και όχι για την αποπληρωμή του χρέους, με τον Αλ. Τσίπρα να κάνει αναφορές στο μοντέλο που ακολουθεί η κυβέρνηση Χριστόφια στην Κύπρο. Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ απεκόμισε την εντύπωση ότι για τις ΗΠΑ το ζήτημα της εξόρυξης δεν έπεται αναγκαστικά της ανακήρυξης της ΑΟΖ. Στη συνάντηση μετείχαν, εκτός του Αλ. Τσίπρα, οι Ρ. Δούρου, Γ. Μηλιός, Ν. Παππάς και Γ. Αϋφαντής.

Νωρίτερα το πρωί η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε στο Κογκρέσο με τους βουλευτές Ιλ. Ρος Λέτινεν, τ. πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών του Κογκρέσου, Μ. Ντιζ Μπάλαστ και Γκ. Μπιλιράκη, ομογενή, ενώ το απόγευμα είχε προγραμματιστεί συνάντηση με δύο ακόμη βουλευτές.

Σήμερα, τελευταία ημέρα στην Ουάσιγκτον, ο Αλ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή διευθυντή και Νο 2 στην ιεραρχία του ΔΝΤ, Ντ. Λίπτον, στον απόηχο της έκθεσης Μπλανσάρ, με την οποία ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου ουσιαστικά παραδέχεται το λάθος στους υπολογισμούς, αλλά και τις κρίσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ, τις οποίες ο Αλ. Τσίπρας στηλίτευσε μιλώντας στο Ινστιτούτο "Μπρούκινγκς".

Προχθές, στην κλειστή συνάντηση μετά την ομιλία στο "Μπρούκινγκς", παρών ήταν και ο κ. Μπλανσάρ, εν όψει της συνάντησης με τον κ. Λίπτον, ενώ στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Πολ Τόμσεν, ο οποίος συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να έχουν κάποια συζήτηση επί της ουσίας.

Σήμερα, μετά το μεσημέρι, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ θα αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, όπου ο Αλ. Τσίπρας θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση για την ελληνική οικονομία που οργανώνουν το πανεπιστήμιο Κολούμπια και το Ινστιτούτο Λεβί. Στην ίδια εκδήλωση θα μιλήσουν επίσης οι Γ. Μηλιός και Ρ. Δούρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου